Társoldalunk:

A magyarok ellen nehezebb lesz, mint Ronaldóék ellen

2016.10.07. 14:50

A feröeri döntetlen után fontos mérkőzés vár a magyar labdarúgó-válogatottra, azt a Svájcot kellene legyőznie, amely a vb-selejtezők nyitókörében 2-0-ra megverte az Eb-aranyérmes Portugáliát. A megkérdezett ottani újságírók az Origónak azt mondták, szerintük a svájciaknak most nehezebb dolguk lesz, mint Ronaldóék ellen. Öt játékosuk sem léphet pályára a Fradi-stadionban.

„Nem volt titok a portugálok ellen. Sikerült bezárnunk a nyári Eb kapuját, és kinyitni a 2018-as vb-selejtezőkét” – mondta az Origo kérdésére Marco von Ah, a svájci válogatott kommunikációs vezetője a péntek esti Magyarország–Svájc vb-selejtező előtt arról, hogy a csapatuk az első fordulóban simán megverte az Eb-aranyérmes portugálokat.

Svájc ugyanúgy nyolcaddöntős volt az Eb-n, mint a magyar válogatott. A csoportban az albánok elleni 1-0-s győzelem után a románokkal (1-1) és a franciákkal (0-0) is ikszelt, a legjobb 16 között pedig csak tizenegyesekkel esett ki Lengyelországgal szemben.

Breel Embolo (3-as mezben) így ünnepelte a portugáloknak lőtt góljátForrás: AFP/Fabrice Coffrini


Von Ah azt mondta, a vb-selejtezők sorsolása után arra gondolt, hogy a B csoportból nem lesz könnyű továbbjutnia Svájcnak. És nem csak azért, mert az Eb-n 24, míg a vb-n csak 13 európai csapat vehet részt a házigazda oroszok mellett. (A csoportelsők kijutnak, a kilenc csoportmásodikból a legjobb nyolc játszhat egymással pótselejtezőt, és a négy győztes szerez még indulási jogot.)

„Kemény csoportba kerültünk. A legnagyobb favorit a portugál csapat, de a svájciak és a magyarok sincsenek tőle túl messze. Mindent egybevetve, nagyon szoros végeredményre számítok a csoport tabelláján” – jelentette ki Marco von Ah.

Így győzték le az Európa-bajnokot:

A magyar csapatot azért tartja esélyesnek, mert az Eb-n megnyerte azt a csoportot, amelynek Portugália, Izland és Ausztria is a tagja volt.

Egy ilyen csoportgyőzelem után mit is várhatnék egy olyan csapattól, mint a magyaroké? Azt, hogy versenyben lesz a továbbjutást érő helyekért” – tette hozzá.

A magyarok 3-3-at játszottak Portugáliával az Eb egyik legjobb meccsénForrás: MTI/EPA/Mast Irham


A pénteki, 20.45-kor a Fradi-stadionban kezdődő meccsen több gonddal is meg kell küzdenie a svájciaknak: Granit Xhaka, Johan Djourou, Fabian Frei és Luca Zuffi után kiderült, hogy Francois Moubandje sem játszhat, miközben a magyar csapatban mindenki hadra fogható. „De ez nem szabad, hogy befolyásolja az esélyeinket, a csapat közös erejével kell majd pótolnunk a hiányzókat.”

Hízelgő választ adott, amikor arról kérdeztük, ő miben látta a magyar csapat Eb-továbbjutásának az okát. „Egyszerű, nagyon erős játékosok alkotják a válogatottat, és jó szövetségi kapitánya van Bernd Storck személyében.”

A két csapat eddigi 44 találkozójából Svájc mindössze kilencet nyert meg. És ha már a múlt: a válogatott stábjában ott van Claudio Sulser, aki az 1982-es vb-selejtezők során két gólt szerzett a két válogatott luzerni, 2-2-re végződött mérkőzésén.

Sulser és a magyarok góljai Knézy Jenő közvetítésében:

Marco von Ah szerint egyébként a játékosok egybehangzóan úgy gondolják, hogy a magyarok elleni meccs nehezebb lesz, mint a Ronaldóék elleni volt.

