A magyarok ellen nehezebb lesz, mint Ronaldóék ellen

Svájc - Portugália VB selejtező labdarúgó labdarúgás
Switzerland's forward Breel Embolo (R) celebrates his team's first goal with teammate forward Haris Seferovic during the World Cup 2018 football qualifier between Switzerland and Portugal at the St. Jakob-Park stadium in Basel on September 6, 2016. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A feröeri döntetlen után fontos mérkőzés vár a magyar labdarúgó-válogatottra, azt a Svájcot kellene legyőznie, amely a vb-selejtezők nyitókörében 2-0-ra megverte az Eb-aranyérmes Portugáliát. A megkérdezett ottani újságírók az Origónak azt mondták, szerintük a svájciaknak most nehezebb dolguk lesz, mint Ronaldóék ellen. Öt játékosuk sem léphet pályára a Fradi-stadionban.

„Nem volt titok a portugálok ellen. Sikerült bezárnunk a nyári Eb kapuját, és kinyitni a 2018-as vb-selejtezőkét” – mondta az Origo kérdésére Marco von Ah, a svájci válogatott kommunikációs vezetője a péntek esti Magyarország–Svájc vb-selejtező előtt arról, hogy a csapatuk az első fordulóban simán megverte az Eb-aranyérmes portugálokat.

Svájc ugyanúgy nyolcaddöntős volt az Eb-n, mint a magyar válogatott. A csoportban az albánok elleni 1-0-s győzelem után a románokkal (1-1) és a franciákkal (0-0) is ikszelt, a legjobb 16 között pedig csak tizenegyesekkel esett ki Lengyelországgal szemben.

Breel Embolo (3-as mezben) így ünnepelte a portugáloknak lőtt gólját Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


Von Ah azt mondta, a vb-selejtezők sorsolása után arra gondolt, hogy a B csoportból nem lesz könnyű továbbjutnia Svájcnak. És nem csak azért, mert az Eb-n 24, míg a vb-n csak 13 európai csapat vehet részt a házigazda oroszok mellett. (A csoportelsők kijutnak, a kilenc csoportmásodikból a legjobb nyolc játszhat egymással pótselejtezőt, és a négy győztes szerez még indulási jogot.)

„Kemény csoportba kerültünk. A legnagyobb favorit a portugál csapat, de a svájciak és a magyarok sincsenek tőle túl messze. Mindent egybevetve, nagyon szoros végeredményre számítok a csoport tabelláján” – jelentette ki Marco von Ah.

Így győzték le az Európa-bajnokot:

A magyar csapatot azért tartja esélyesnek, mert az Eb-n megnyerte azt a csoportot, amelynek Portugália, Izland és Ausztria is a tagja volt.

Azt, hogy versenyben lesz a továbbjutást érő helyekért” – tette hozzá.

A magyarok 3-3-at játszottak Portugáliával az Eb egyik legjobb meccsén Forrás: MTI/EPA/Mast Irham


A pénteki, 20.45-kor a Fradi-stadionban kezdődő meccsen több gonddal is meg kell küzdenie a svájciaknak: Granit Xhaka, Johan Djourou, Fabian Frei és Luca Zuffi után kiderült, hogy Francois Moubandje sem játszhat, miközben a magyar csapatban mindenki hadra fogható. „De ez nem szabad, hogy befolyásolja az esélyeinket, a csapat közös erejével kell majd pótolnunk a hiányzókat.”

Hízelgő választ adott, amikor arról kérdeztük, ő miben látta a magyar csapat Eb-továbbjutásának az okát. „Egyszerű,

Bernd Storck személyében.”

A két csapat eddigi 44 találkozójából Svájc mindössze kilencet nyert meg. És ha már a múlt: a válogatott stábjában ott van Claudio Sulser, aki az 1982-es vb-selejtezők során két gólt szerzett a két válogatott luzerni, 2-2-re végződött mérkőzésén.

