Vágólapra másolva!
A Juventus mindent megtesz, hogy a calciopoli néven elhíresült bíróküldési botrány miatt kártérítést kapjon, de a Lazio Körzeti Bíróság elutasította a torinói klub 444 millió eurós kártérítési igényét.

A Juventus kizásárához, valamint két bajnoki címének visszavonásához vezető 2006-os eljárás amúgy is számtalan sebből vérzett, de amikor az eredeti vizsgálatot is vezető Stefano Palazzi 2012-ben lezárta az eredeti eljárás hiányosságait is feltáró vizsgálatát, a klub úgy döntött, kártérítést követel az őt ért károk miatt.

A Juve nem kevesebb, mint

444 millió eurót követelt a másodosztályba száműzésnek köszönhető gazdasági, erkölcsi és sportszakmai károkért,

valamint két elvett bajnoki címének visszaszolgáltatását is követelte, miután kiderült, hogy minden ellene hozott ítélet megalapozatlan volt. (A calciopoliról itt olvashat részletes összefoglalót.)

A Juve az első eljárás óta napvilágot látott nóvumok miatt követelte a jóvátételt, bár a klubnál is tisztában voltak vele, hogy ha a bíróság megítéli a kártérítést, a szövetség azonnal csődbe megy.

A Juve vezetőség a calcipoli előtt: Antonio Giraudo (CEO), Fabio Capello edző, Andrea Agneli alelnök és Luciano Moggi sportigazgató Forrás: AFP/Paco Serinelli

A Tribunale Amministrativo Regionale keddi elutasítása tehát nem volt meglepő, az indoklás azonban annál inkább:

a bíróság szerint ezt az ügyet már 2006-ban lezárták,

a TAR pedig nem jogosult egy olyan ügyben új ítéletet mondani, amit egy másik szerv, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elutasító ítéletével zárt le 10 évvel ezelőtt.

Hogy is volt azzal a vizsgálattal?

Fontos tudni, hogy amikor a Juventust 2006-ban szembesítették a vádakkal, a lemondott (és vád alá helyezett) vezetőség helyére megválasztott elnökség kényszerpályán mozgott. Természetesen nem fogadták el a kizárást, hiszen nem is vádolták a klubot olyan súlyú bűnökkel, amikért kizárás jár büntetésként, és azonnal jogi lépéseket tettek.

A TAR-nál kezdeményezett 2006-os eljárást azonban nem folytatták le.

Az UEFA ugyanis közölte, ha a Juve nem vonja vissza a beadványát, azonnal kizárják az összes olasz csapatot a nemzetközi kupákból. A torinóiak vezetősége - részben azért, mert a szövetségtől ezt sugallták - úgy döntött, visszavonja a keresetét, és a CONI-nál támadja meg az ítéletet, de végül decemberben az olimpiai bizottság előtt is elbukott a klub beadványa.

Jogosan idegesek a Juventusnál Forrás: La Stampa

A poszt-calciopoli ügyekben nincs szerencséje a Juventusnak: a szövetség által az Internek adott scudettót akkor sem tudta visszaszerezni, amikor kiderült, hogy a botrányt sértetlenül átvészelő milánóiak nyakig benne voltak az ügyben (elévült az ügy, mire tárgyalni lehetett volna, a legfőbb bűnös, Giacinto Facchetti Inter-alelnök pedig elhunyt), majd hiába mondták ki, hogy jogtalanul zárták ki a klubot, első körben visszadobták a Juve kártérítési igényét is.

A torinóiak előtt egyetlen út maradt: a emzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé vihetik az ügyet, és nagyon valószínű, hogy így is tesznek.