Ueli Kägi, a Tages Anzeiger sportújságírója szerint azért jöhetett össze a portugálok elleni győzelem, mert a csapat végre hatékonyan tudott támadni. „Az Európa-bajnokságon komoly problémáink voltak a gólszerzéssel, de Portugália ellen a csapat nemcsak jól védekezett, veszélyesen is támadott.”

Elismerte, hogy az Eb előtt a svájciak nem tudtak sokat a mostani magyar csapatról. „Franciaországban azonban a saját szemünkkel láttuk, amint a magyarok visszakerülnek az európai foci élvonalába. Éppen ezért nemcsak Portugália, de Magyarország ellen is nagyon nehéz dolgunk lesz a vb-selejtezőkön.”

Kägi a sorsolás előtt úgy gondolta, hogy a portugáloké lesz a csoportelsőség, a második helyért pedig a magyarok és a svájciak harcolnak majd. „Most sokkal nyitottabb lett a csoport, de még nagyon hosszú az út Oroszországig.”

Svájc-Portugália 2-0Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


A hiányzókról úgy véli, nem Djourou távolléte számít, mert az előző hónapokban nem volt igazán magabiztos a válogatottban, Frei és Zuffi pedig nem is volt a kapitány első számú választása. „Xhaka hiánya viszont nagy érvágás, az Eb-n bizonyította, hogy ő a svájci csapat vezére. De szerencsére csak egy meccsről fog hiányozni eltiltás miatt. A helyét Dzemaili veheti át.”

Az általában 4-3-2-1-es hadrendben játszó csapat legnagyobb erőssége Kägi szerint a kapus, Yann Sommer, a megbízható védelem, a gyorsaság és a támadók technikai tudása. Ami negatívum, hogy kevés gólt szerez a csapat, és nehezen boldogul a védekező taktikát alkalmazó ellenfelekkel szemben.

Nikolics és Kleinheisler is a kezdőbe kerülhetForrás: AFP
Így állhat fel a magyar csapat

A svájci nem az a féktelenül támadó válogatott, az Eb-n, például, egyetlen meccsen sem szerzett egynél több gólt – igaz, az első vb-selejtezőn magához képest valóságos gólfesztivált rendezett, kettővel verte a nyár óta a kontinens királyának számító Portugáliát.

A Feröer elleni gyötrelem után egy vereség nagyon nem férne bele a magyar csapatnak, de még az iksztől sem virulna ki az arcunk, annak ellenére, hogy az ellenfélnél alig találni olyat, aki nem a topligákból érkezne. Bernd Storck mindig képes valami váratlant húzni, de nagyon csodálkoznánk, ha két csatárral mennénk neki a svájciaknak. Hátul nincsenek kérdőjelek, valószínűleg ugyanaz az öt ember felel majd az elhárításért, mint Feröeren, vagyis Gulácsi húz kesztyűt, előtte pedig a Fiola, Guzmics, Lang, Kádár négyes takarít.

Nagy Ádám rendszeresen játszik a Bolognában, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy a válogatottban is hozza a sokat gürizős, labdabiztos játékát. Gera Zoltán bordasérülése miatt nem játszott Feröeren, most már azonban ő is harcra kész, és nem kérdés, hogy még most is nagyon kell a középpályára. Mellette Kleinsheisler László felelhet a kreativitásért, Dzsudzsák Balázst pedig nem szokás kihagyni, úgyhogy csak az egyik szélső és a csatár posztja kiadó.

Nagy kérdés, milyen taktikát választ Storck – ha kontrázni akar, akkor jó választás lehet a szélre Gyurcsó Ádám, elöl pedig a kiugratásoknál Szalai Ádámnál sokkal jobban használható Nikolics Nemanja. Ha viszont olyan ember kell, aki a hátulról felívelt labdáknál a hátára tudja kapni a védőket, akkor nyilván Szalai lesz a kapitány embere.