Mese a 12 teljesen felesleges találatról

Borussia Dortmund vs Borussia Mönchengladbach sports FOOTBALL Maximilian Philipp
Dortmund's Sokratis (R) and Gladbach's Raffael exchange pleasantries after a tussle during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Borussia Mönchengladbach in the Signal Iduna Park stadium in Dortmund, Germany, 23 September 2017. (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.) Photo: Bernd Thissen/dpa
Vágólapra másolva!
Borussia Poroszország latin neve. Mind az 1900. augusztus 1-én alapított mönchengladbachi székhelyű klub, mind az 1909. december 19-én létrehozott dortmundi odabiggyesztette városa neve elé ezt a megjelölést. Ettől még szó sincs testvércsapatokról. Egy régióban találhatóak, és talán éppen ezért óriási közöttük a rivalizálás. A Bayern után ez a két csapat a legeredményesebb a Bundesligában 5-5 bajnoki címmel. Csak e két gárda címere felett található 2 csillag. Az viszont érdekes, hogy egymás közvetlen vetélytársai korábban szinte soha nem voltak. Most azok, hiszen péntek este az ősz szuperrangadóját vívják egymás ellen. A listavezető Borussia Dortmundhoz a Borussia Mönchengladbach másodikként utazik.

Ezt megelőzően 56 évig soha nem fordult elő velük ilyen szituáció. Amikor az egyikük szárnyalt, akkor a másik szerényebben szerepelt, és fordítva. Abban az évben is távol voltak egymástól a tabellán, amikor kéz a kézben vonultak be a Bundesliga-történelembe. Egy olyan (erkölcsileg erősen támadható) mérkőzéssel, melynek eredménye valószínűleg örökre túlszárnyalhatatlan a német élvonalban.

Mindenki ezt a meccset várja:

1978-ban az utolsó fordulóban találkozott egymással a két Borussia. A zárónap előtt a Dortmund a semleges zónában volt, a tizenegyedik helyen, pont 50%-os teljesítménnyel, 33 szerzett ponttal. (Csak az érdekesség kedvéért: a Bayern egy ponttal és egy hellyel volt mögöttük. A Düsseldorf meg a harmadik helyen állt.) A Gladbach viszont a második helyről várta a sorsdöntő 90 percet, 46 ponttal. Pont ennyi volt a listavezető Kölnnek is. Egyértelműnek tűnt, hogy a bajnoki címet a jobb gólkülönbség dönti majd el. A Kölné 86-41 volt, a Gladbaché 86-44. Matekból felmentettek is könnyen ki tudják számolni: hét góllal voltak jobbak a Kölnnél. És a futballból felmentettek is tudják, hogy ezt nem lehet ledolgozni egy meccsen. Főleg úgy nem, hogy a Köln az utolsó helyezett, már kiesett St.Paulihoz utazott.

Ám a Mönchengladbach megpróbálta.

Már az első percben vezetéshez jutott Jupp Heynckes (igen, az a Heynckes) fejesével. A 12. percben újabb Heynckes-gól, a 13.-ban Nielsen-találat, a 22.-ben Del'Haye jön, 4-0. A Köln döntetlenre állt Hamburg vigalmi negyedében, ezzel bajnok lett volna a Gladbach. Ám a 28. percben Flohe a papírformának megfelelően előnyhöz juttatta a Kölnt, így ismét a gólkülönbségé lett a főszerep és ez ekkor héttel volt jobb a világhírű Dóm városában honos csapatnak. Gyorsított az üldöző: Heynckes (aznapi harmadik góljával) 5-0, Wimmer, 6-0.

A szünetre tehát a munka felén túl voltak, már csak 5 gólt kellett behozniuk a maradék 45 percben. Fél órával a salátástál átadása előtt pedig már csak 4-et, mert Heynckes negyedszer is betalált az 59. percben. És akkor itt ismét kerüljön szóba a mérkőzés időpontja: 1978. A mobiltelefonok még nem léteztek, televíziós közvetítés nem volt ezekről a meccsekről, viszont a nálunk népszerű Sokol márkájú táskarádió nyugati megfelelője percre pontos helyzetjelentéssel szolgált az aktuális állásokról. Mert az egyik német rádióadó „körkapcsolt”, így aztán a bajnoki címért folyó versenyfutásban érintett mindkét csapat padján ült egy rádiómenedzser, vagy nevezzük bárminek, akinek az volt a feladata, hogy tájékozódjon az ellenfél aktuális eredményéről.

Így Hamburgba is elért a hetedik gladbachi gól híre. Úgyhogy ott Okudera kétgólosra növelte a kölni előnyt. Erre azonnal kettővel válaszolt az üldöző, a 66. percben már csak 3 gólra volt a bajnoki címtől. Ennyit meg ugyebár vidáman lehet szerezni 24 perc alatt. Meg is szerezte a Gladbach, Heynckes megrúgta a nap során az ötödik gólját is, és a Gladbach 12-0-ig meg sem állt.

Bizarr látvány:

Hihető, hogy tisztességes körülmények között született ez az eredmény? Nyilván nem. Az illetékesek elhitték, mert nem indult vizsgálat az ügyben. Persze, mit is lehetett volna vizsgálni? Beszélt-e a meccs előtti héten valamelyik Borussia-játékos az ellenfél Borussia valamelyik játékosával? Vagy az edző szándékosan rossz taktikával küldte fel csapatát?

Minden bizonyíthatatlan.

Azért kerüljön szóba a történelmi meccs két edzőjének neve. A győztest Udo Lattek irányította, aki összesen 8 bajnoki címet ünnepelhetett különböző csapataival a német első osztályban, és edzette azt a Bayernt, amely első németként megnyerte a BEK (ma BL)-serleget. A vesztes vezére pedig az az Otto Rehhagel volt, aki a Bremennel KEK-et nyert, és a görög válogatottal Európa-bajnokságot, hogy csak a legnagyobb sikereiről legyen szó. Lehet kételkedni egy 12-0-s meccs tisztaságát illetően, de ettől még tény: vastag betűkkel került be ez a (Düsseldorfban játszott) találkozó a Bundesliga történelemkönyvének azon oldalára, ahol a legkülönlegesebb esetek szerepelnek.

Szereti, mint egyik porosz a másikat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

Sem előtte, sem utána nem volt 12 gólos különbség a Bundesliga1-ben. Nem kell nagy jóstehetség hozzá: a jövőben sem lesz. Ma már más a hozzáállás az ellenfélhez, elég csak a 2014-es vb-elődöntőt említeni, ahol a német szövetségi kapitány visszafogta csapatát, hogy ne alázza porig az egyébként agyonvert ellenfelét, Brazíliát. 1978-ban még más világot éltünk.

A legendás 12-0 poénja persze még hátravan.

A Köln ugyanis a 66. perc után még szerzett 3 gólt, így 5-0-ra nyert a St. Pauli otthonában.

Így a forduló előtti 10 gólos előnyéből megmaradt három. Ennyivel jobb gólkülönbségének köszönhetően megnyerte a bajnoki címet. 40 évvel ezelőtt, és a mai napig utoljára. Azóta a Borussia Mönchengladbach sem nyert salátástálat.