A nap, amikor vérben született meg az újkori angoli foci

Horizontal ACCIDENT CASUALTY VIOLENCE STADIUM FOOTBALL
Policemen rescue soccer fans at Hillsborough stadium 15 April 1989 when 96 fans were crushed to death and hundreds injured after support railings collapsed during a match between Liverpool and Nottingham forest. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Harminc évvel ezelőtt, 1989. április 15-én történt az európai és az angol foci legsúlyosabb tragédiája. A sheffieldi Hillsborough Stadionban 96 ember vesztette életét a Liverpool - Nottingham Forest FA-kupa elődöntőn bekövetkezett tömegkatasztrófában. A szerencsétlenül járt áldozatok vérüket adták a fociért, és nem is sejthették, hogy a békés szurkolásnak indult drámával gyakorlatilag újraírták az angol futball történelemkönyvét.

Különös, hogy éppen a futballhuliganizmus miatt elrendelt intézkedések okozták az európai futball egyik legnagyobb tragédiáját, mely végül új szintre emelte a sportágat és a szurkolást egész Nagy-Britanniában. A nyolcvanas években a folyamatos rendbontások megakadályozása érdekében az angliai futballpályákat kerítésekkel vették körül, és sok helyen állóhelyekkel teli szektorokat alakítottak ki. Margaret Thatcher kormányzása alatt közellenség lett a fociszurkolókból, ami nem is csoda, hiszen Thatcher gyűlölte a futballt.

- egyszer így nyilatkozott a sportágról. A futballdrukkerek folyamatos démonizálásának egyik eredménye volt, hogy a pályákat súlyos acélkerítésekkel vették körül, melyek Sheffieldben minden idők egyik legnagyobb szurkolói tragédiáját okozták. Igaz, kellett hozzá a rendőrség meggondolatlan intézkedése is.

A BBC rajzán látható, hogyan történt a katasztrófa: a kapuk előtt feltorlódott több ezer szurkolót egy szűk csatornán keresztül terelték a kapu mögötti, akkor már zsúfolásig megtelt állószektorokba Forrás: BBC

A Liverpool - Nottingham Forest FA-kupa elődöntőt semleges helyszínen, a sheffieldi Hillsborough Stadionban rendezték meg 1989. április 15-én. A kapu mögötti állóhelyekkel kialakított teraszok már jóval a meccs előtt megteltek. A hatóságok és a biztonságiak közben képtelenek voltak kezelni odakint, a bejárat előtt feltorlódott tömeget, a meccsre ugyanis egy vonatnyi Liverpool-szurkoló érkezett meg késve és egyszerre.

Hatalmas tumultus alakult ki a beléptetésnél, ezért az esemény biztosításának vezetésére kirendelt rendőrfelügyelő, David Duckenfield meggondolatlan és végzetes döntést hozott:

megnyitotta a stadion úgynevezett C-kapuját, amin keresztül nagyjából ötezer Liverpool-drukker indult meg a már zsúfolásig megtelt állószektorok felé. A kapu mögötti, egyenként 1600 ember befogadására képes teraszokon több mint háromezren zsúfolódtak össze.

Amikor a hatalmas tömeg elkezdett benyomulni, a már a lelátókon lévők próbáltak a kerítésen át a pálya felé menekülni, de esélyük sem volt az acélépítménnyel szemben.

A kerítés tövében állóknak esélyük sem volt a túlélésre Forrás: Youtube

A szurkolók próbálták egymást menteni, miután sikerült egy kisebb részt kitörni a kapuból, az egész kerítés leomlott a felfoghatatlan nyomás alatt.

A rendőrök még ekkor is azt hitték, hogy valamilyen huligántámadásról van szó, és élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy a pályára menjenek a szurkolók, akik valójában vagy az életükért küzdöttek, vagy haldokló társaikat igyekeztek menteni.

A rendőrök meggyőződéssel hitték, hogy erőszakos szurkolói akcióról van szó Forrás: AFP

Döbbenetes látni a történekről készült videón, hogy a rendőrök a legnagyobb nyugalomban álldogálnak a pályán, miközben a haláltusájukat vívó szurkolókat társaik próbálják menteni.

Az áldozatok között rengeteg gyerek is volt, Steven Gerrard unokaöccse is a tragédiában halt meg. A helyszínre érkező többtucatnyi mentőautóból egyetlen egyet engedtek be a stadionba, a több száz emberből pedig végül mindössze tizennégyet vittek kórházba.

Öt nappal a tragédia után, 1989. április 20-án virágtenger borította az Anfield Stadion gyepét Forrás: AFP

96 ember vesztette életét, mert egyszerűen megfulladtak, ahogy az óriási tömeg a kerítésnek vagy egymásnak nyomta őket.

A Thatcher-kormányzat a történteket arra használta fel, hogy az addiginál is rosszabb színben tüntesse fel a futballszurkolókat, és a huligánok erőszakos akciójának állította be a történteket, azt hirdetve például, hogy a drukkerek törték át a kaput.

Margaret Thatcher a tragédia másnapján a Hillsborough Stadionban Forrás: Origo

Évtizedekkel a tragédia után David Duckenfield rendőrfelügyelő beismerte, hogy

hazudott a vallomásában, mikor azt állította, hogy az erőszakos nézők nyomták be a kaput, amit valójában az ő parancsára nyitottak meg.

A tragédia utáni években eltűntek a kerítések az angliai focistadionokban a pálya széléről, az elavult épületeket bezárták vagy felújították, az állóhelyeket megszüntették.

A hétvégi Liverpool-Chelsea angol bajnoki egyperces gyászszünettel és a szurkolók megemlékezésével kezdődött Forrás: AFP/Paul Ellis

A futball azonban nem felejtette el a véres napot, Margaret Thatcher 2013-as halálakor egyetlen PL-meccsen sem tartottak gyászszünetet. A történteket vizsgáló jelentés már a 90-es években feltárta, hogy szervezési hiányosságok is közrejátszottak a tragédiában, de a bíróság hivatalosan csak 2016-ban mondta ki a rendőrség felelősségét és az áldozatok ártatlanságát.

Sosem felejtenek Forrás: AFP/Paul Ellis

A 96 elhunyt és hozzátartozóik számára ez semmiféle vigaszt nem jelent egy olyan tragédiával kapcsolatban, mely elkerülhető lett volna.