Társoldalunk:

Chewbacca-védelemmel mentené Messit az argentin szövetség

2017.04.17. 16:28

Az argentin futballszövetség mindent megpróbál, hogy csökkentse Lionel Messi négy mérkőzésre szóló eltiltását. És jól is teszik, ha erőlködnek, mert maga az érintett a kisujját sem hajlandó mozdítani az ügy érdekében.

Lionel Messit a Chile elleni világbajnoki selejtezőt követően sújtották a négy meccsre szóló eltiltással, miután az argentin sztár csúnya szavakkal inzultálta az egyik partjelzőt. A szigorú büntetés hatása beláthatatlan lehet a vb-ezüstérmes számára: Messi hiányában máris elveszítették a Bolívia elleni selejtezőt, és, ha a FIFA nem enyhíti a büntetést, akkor Uruguay, Venezuela és Peru ellen sem léphet pályára a Barcelona sztárja. Márpedig az argentinok most is csak a pótselejtezőt jelentő ötödik helyen állnak - ha még egy helyet visszacsúsznak, lőttek a 2018-as világbajnokságnak.

Messi a partjelzőt szidta, négy meccsre eltiltották

A döntés értelmében Bolívia, Uruguay, Venezuela és Peru ellen sem játszhat.

Az argentin szövetség ezért mindent megtesz, hogy csökkentsék legnagyobb sztárjuk büntetését. Egyrészt megpróbálják rávenni Messit, hogy jelenjen meg a május 4-i zürichi meghallgatáson, amivel bizonyítaná együttműködési hajlandóságát. Ha így tenne, és bocsánatot kérne bűnéért, máris feleződne a büntetés, és Argentína fellélegezhetne.

Nem úgy értette

A másik front, és ez az igazán döbbenetes, szemantikai téren megy, az argentinok megpróbálják bebizonyítani, hogy az az eléggé undorító káromkodás, amit Messi többször is a bíró arcába mondott, nem is káromkodás, csak egy ártalmatlan hangulatfestő kifejezés,  amit felfokozott lelki állapotban használ minden rendes dél-amerikai ember. 

A "la concha de tu madre" kifejezés magyar fordítását le sem merjük írni (na, jó, mégis: "az anyád pinája"), amit csak nagyon komoly részrehajlással lehet nem káromkodásnak minősíteni. De a szövetség szerint ehhez elég megnézni egy évekkel ezelőtti felvételt, amikor Messi az örömnek ugyanezen szavaival köszöntötte a Barcelona bajnoki címének ünneplésére egybegyűlteket. 

A végén még kiderül, hogy mit keresett Chewbacca az Endor bolygón.