Vágólapra másolva!
Kedden a nyolcaddöntőkkel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. A párosítások közül kiemelkedik a Real Madrid–Paris Saint-Germain és a Chelsea–Barcelona, amelyek nemcsak a csapatok minősége miatt lesz izgalmas, hanem mert Zidane és Conte is az állásáért meccsel. A két manchesteri csapat, a Liverpool és a Bayern München annyira jó (szerencsés?), hogy szinte garantált a helyük a negyeddöntőben.

A Leganés elleni kupavereség után megkérdezték Zidane-tól, hogy a PSG elleni BL-párharcban az állása lesz-e a tét. „Igen" – mondta határozottan. A Real története egyik legnagyobb válságát éli át, hiszen emberemlékezet óta nem szerepelt ennyire rosszul a bajnokságban, kiesett a kupából, ráadásul a BL-ben sem fest túl jól a helyzet.

Zidane állása a tét a PSG ellen Forrás: DPPI/Benjamin Cremel

Közeleg Zidane utolsó napja

„Most mindenki azt akarja bebizonyítani, hogy amit eddig csináltunk, ami a sikerekhez vezetett, az rossz. Nem fogok megváltozni két-három rossz eredmény miatt. Hiszek abban, amit csinálok, és hiszek a keret tagjaiban.

– nyilatkozta Zidane, akinek győzelmi mutatója 12 százalékot esett az idei szezonban. Zidane népszerű és szimbolikus alakja a Realnak, a szurkolók imádják, ezért nem könnyű egyik napról a másikra félreállítani, ahogy mondjuk tették azt Rafa Benítezzel a 2015/2016-os szezon felénél. Akkor 18 forduló után 37 pontja volt a csapatnak, most 22 után van 42.

Florentino Pérezt ismerve azonban már Zidane utolsó napja sem lehet messze.

Miben bízhat még a Real?

A modern futball pénzügyi szabályozása olyan, hogy az elitet szinte bebetonozza a BL legjobb nyolc csapata közé. A Real zsinórban hétszer jutott el a sorozat elődöntőjéig, és az elmúlt négy évben háromszor is megnyerte a trófeát. Emellett azonban csak két bajnoki címet szerzett 2008 óta. A kettősség nem véletlen,

a Realnak könnyebb BL-t nyerni egy erős tavasszal és néhány kulcsmeccsel, mint egész évben versenyezni a Barcelonával és az Atlético Madriddal a bajnokságban.

A BL-ben még mindig Ronaldo a király Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Guillermo Martinez

Nem minden az, aminek látszik

Idén árnyalja ezt a képet, hogy már most a katari pénzből felpumpált PSG-t kellene megverni, amelynél több gólt még soha senki nem rúgott a BL csoportkörében. A Bayern München elleni meccs viszont megmutatta, hogy nem minden olyan szép és jó, mint ahogy azt próbáljuk elhitetni magunkkal.

Ha definiálni kell a jelenlegi PSG-t, jó támpontot ad Luis Enrique Barcelonája.

Elől ott volt Messi, Neymar és Suárez, ha nekik volt kedvük focizni, és ment a játék, akkor az isten se állította meg őket, de ha nem, akkor annak óriási lebőgés lett a vége (PSG elleni 0–4, Juventus elleni negyeddöntő, 0 rúgott gól). Miért? Mert a csapat túlságosan függött tőlük. Emery ugyanezt csinálja. A PSG minden egyes mozdulata a pályán arra irányul, hogy

a lehető leghamarabb eljuttassa a labdát Cavanihoz, Neymarhoz és Mbappéhoz, mert „ők majd úgyis megoldják".

Ez egészen addig remekül működik, amíg nem jön egy Bayern.

Aránytalan csapat a PSG Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Lezsírozhatják a Neymar–Ronaldo cserét

Most már visszatérő téma, hogy Ronaldo nyáron elhagyja a Realt, és a kérők között bizony ott van a PSG is. A népszerűséget és a hatalmat hajszoló párizsiaknak nem lenne gond megfizetni Ronaldót, aki a francia bajnokságban tovább rugdoshatná a gólokat és versenyezhetne Messivel. Ha viszont tényleg Párizsba megy, akkor nem ő lesz a főszereplő a történetben, hanem Neymar. Már tavaly nyáron is szó volt arról, hogy a brazil azért igazolt a PSG-hez, hogy onnan menjen a Realba, és ne közvetlenül Barcelonából. Mert hát jelenleg mi jelent előrelépést a PSG-hez képest? Csak a Real. A spanyol El Larguero rádió szerint Pérez már azon van, hogy nyélbe üsse a cserét, amitől a PSG elnöke, Nasser Al-Khelaifi sem zárkózik el. Van viszont egy feltétele. Neymar nyerje meg a párizsiaknak a BL-t az még idén.

