Egy abszolút újonc és három magyar már biztos ott van a BL főtábláján

Bajnokok Ligája
The UEFA Champions league trophy is exhibited ahead of the draw for the Champions league quarter-final draw, on March 15, 2019 at the House of European football in Nyon. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokság idei szezonja is véget ért, ezzel együtt kialakult tehát a topligák BL-induló mezőnye. Sok helyen a papírforma érvényesült, de vannak meglepetés indulók, és hiányzók is.

Anglia

A Premier League-ben az első négy hely ér főtáblát, ezt a bajnok Manchester City mellett a Liverpool, a Chelsea és a Tottenham érte el. Bár az Arsenal csak ötödik lett, amennyiben megnyeri a szerdai Európa-liga-döntőt a Chelsea ellen, Unai Emery alakulata ötödik angol csapatként csatlakozhat a mezőnyhöz. A szezon vesztese egyértelműen a Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer együttese csupán hatodik lett, így a vörösöknek meg kell elégedniük a második számú európai kupasorozattal.

Spanyolország

Az angolokhoz hasonlóan a La Ligából is négy csapat jut a csoportkörbe, közülük három szinte már a bajnokság kezdete előtt biztosra vehető: az Atlético, a Barca és a Real ezúttal sem okozott csalódást, kibérelték a dobogót. A negyedik pozícióért viszont az utolsó pillanatokig nagy harc folyt, végül nagy hajrával a Valencia ért oda, megelőzve többek között a szezon meglepetéscsapatát, a Getafét, valamint a Sevillát is.

Olaszország

A Serie A-ban évek óta a Juventus és a Napoli hátát nézi a mezőny, ezúttal sem volt ez másképp, így a négy olasz helyből kettő nem volt kérdéses. A 3. és 4. helyért viszont hatalmasat küzdött a két milánói együttes, az AS Roma, valamint az Atalanta.

Végül hatalmas meglepetésre Gian Piero Gasperini együttese lett a bronzérmes, a bergamóiak így történetük során először jutottak a Bajnokok Ligája főtáblájára.

A nevető negyedik az Inter lett, köszönhetően Radja Nainggolan 81. percben szerzett győztes góljának az Empoli ellen, amely csapatának BL-indulást, a kis toszkán alakulatnak viszont kiesést jelentett. A Milan és a Roma az Európa-ligában vigasztalódhat.

Németország

A Bundesligában különösebb meglepetés nem történt, a bajnok Bayern és a második Dortmund BL-szereplése egy percig sem forgott veszélyben, ahogyan a bronzérmes RB Leipzigé sem, így

Gulácsi Péter és Willi Orban személyében két magyar játékos már biztosan ott lesz a főtáblán szeptembertől.

A Mönchengladbach és a Leverkusen sokáig fej-fej mellett haladt, a hajrát azonban utóbbi bírta jobban, így a Bayer lesz még ott a csoportkörben.

Franciaország

A Paris Saint-Germain annak ellenére lett toronymagasan bajnok, hogy a bajnokság utolsó szakaszát, főleg a BL-kiesést követő fordulókat látványosan elszórakozták, és nem vették komolyan. A második Lille jutott még egyenes ágon főtáblára, a harmadik Lyonnak viszont már selejtezőt kell játszania, a kvalifikáció harmadik körében csatlakozik majd be a küzdelmekbe.

Európa

Ami a többieket illeti, a topligák 18 biztos indulóján kívül már 7 csapat kiléte ismert. Nekünk, magyaroknak az osztrák bajnokként csoportkörbe jutó RB Salzburg jelenléte a legfontosabb,

a lipcsei magyarokon kívül ugyanis egy harmadik honfitársunkért, Szoboszlai Dominikért is szoríthatunk

a főtáblán. Az orosz ligából az aranyérmes Zenit, és a második Lokomotiv Moszkva jutott a csoportkörbe, akárcsak a belga, a portugál, a török és az ukrán bajnok, nevezetesen a Genk, a Benfica, a Galatasaray és a Sahtar Doneck.

A Bajnokok Ligája 2019/20-as szezonjának csoportköre szeptember 17-én és 18-án kezdődik.