Vágólapra másolva!
A négy magyar kupacsapatból csak az MTK szállt ki az első fordulóban - igaz, a Videotonnak nem is kellett játszani -, de hátradőlni nem lehet, mert jön a következő erőpróba egy walesi, egy bosnyák és egy lett csapat képében. Az esélyekről egyelőre nehéz bármit is mondani, de most bemutatjuk a három ellenfelet, a walesi Szenteket, a bosnyák Vasutasokat és a letteknél sokáig egyeduralkodónak számító Skontót.

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló: The New Saints (walesi) - Videoton

The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club - egészen pontosan ez a neve a Videoton első ellenfelének a Bajnokok Ligája idei sorozatában, de az egyszerűség kedvéért maradjunk a TNS névnél. A walesi bajnokságot rekordot jelentő kilenc alkalommal megnyerő klub a Juventust másolta az elmúlt négy évben, a BL-döntős olasz csapathoz hasonlóan ugyanis 2012 óta nem engedte át másnak az első helyet.

A klubot 1959-ben alapították a mindössze 1000 lelket számláló határvárosban, Llansantffraid-ym-Mechainben, és eleinte a walesi negyedosztályban próbálkoztak, nem is rosszul, mert hétszer is megnyerték a bajnokságot. A bajnoki arany nem jelentett automatikus feljutást, a csapatot csak 1989-ben választottak be a harmadosztályba, ők pedig köszönték szépen a lehetőséget, és második helyezettként máris ugrottak eggyel feljebb.

1993-ban indult el az igazi sikersztori

Nem kellett sokat várni a következő mérföldkőre sem, 1993-ban összejött a feljutás az élvonalba, és az azóta begyűjtött kilenc bajnoki cím mutatja, hogy nemcsak megkapaszkodni sikerült, hanem meghatározó tényező lett a csapat.

1996-ban nevet váltott a klub, amikor a közeli Oswestryban működő Total Network Solutions nevű IT-cég 250 ezer fontos támogatást adott, és cserébe névhasználati jogot kért. A Total Network Solutions Llansantffraid FC ekkor lépett ki először a nemzetközi porondra - a walesi kupa megnyerésének köszönhetően -, és nem is égett le a lengyel Ruch Chorzów ellen a KEK selejtezőjében: az otthoni 1-1 bravúrosnak mondható, az idegenbeli 0-5 pedig vállalható.

1997-ben kikerült a csapat nevéből a városnév, így az Egyesült Királyságban először fordult elő, hogy egy klub kizárólag a szponzor nevével szerepelt. 2003-ban a csapat fuzionált az angol létére a walesi bajnokságban szereplő és gyenge lábakon álló Oswestry Townnal, a közös együttműködés gyümölcseit először a 2004-2005-ös idényben aratták le, amikor a bajnokságot és a kupát is behúzta a csapat.

A Liverpool ellen lettek híresek

A legtöbb focirajongó ekkor ismerte meg a TNS nevét, a BL-ben ugyanis a 2005-ös győztes Liverpoolt selejtezőre kényszerítette az UEFA, és éppen a walesieket kapták meg. A párharcot 6-0-s összesítéssel nyerte a Liverpool, és a gólok kétharmadát Steven Gerrard szerezte. 2006-ban a Total Network Solutions kiszállt, és a British Telecom lett az új támogató, így indokolt lett az újabb névváltás, ekkor született meg a The New Saints, vagyis az új szentek név, mivel a Llansantffraidnek korábban a Szentek volt az egyik beceneve.

A walesi bajnok nagyon készül a Videoton ellen Forrás: Twitter

A TNS hatalmas fölénnyel nyerte a walesi bajnokságot, 18 pontot vert a második helyezett Bala Townra, ami nem csoda, tekintve, hogy a TNS profi klub, míg a többi egyesületnél dolgoznak a játékosok a futball mellett. A csapat 90 góljából 33-at jegyzett a Greg Draper, Michael Wilde kettős, utóbbira jó lesz vigyázniuk a Videoton védőinek, mert a BL első selejtezőkörében a feröeri B36 Tórshavn elleni párharcban összesen négy gólt szerzett. A mostanival együtt eddig mindössze három párharcot nyert meg a nemzetközi kupákban a TNS, amelyet a helyszínen lesett meg Bernard Casoni, a Videoton új edzője, és a walesiek ezt a tisztelet jeleként fogták fel, érzik, hogy a magyarok komolyan veszik őket.

A csapat a honlapján mutatta be szurkolóinak a Videotont, megemlítve, hogy a csapat kétszeres magyar bajnok, 1985-ben UEFA-kupadöntőt játszott, és hogy Paulo Sousa vezetésével az Európa Liga csoportkörébe jutott a 2012-2013-as idényben. A párharc első mérkőzését július 14-én rendezik az Oswestryben található Park Hallban, ahova 1000 szurkoló fér be.

Európa Liga, selejtező, 2. forduló: FTC - Zeljeznicar (bosnyák)

A Fradi következő ellenfele, a bosnyák Zeljeznicar már jóval ismerősebb lehet a magyar szurkolóknak, ráadásul eddig csupa kellemes emlékünk lehet róla. A csapat neve vasutast jelent, amiből könnyen kitalálhatjuk, hogy mivel foglalkoztak azok az emberek, akik 1921-ben megalapították a klubot.

A kezdeti nehézségek után az egyesület végre egyenesbe került volna, amikor jött a II. világháború, így a futballélet is megszűnt Boszniában, de a háború után ismét sikerült életet lehelni a klubba. A Zeljeznicar a jugoszláv bajnokságban szerepelve a legnagyobb sikereit a 70-es évek elején érte el, az 1970-71-es idényben második, egy évvel később bajnok lett a csapat.