Nyerd meg a PL-t és nem lesz munkád

Mi a közös Ancelottiban, Di Matteóban és Mourinhóban? Ancelotti bajnokságot és FA-kupát nyert a Chelsea-vel, Di Matteo Bajnokok Ligáját, Mourinho bajnokságot, szintén.

De még egy év sem telt el az után, hogy mindezt besöpörték, már munkanélküliek voltak.

Ancelotti Csendes vezetés című könyvében meséli a sztorit, amikor a 2010/2011-es szezon nyitófordulójában 6–0-ra győztek a West Bromwich ellen. A meccs után Roman Abramovic londoni lakásába hívatta az olasz edzőt, mert nem volt megelégedve a csapat teljesítményével. Még egyszer: első forduló, 6–0-s győzelem. Akkor mit szólhat most? Conte rekordgyőzelemmel lett bajnok tavaly, most viszont csak negyedik a bajnokságban, a BL-ből pedig a második helyen jutott tovább.

Conte vakarhatja a fejét Forrás: AFP/Glyn Kirk

Valverde tudja, hogy te tudod, hogy...

A szakértők szerint Contét és az ő háromvédős rendszerét (ami új trendet teremtett a Premier League-ben) kiismerték, már egy Bournemouth vagy Watford-szintű csapat is tudja, hogy mit kell játszani ellene. Akkor ne csodálkozzon senki, ha Valverde is tudja, aki a káosz kellős közepén vette át a Barcelonát, és rázta úgy gatyába, hogy jelenleg egyedüliként még mindig veretlen bajnokikon Európában. És hogy miben rejlik Valverde nagyszerűsége? A pragmatizmusában. A pragmatizmusról általában a védekezés jut az eszünkbe, pedig a kettő nem ugyanaz.

A pragmatikus edző időről időre, kiszámítható módon azt teszi, amit az adott meccs megkövetel a győzelem érdekében.

Ezért enged egy félidőt a Realnak a Clásicón, ezért teszi fel az elmúlt tíz év legkevésbé barcelonás középpályáját (Busquets, Mascherano, Paulinho) a Sevilla ellen, és ezért pihenteti Messit a Juventus ellen.

Kiszámíthatatlanabb a Barcelona, mint az elmúlt években bármikor Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Az angoloknak ki van kövezve az út

A Sevilla–Manchester United papíron ígéretesnek hangzik, ha egy évvel korábban játsszák a meccset, még izgalmas is lehetett volna Sampaoli miatt. Az őt váltó Berizzo továbbvitte a csapatot a csoportból, de a bajnoki eredménytelenségre hivatkozva, kirúgták. Máig érthetetlen döntés.

Csakúgy, mint az, hogy a helyére pályázó Tuchel, Blanc, Montella hármasból hogy jött ki végül az olasz.

Nem mintha a United sziporkázna mostanában, de ez tipikusan az a párosítás, ahol a Sevilla beleáll a meccsbe, Mourinho felrakja a buszt, megkontrázza kétszer a spanyolokat, és vígan begyalogol a negyeddöntőbe.

A Unitednek nem okozhat gondot a Sevilla Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

A másik három angol csapat közül (Manchester City, Liverpool, Tottenham) csak a Tottenhamre vár nehéz feladat, de az tényleg az lesz: a Juventust kellene legyűrni, amely lehet, hogy kicsit fáradtnak, kicsit lehorzsoltnak tűnik tavalyhoz képest, de tavaly is a szezon ezen szakaszában rázta fel a csapatot Allegri egy szerkezetváltással (3-5-2-ről átállt 4-2-3-1-re), ami végül BL-döntőt eredményezett.

Nem lebecsülve a Portót és a Baselt, csak az lesz a kérdés, hogy mennyivel nyer a Liverpool és a Manchester City. Ugyanúgy, ahogy Besiktas–Bayernen is. A németeknek már biztosan zsebben a bajnoki cím, és amióta Heynckes visszatért, a BL-ben is újra esélyesnek számítanak.

A BL nyolcaddöntőjének párosításai:
Juventus–Tottenham
Basel–Manchester City
Porto–Liverpool
Real Madrid–Paris Saint-Germain
Bayern München–Besiktas
Chelsea–Barcelona
Sevilla–Manchester United
Sahtar Donyeck–Roma