Vágólapra másolva!
Van egy olyan ország a világon, ahol az összes bejegyzett futballcsapat játszhatott már a kupadöntőben. Ez könnyen lehet, hogy egyedülálló teljesítmény a világ futballjában. Ráadásul egy olyan sorozatról van szó, ahol szinte előre borítékolni lehet, melyik csapat győz, és mégis van valami romantikája az egésznek.

Ez a hely Európa negyedik legkisebb állama, Liechtenstein, ahol mindössze hét bejegyzett klub van, és ők a második, harmadik számú csapataikkal egyetlen országos sorozatban, a liechtensteini kupában tudnak megmérkőzni egymással.

Az ország legfiatalabb csapata, az 1972-ben alapított Triesenberg 43 év után először érte el a kupadöntőt, miután őrületes csatában, hosszabbításban győzött 1-0-ra a Vaduz U23-as csapata ellen. A Triesenberg a döntőben az ország egyetlen profi csapatával, az újpestiekben kellemetlen emlékeket ébresztő Vaduzzal játszik, amely eddig 55-ször jutott el a fináléig, és 42-szer el is vitte a kupát, a legutóbbi 20 sorozatból 18-at megnyert.

Hat osztállyal a többiek fölött

A Vaduz után az FC Balzers a második a rangsorban tizenegy kupagyőzelemmel, a további sorrend: FC Triesen (8), USV Eschen/Mauren (5), FC Schaan (3). A hét csapat közül a Triesenberg mellett még egy olyan van, amely még nem nyert soha kupát, az FC Ruggell, amely pedig már hatszor is próbálkozhatott.

Ahhoz, hogy idén ne a Vaduz nyerjen, valódi csodának kellene történnie, hiszen a csapat a svájci élvonalban szerepel, míg a liechtensteini kupa többi szereplője szintén a svájci bajnokságban szerepel - csak hat osztállyal lejjebb. A 70. liechtensteini kupadöntőt május 13-án rendezik.