Egyszer már kiejtette őket a Fradi

Az 1971-72-es szezonban a bosnyákok az UEFA-kupában a negyeddöntőig jutottak, de ott a Fradi jelentette számukra a végállomást, amely a hazai vereség után nyerni tudott Szarajevóban, és végül büntetőkkel kiharcolta a továbbjutást.

A Zeljeznicarnál nem szerethetik a magyar csapatokat, mert a csapat következő nagy menetelésének a Videoton vetett véget, pedig az Ivica Osim által vezetett társaság 1985-ben három percre volt attól, hogy bejusson az UEFA-kupa fináléjába, amikor érkezett Csuhay József, és elintézte, hogy a fehérváriak menjenek tovább.

Jugoszlávia felbomlása és a délszláv háború után jött az újabb újrakezdés, a harcokban a Grbavica-stadion is komoly károkat szenvedett, de ahogy az arénát, úgy a csapatot is sikerült újraépíteni. A Zeljeznicar hatszoros bosnyák bajnok és ötszörös kupagyőztes, két olyan idénye volt (2000-2001 és 2011-2012), amikor duplázni tudott.

Nem játszhatnak a saját pályájukon

Az előző szezonban a második helyen végzett, három ponttal lemaradva az FK Sarajevo mögött, így indulhatott az Európa Ligában. Az első körben a máltai Balzan volt a bosnyákok ellenfele, amelyet 3-0-s összesítéssel búcsúztattak. Mivel a Grbavica-stadion nem felel meg az UEFA-előírásainak, így a nemzetközi kupameccseket a csapat a gyűlölt helyi rivális, az FK Sarajevo otthonában játssza.

Az utóbbi évek anyagi problémái miatt sokszor elégedetlenkedtek a Zeljeznicar-szurkolók, akik elképesztő lelkesedéssel űzik a csapatot, úgyhogy biztos, hogy az idegenbeli találkozón pokoli hangulat vár majd a Fradira.

A Mániákusok névre hallgató ultrák mindig ott állnak a csapat mögött Forrás: Twitter

Az utóbbi idők leghíresebb, Zeljeznicarból induló játékosa Edin Dzeko, a válogatott csatár, aki megfordult a Wolfsburgban is, most pedig több klub próbálja elcsábítani a Manchester Citytől. A jelenlegi keret alapján el lehet mondani, hogy a bosnyákokra épül a Zeljeznicar, de van horvát, szerb és szenegáli légiós is. Az esélyekről egyelőre nehéz nyilatkozni, de az biztos, nem bánnánk, ha ismét egy magyar csapat vetne véget a bosnyákok álmainak. A párharcot az FTC kezdi itthon.

Európa Liga, selejtező, 2. forduló: Skonto Riga (lett) - DVSC

Az 1991-ben alapított Skonto Riga belépője meglehetősen hatásosra sikerült a vicces nevű, Virsligának hívott lett bajnokságban: a csapat rögtön az első évében bajnok lett, majd annyira belejött, hogy a következő 13 évben sem engedett oda mást a dobogó legtetejére. A sorozatban nyert 14 bajnoki cím egyedülálló teljesítmény Európában, egyetlen más klub sem volt képes ekkora sikerszériát felépíteni.

A Skontónak volt olyan bajnokija, amikor 15-2-re győzött, és a legjobb éveiben a válogatott gerincét is a rigaiak játékosai adták: Maris Verpakovskis, Marian Pahars, Igors Stepanovs vagy Mihails Zemlinskis neve a magyar szurkolóknak is ismerősen csenghet, hiszen a baltiak válogatottja éppen Gellei Imre csapatával kitolva jutott ki a 2004-es Eb-re. Zemlinskis két időszakban összesen 252 bajnokin játszott a Skontóban, ami klubrekord, de szerepelt a magyar bajnokságban is, a BVSC foglalkoztatta 1994-ben.

2005 őszén a kékmezes macedón Rabotnicki 6-1-es összesítéssel ejtette ki a Skontót a BL-ből Forrás: AFP

Tavaly kizárta őket az UEFA

A Skonto nagy dinasztiáját 2005-ben a Liepajas Metalurgs törte meg, és azóta mindössze egyszer, 2010-ben sikerült visszakapaszkodnia a csúcsra. A csapat az előző szezonban második lett a Ventspils mögött, a mostaniban pedig a harmadik helyen áll, hátránya a bajnokság harmadánál négy pont az éllovas Liepaja mögött. 2012-ben elhagyta a csapatot a tulajdonos, Guntis Indriksons, majd egy évvel később az addigi szponzor kiszállt, így komoly pénzügyi problémái akadtak a csapatnak.

Az UEFA a lejárt tartozások miatt az előző Európa Liga-sorozatból kizárta a Skontót, amelynek a bajnoki részvétele is veszélybe került, de végül megkapta a licencet.

A csapat a meccseit a válogatott otthonául is szolgáló, 10 ezer férőhelyes Skonto-stadionban játssza, ahol megfordult már a Depeche Mode, a Metallica és az Aerosmith is. A Skontóban ghánai, kolumbiai, kameruni és ukrán légiós is szerepel, a legveszélyesebb játékosnak pedig a 23 éves csatár, Arturs Karasausks tűnik, aki a bajnokságban eddig négyszer volt eredményes, az ír Saint Patrick's elleni EL-párharcnak pedig mindkét felvonásán eredményes volt. A Loki Rigában kezdi majd a második fordulós csatát.