Vágólapra másolva!
1946. március 9-én 33 szurkoló lelte halálát a Bolton Wanderers-Stoke City FA-kupa-mérkőzésen, amikor a tömeg beszakította a Burnden Park egyik kerítését. A mérkőzést ugyanakkor nem halasztották el, a halottakat félrehúzták, letakarták, és a csapatok 0-0-s döntetlent játszottak.

1946. március 9-én történt az angol labdarúgás egyik legnagyobb stadionkatasztrófája: a boltoni Burnden Parkban a Stoke City elleni FA-kupa-mérkőzésre ugyanis 85 ezer szurkoló érkezett, közel tízezerrel több, mint amennyien szoktak.

A lelátón lévő acélkorlátok nem bírták a nyomást, a kerítések pedig 33 szurkoló halálát, és közel 500 rajongó sebesülését okozták. A mérkőzést azonban nem halasztották el, a holttesteket a stadion egyik sarkában kabátokkal letakarták, és a csapatok 0-0-s döntetlenre végeztek egymással.

1946. március 9, Burnden Park Forrás: Twitter/Bolton Wanderers FC

A Bolton történésze, Simon Marland szerint ezt a tragédiát sohasem szabad elfelejteni. „Akkoriban nem volt kommunikáció, az emberek nem tudták elmondani, mi is történt. A szurkolók többsége a halálesetekről sem tudott, talán azt hitték, az elvitt emberek elájultak. Így aztán a játékvezető a rendőrséggel együtt úgy döntött, a legbiztonságosabb mód, ha nem foglalkozik a történtekkel, és lejátsszák a mérkőzést, így nem volt nyugtalanság a tömegben” – nyilatkozta a Guardiannek.

A Bolton vezetői és játékosai szerdán a jelenlegi pályán, a Macron Stadionban tartottak megemlékezést, az áldozatok nevei egy emlékkönyvbe kerültek, ez a létesítmény recepciójánál egy állandó kiállításon tekinthető meg.

2016. március 9., Macron Stadion Forrás: Twitter/Bolton Wanderers FC

A Burnden Park katasztrófája 1971-ig a legsúlyosabb balesetnek számított, ezt múlta felül előbb az Ibrox Parkban történt eset (amely során 66 Rangers-szurkoló halt meg), majd az 1989-es, sheffieldi Hillsborough-katasztrófa, amelyben 96 ember vesztette életét.