Társoldalunk:

Másfél évre eltiltották a legtahóbb angol futballistát

2017.04.26. 16:02

Az angol szövetség másfél évre eltiltotta Joey Bartont, a Premier League-ben szereplő Burnley labdarúgóját, mivel éveken át fogadásokat kötött mérkőzésekre.

Az egyszeres angol válogatott játékos a vádak szerint 2006. március 26. és 2016. május 13. között 1260 találkozóra tett fel pénzt, amit tilt a szövetség szabályzata. A botrányairól is híres futballista elismerte tettét, s mint jelezte, vállalja a felelősséget, ugyanakkor a büntetése mértékét túlzónak érzi, ezért fellebbez ellene. 

Joey Barton nem volt hajlandó lemondani szenvedélyéről, most megfizet érteForrás: AFP/Anthony Devlin

Az FA közleménye szerint a 34 éves középpályást a 18 hónapos eltiltás mellett 30 ezer font megfizetésére is kötelezték.

A korábban a Manchester Citynél és a Newcastle Unitednél is szerepelt Barton tavaly a Burnley egyik legjobbja volt, így főszerepet vállalt az együttes élvonalba jutásában, majd nyáron a Glasgow Rangershez igazolt.

Skóciából novemberben távozott, miután a csapat Celtic elleni rangadóját követően tettlegességig fajuló vitába keveredett edzőjével és egyik csapattársával, amiért hathetes eltiltást kapott. Ráadásul nem ez volt az egyetlen bűne, ugyanis július 1. és szeptember 15. között 44 találkozóra fogadott, márpedig a skót szövetség szabályzata is szigorúan tiltja ezt. A Burnleyhez januárban tért vissza.

Bartont óriási tehetségnek tartották, azonban magatartásbeli problémái miatt nem tudta befutni a számára jósolt nagy karriert, 2008-ben 77 napot töltött börtönben, mivel Liverpoolban verekedésbe keveredett.