Sulser és a magyarok góljai Knézy Jenő közvetítésében:

Marco von Ah szerint egyébként a játékosok egybehangzóan úgy gondolják, hogy a magyarok elleni meccs nehezebb lesz, mint a Ronaldóék elleni volt.

Ueli Kägi, a Tages Anzeiger sportújságírója szerint azért jöhetett össze a portugálok elleni győzelem, mert a csapat végre hatékonyan tudott támadni. „Az Európa-bajnokságon komoly problémáink voltak a gólszerzéssel, de Portugália ellen a csapat nemcsak jól védekezett, veszélyesen is támadott.”

Elismerte, hogy az Eb előtt a svájciak nem tudtak sokat a mostani magyar csapatról. „Franciaországban azonban

Éppen ezért nemcsak Portugália, de Magyarország ellen is nagyon nehéz dolgunk lesz a vb-selejtezőkön.”

Kägi a sorsolás előtt úgy gondolta, hogy a portugáloké lesz a csoportelsőség, a második helyért pedig a magyarok és a svájciak harcolnak majd. „Most sokkal nyitottabb lett a csoport, de még nagyon hosszú az út Oroszországig.”

Svájc-Portugália 2-0 Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


A hiányzókról úgy véli, nem Djourou távolléte számít, mert az előző hónapokban nem volt igazán magabiztos a válogatottban, Frei és Zuffi pedig nem is volt a kapitány első számú választása. „Xhaka hiánya viszont nagy érvágás, az Eb-n bizonyította, hogy ő a svájci csapat vezére. De szerencsére csak egy meccsről fog hiányozni eltiltás miatt. A helyét Dzemaili veheti át.”

Az általában 4-3-2-1-es hadrendben játszó csapat legnagyobb erőssége Kägi szerint a kapus, Yann Sommer, a megbízható védelem, a gyorsaság és a támadók technikai tudása. Ami negatívum, hogy kevés gólt szerez a csapat, és nehezen boldogul a védekező taktikát alkalmazó ellenfelekkel szemben.

Így állhat fel a magyar csapat

A svájci nem az a féktelenül támadó válogatott, az Eb-n, például, egyetlen meccsen sem szerzett egynél több gólt – igaz, az első vb-selejtezőn magához képest valóságos gólfesztivált rendezett, kettővel verte a nyár óta a kontinens királyának számító Portugáliát.

A Feröer elleni gyötrelem után egy vereség nagyon nem férne bele a magyar csapatnak, de még az iksztől sem virulna ki az arcunk, annak ellenére, hogy az ellenfélnél alig találni olyat, aki nem a topligákból érkezne. Bernd Storck mindig képes valami váratlant húzni, de nagyon csodálkoznánk, ha két csatárral mennénk neki a svájciaknak. Hátul nincsenek kérdőjelek, valószínűleg ugyanaz az öt ember felel majd az elhárításért, mint Feröeren, vagyis Gulácsi húz kesztyűt, előtte pedig a Fiola, Guzmics, Lang, Kádár négyes takarít.

Nagy Ádám rendszeresen játszik a Bolognában, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy a válogatottban is hozza a sokat gürizős, labdabiztos játékát. Gera Zoltán bordasérülése miatt nem játszott Feröeren, most már azonban ő is harcra kész, és nem kérdés, hogy még most is nagyon kell a középpályára. Mellette Kleinsheisler László felelhet a kreativitásért, Dzsudzsák Balázst pedig nem szokás kihagyni, úgyhogy csak az egyik szélső és a csatár posztja kiadó.

Nagy kérdés, milyen taktikát választ Storck – ha kontrázni akar, akkor jó választás lehet a szélre Gyurcsó Ádám, elöl pedig a kiugratásoknál Szalai Ádámnál sokkal jobban használható Nikolics Nemanja. Ha viszont olyan ember kell, aki a hátulról felívelt labdáknál a hátára tudja kapni a védőket, akkor nyilván Szalai lesz a kapitány embere.