Vágólapra másolva!
Napra pontosan harminc éve, 1985. április 24-én jutott az UEFA-kupa döntőjébe a Videoton labdarúgócsapata. A Zeljeznicar elleni, szarajevói visszavágón Csuhay József hajrában szerzett gólja jelentette a továbbjutást.

Az 1984-85-ös szezonban érte el utolsó kimagasló sikerét a magyar klubfutball, amikor a Kovács Ferenc vezette Videoton bejutott az UEFA-kupa-döntőjébe. Az együttes a csehszlovák Dukla Praha, a francia Paris Saint-Germain, a jugoszláv Partizan és az angol Manchester United után egy újabb jugoszláv csapattal, a Zeljeznicarral került össze, és a hazai 3-1-es siker után utazhatott Szarajevóba.

Kint elég volt a 2-1-es vereség

Harminc évvel ezelőtt, 1985. április 24-én rosszul kezdődött a meccs, Bahtic már az ötödik percben megszerezte a vezetést, de a félidőt még kibírta a Videoton egygólos hátrányban. A második játékrész elején Basderevic szabadrúgása után Bahtic helyzetét védte bravúrral Disztl Péter, majd negyedórával később a csatár az üres kapuba sem talált be.

A 73. percben aztán a magyar válogatott kapus is bakizott, Bahtic beadását ugyanis éppen Samardzijára ütötte, róla Curic elé pattant, aki három méterről nem hibázott. A 2-0-s eredmény az idegenbeli gólnak köszönhetően már a jugoszláv csapatnak kedvezett, ám a fehérváriak nem adták fel és a 88. percben a védősorból előrelopakodó Csuhay nyolcméteres lövése Skrba kapus kezéről pattant a hálóba.

Soha nem szabad feladni

A 2-1 azt jelentette, hogy a Videoton 4-3-as összesítéssel döntőbe jutott. "Minden dühöm, reményem benne volt a lövésben. Aztán már csak arra emlékeztem, rajtam csüng mindenki. A tanulság? Soha nem szabad feladni" - nyilatkozta Csuhay a mérkőzés után. "A Videoton most is akkor fordított, amikor már mindenki feladta" - írta a Népsport másnapi száma.

1985. április 24-én jutott az UEFA-kupa döntőjébe a Videoton labdarúgócsapata a Zeljeznicar ellen. Forrás: Fkzeljeznicar.ba

A Feol.hu megkereste Csuhayt, aki 30 év után is emlékszik a meccs minden pillanatára.

"Nem volt rossz csapat a Zeljeznicar. Hazai pályán motiváltabbak voltak, mi pedig nem tudtuk azt a vérmérsékletet hozni, ami igazán kellett volna. Nem az volt a csúcsformánk" - mondta. 2-0 után aztán a csapattárs Végh Tibor szólt a belső védőknek, hogy menjenek előre.

Edzőképzés, Kuvait, focisuli

"Azt mondta, nincs mit védenünk, próbáljunk egy gólt rúgni. Támadgattunk, de nem lehet azt mondani, hogy fergetegesen rohamoztunk volna. Érdekes, hogy éppen Disztl Laci emelte át a labdát, amire lecsaptam, és amiből a gól született. A kényszerítőket, mélységi beindulásokat minden edzésen gyakoroltuk, hogy pont akkor így sült el, az óriási szerencse volt. A bekken kicsit megpattant, talán a kapus is beleért, és éppen befért a kapufa mellett" - nyilatkozta.

Csuhay elmondta korábban edzősködött, részt vett az MLSZ edzőképzésében, sőt két évig Egervári Sándor mellett Kuvaitban is dolgozott.

"Immár 16 éve működik egy focisulink Egerben, három éve pedig az MLSZ-nél vagyok szövetségi ellenőr. Amikor nem a focival foglalkozom, akkor az egri Családsegítő Intézet hajléktalanszállóján vagyok szociális munkás" - mesélte.

UEFA-kupa, elődöntő, visszavágó

Zeljeznicar Sarajevo - Videoton 2-1 (1-0)
Szarajevó, 25 ezer néző
v.: Pauly (NSZK)
Zeljeznicar: Skrba - Berjan, Capljic, Sabanadzovic, Komsic - Skoro, Bazderevic, Baljic - Bahtic, Curic (Cilic, 83.), Samardzija
Videoton: Disztl P. - Borsányi, Disztl L., Csuhay, Horváth - Burcsa, Végh, Wittmann, Vadász - Palkovics, Szabó
gól: Bahtic (5.), Cunc (73.), illetve Csuhay (88.)