A franciák szerint egy holland volt minden idők legnagyobb futballedzője

FOOTBALL-MICHELS Horizontal
(FILES) This file picture taken 04 September 2002 shows former Ajax and Netherlands coach Rinus Michels (L) posing with Dutch former player Johan Cruijff. It was announced 03 March 2005 that Michels, the coach who invented the total football played with such verve by Ajax Amsterdam and Holland, has died aged 77. He had undergone heart surgery in a hospital in the Belgian town of Aalst when he died. AFP PHOTO/ANP/ROBERT VOS (Photo by ROBERT VOS / ANP / AFP)
Vágólapra másolva!
A France Football francia szaklap munkatársai összeállították saját listájukat a labdarúgás történetének valaha volt ötven legnagyobb edzőjéről. 

A szaklap négy kritérium alapján rangsorolt: eredményesség, a játékra gyakorolt hatás, személyiség, illetve, hogy milyen hosszú volt az a karrier?

Mindezek függvényében a győztes a holland Rinus Michels lett, aki az Ajaxnál és a Barcelonánál töltött be futballtörténeti léptékkel mérve is meghatározó szerepet. Az ő nevéhez fűződik a totális futball névre keresztelt rendszer kialakítása, melyben az egész csapat együtt támad és védekezik. 1971-ben az ő irányításával nyerte meg első BEK-trófeáját az Ajax (amit zsinórban még kettő követett, de már a magyar Kovács Istvánnal a kispadon, viszont a Michels által felépített csapattal és kialakított játékrendszerrel).

Rinus Michels (b.) és egykori játékosa, tanítványa és követője, Johann Cruyff Forrás: AFP/Robert Vos

1971-ben ült le a Barcelona kispadjára, az ő hívására érkezett a klubhoz az Ajaxtól Johann Cruyff, és vele nyert 1974-ben, tizennégy év szünet után újra bajnoki címet a Barca. A holland válogatottal 1974-ben vb-döntőbe jutott, ahol 2-1-re kikaptak a házigazda NSZK-tól, ugyanakkor

az ő irányításával nyerte a csapat egyetlen nagy tornáját, az 1988-as Európa-bajnokságot.

A FIFA 1999-ben a futball történetének legjobb edzőjének választotta, és az ő örökségét vitte, illetve viszi tovább Cruyff és Pep Guardiola.

A trófeák számában verhetetlen a lista második helyére befutó Sir Alex Ferguson, aki hosszú pályafutása során

ötvenszer emelhetett a magasba valamilyen ezüst holmit.

A skót mester előbb az Aberdeennel alkotott emlékezeteset, háromszor nyerve meg a skót bajnokságot, négyszer a kupát, 1983-ban pedig a Kupagyőztesek Európa-kupáját és az európai Szuperkupát is.

1986-ban lett a Manchester United edzője, amelyikkel első, 1992-es bajnoki címe után megállíthatatlan volt: 13 PL-győzelem, öt FA-kupa, két BL-siker, Szuperkupa, Interkontinentális Kupa, klubvilágbajnoki cím, hogy csak a legnagyobb sikereket említsük.

Sir Alex (középen, öltönyben) a BL-serlegbe kapaszkodva 1999-ben Forrás: DPA/AFP/Jan Nienheysen

Az egyetlen edző, akinek Angliában és Skóciában is összejött a duplázás (bajnoki cím és kupagyőzelem ugyanabban a szezonban), az 1999-es triplázásról (bajnoki cím, kupagyőzelem és BL-siker) pedig már könyvtárnyi irodalom van.

Harmadik helyen az olasz legenda, Arrigo Sacchi található, aki a franciák értékelése szerint nem csak az olasz focit, de egy nemzet karakterét változtatta meg, pedig trófeából viszonylag kevés jutott neki – mondjuk az AC Milannal nyert bajnoki címet, olasz szuperkupát, illetve két-két BEK-, Interkontinentális Kupa- és európia Szuperkupa-győzelmet sokan elcserélnék vele. Ő volt a szövetségi kapitánya az 1994-ben vb-ezüstérmes válogatottnak.

Az első ötbe még Johann Cruyff, illetve a mai idők legnagyobbja, Pep Guardiola került be, aki iskolát teremtett a Barcelonánál, minden létező trófeát megnyerve a klubbal, és tulajdonképpen neki köszönhetjük Lionel Messit is.

A franciák ezúttal dicséretesen szerények maradtak, hiszen a listára csak négy honfitársukat tették fel, akik közül a Real Madridhoz frissiben visszatért, a klubbal tavaly nyári távozása előtt sorozatban háromBL-t nyerő Zinedine Zidane a 22., az Arsenallal veretlen bajnoki szezon végén ünneplő, de nagy nemzetközi trófeát soha nem nyerő Arsene Wenger pedig a 32. helyre fért fel.