Minden fél rosszul járt a világ legdrágább transzferével

504225827 Juventus' French midfielder Paul Pogba celebrates after scoring during the Italian Serie A football match Juventus vs Chievo Verona at the Juventus Stadium in Turin on January 25, 2015.  AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Juventus' French midfielder Paul Pogba celebrates after scoring during the Italian Serie A football match Juventus vs Chievo Verona at the Juventus Stadium in Turin on January 25, 2015. AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Vágólapra másolva!
Megdőlt a transzferrekord, a világ legdrágább futballistáját mostantól Paul Labile Pogbának hívják. A Juventustól a Manchester Unitedhez visszatérő francia középpályás nyögvenyelős átigazolását csak még elképesztőbbé teszi, hogy mindhárom érintett fél rosszul járt az üzlettel. 

A guineai szülőktől származó középpályást már először sem volt könnyű becserkésznie a ManUnitednek. A Le Havre – amely egyébként szintén jogtalanul jutott a játékjogához – hivatalos FIFA-vizsgálatot kezdeményezett, amiért az angolok lecsaptak a profi szerződéssel még nem rendelkező, csak ifiként szerződtetett 16 éves játékosra. A két klub aztán a háttérben megegyezett, és Pogba a Unitedhez került.

2012-ben végül bemutatkozott az első csapatban, Európa Liga-meccset is játszott, de már 19 évesen érezte magát olyan jónak, hogy

odaállt Sir Alex Ferguson elé, és közölte vele, ha nem játszatja, elmegy.

Abban, hogy végül tényleg távozott, nagy szerepe volt ügynökének, Mino Raiolának, aki busás pénzt kapott a Juventustól, amiért megléptette Manchesterből a látványos sebességgel fejlődő játékost.

Paul Pogba a világ legdrágább futballistája Forrás: AFP/Marco Bertorello

Pogba igazi világsztár lett a Juventusban, olasz bajnoki címek, kupagyőzelmek, BL-döntő és EL-elődöntő mellett a francia válogatottban is alapember lett. A 2015 nyarán beinduló pletykaözön, a Juve szerződéshosszabbítása, illetve az újabb és újabb kérők felbukkanása egy év alatt csúcsosodott ki a játékos Manchesterbe igazolásában.

Talán a Juventus járt a legrosszabbul

Nehéz megmondani, mi igaz a pletykákból, de állítólag az Eb után maga Pogba kérte a klubtól, hogy engedjék el. Ha ez így van, akkor a Juventus csak abban vétkes, hogy

a legértékesebb játékosáért kapott pénzt gyakorlatilag egy az egyben elköltötte

egy 29 éves centerre, miközben a csatársora igazából rendben volt, a középpályáján viszont óriási lyukak tátongtak.

A Pogbáért kapott rengeteg pénzt nagyon nehéz okosan elkölteni, hiszen bárkire tesz is ajánlatot a Juve, azonnal kétszeres árat mond az eladó tudva, hogy a Juventus éppen tele van pénzzel. De nem is ez a legnagyobb baj a transzferrel torinói szempontból, hanem az, hogy a bevallottan BL-győzelemre törő klub nemcsak egyik legjobbját, hanem marketingszempontból legfontosabb játékosát adta el úgy, hogy képtelen lesz pótolni.

Nem lesz belőle franchise-player Torinóban Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Mivel a 23 éves Pogbát gyakorlatilag kicserélték a 29 éves Higuaínra, a Juventus szurkolói joggal érezhetik úgy, hogy botrányosan rossz üzletet kötött a csapatuk.

Pogba sem biztos, hogy jobban járt

A hírek arról szólnak, hogy a játékos sokkal szívesebben ment volna a Real Madridba, ahol együtt dolgozhatott volna példaképével, Zinedine Zidane-nal, de a madridiak állítólag nem akarták felborítani a fizetési rendszerüket. Pogbát tehát valószínűleg nem a szíve, sokkal inkább az ügynöke vitte Manchesterbe.

Pogba már most megasztár, kapkodnak utána a sportszergyártók, és a marketingjogait sokkal jobban tudja értékesíteni Angliában, de

az anyagiakon kívül a világon semmi nem szól amellett,

hogy a jelenlegi Juventus mezét a jelenlegi Manchester Unitedére cserélje.

A Juvénál hosszú távú projekt zajlik, átgondolt építkezéssel jutott el odáig a klub, hogy a 2006-os kizárás után újra a legjobbak között jegyzik, és már az anyagi lehetőségeiben sincs akkora lemaradása. Higuaín például 7,5 millió eurót fog keresni, ezt Pogba is megkaphatta volna, de nemet mondott, pedig nem sokkal kap majd többet Manchesterben.

Négyszeres bajnok a Juventusszal, itt éppen második Olasz Kupa-serlegével fut tiszteletkört Forrás: NurPhoto/Silvia Lore/NurPhoto/Silvia Lore

Arról nem is beszélve, hogy míg a Juventus (Pogba nélkül is) az idei BL-sorozat egyik esélyese, addig a ManUnited nem is indulhat a sorozatban, helyette mehet az Európa Ligába, márpedig a szerdai és a csütörtöki játéknap között egy futballista számára elég komoly különbség van.

És persze az sem utolsó szempont, hogy a gyönyörű északolasz várost kénytelen otthagyni egy ködös, hideg angol iparváros kedvéért.

Ingyen ment, a világ legdrágábbjaként jött

A Manchester Unitednél soha nem számított a pénz, a világ egyik legtőkeerősebb klubja bárkit megvett, akire éppen szüksége volt. Pogba sztorija úgy igazán fájdalmas Ed Woodwardék számára, ha hozzávesszük, hogy igazából a saját játékosukat veszik vissza, de már mint a világ valaha volt legdrágább futballistáját.

Ezen kívül fontos megjegyeznünk, hogy

egyetlen futballista sem ér 104,7 millió eurót, Pogba pedig – egyelőre – főleg nem.

Amint a posztján kívül játszik, vagy nem kap megfelelő támogatást, haszontalanná válik (lásd a francia válogatottban nyújtott teljesítményét), gyakran öncélú a játéka, és még nem áll készen arra, hogy köré építsenek egy régi dicsőségét visszaszerezni vágyó mamutklubot.

Nyomás alatt (ebben nem lesz hiány Manchesterben) egyelőre úgy tűnik, nem teljesít jól, 2015 őszén, amikor a sérülések miatt neki kellett volna a nyakába vennie a Juventust, a klub a 13. helyre zuhant vissza, Pogba pedig csak vergődött a pályán. Nagy kérdés, mihez kezd azzal a ténnyel, hogy az árából logikusan következő módon mindenki csodát vár tőle Manchesterben is.

Lehet belőle diadalmenet is

Pogbában mindezek ellenére érdemes bízni.

A tökéletes XXI. századi középpályás megtestesítője:

jól szerel, jól lő, jól fejel, elég gyors, és a calcióban eltöltött éveknek köszönhetően taktikailag és erőnlétileg is felkészült bármilyen kihívásra. Pár éven belül az Aranylabda várományosai között emlegetik majd, ha a fejlődése töretlen marad.

Képességekkel nem lesz gond Forrás: DPPI media/Kieran Mcmanus

Az érte kapott pénzből a Juventus is vehet néhány játékost, a ManUnited pedig a kaotikus mezőnyben akár bajnoki címet is szerezhet Pogbával a fedélzeten, hiszen a képességei rendben vannak, ez vitán felül áll.

Most mégis az a helyzet, hogy egyelőre mindhárom fél vesztett az átigazolásával.