Vágólapra másolva!
Amellett, hogy kedd este a magyar válogatott minimum életben tartotta az esélyét arra, hogy 2020-ban hazai pályán játszhasson Eb-meccset, a másik 9 csoportban is érdekesen alakultak a dolgok. Vannak olyan országok, amelyek már most lemondhatnak arról, amelyről mi is csak egyelőre álmodunk, de olyanok is, amelyek már gyakorlatilag hátradőlhetnek. A nyári szünet előtt megnézzük, hogy állnak a favoritok, a meglepetéscsapatok, és a rendező országok válogatottjai.

Nemcsak azért lesz forradalmian új a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság, mert nem egy ország rendezi (hanem 12 európai város), de a kvalifikáció is módosult a Nemzetek Ligája létrehozásával.

A selejtezőkből 20 válogatott juthat ki egyenes ágon a kontinenstornára (azaz a 10 csoport első két helyezettje), a maradék négy helyért pedig alapesetben a Nemzetek Ligája csoportgyőztesei játszhatnak pótselejtezőket.

Mindjárt megmutatjuk, hogy néhány ország szinte már csak ebben bízhat.
A selejtezők lebonyolításának furcsasága miatt vannak olyan nemzetek, amelyek még csak két mérkőzést játszottak, míg olyanok is, amelyek már a négy meccsükkel túl vannak a sorozat felén. Előbbi a Nemzetek Ligája első kiírásának négyes döntőjének résztvevőire igaz, tehát Portugália, Anglia, Hollandia és Svájc van meccshátrányban.

Más kérdés, hogy az angolok így is vezetik az A csoportot hat ponttal, 10-1-es gólkülönbséggel, ami már csak azért is fontos, mert London lesz a 2020-as Eb központi városa, ahol három csoportmeccset, egy nyolcaddöntőt, valamint a két elődöntőt és a döntőt rendezik. Mondani sem kell, mennyit jelentene Gareth Southgate együttesének, ha a torna egyenes kieséses szakaszában a hazai közönség támogatását is élvezhetné a Wembleyben.

A remek vb-szereplés miatt az elvárások megnőttek az angolokkal szemben, egy hazai Eb-n ez még fokozódhat is Forrás: AFP/Paul Ellis

Hollandia helyzete viszont már kevésbé irigylésre méltó, az Oranje ugyanis két meccs után három ponttal áll a C csoportban. Ez önmagában még nem lenne akkora probléma, azonban az eddig hét 100%-os csapatból kettővel (Észak-Írország, Németország) egy csoportban van. A németektől hazai pályán kikaptak a második körben, az észak-írek viszont úgy állnak négy meccs után 12 ponttal, hogy csak az észtekkel és a fehéroroszokkal játszottak eddig, persze a kötelezőt is hozni kell.

Emlékezhetünk, Kyle Lafferty-ék a legutóbbi ciklusban is fantasztikusan kezdtek, akkor megnyerték a csoportot, amiben mi harmadik helyen végeztünk, 5 forduló után 15 pontjuk volt.

Ha a hollandok ellen elcsípnének 1-2 pontot, akkor magukat kiváló, az Oranjét viszont rendkívül nehéz helyzetbe hoznák. Ronald Koeman együttese lehet, hogy már csak a Nemzetek Ligája pótselejtezőjében bízhat (ott mindenképp indulhat), azzal pedig mindenki tisztában van, hogy mekkora szégyen lenne egy ilyen kvalitású csapatnak, ha a 2016-os Eb és a 2018-as vb után erről a tornáról is lemaradna, főleg úgy, hogy Amszterdam is otthont ad három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek.

Virgil Van Dijk akár az Aranylabdát is megkaphatja idén, a válogatottal viszont lemaradhat a részben hazai rendezésű Eb-ről Forrás: NurPhoto/DPI/NurPhoto/Dpi

Portugália lemaradása 8 pont a B csoportban Ukrajna mögött, igaz, két meccsel kevesebbet játszott, a második helyre simán odaérhet az Eb-címvédő, ehhez Luxemburgot és Szerbiát kell megelőznie. Utóbbi egyébként NL-csoportgyőztesként szintén résztvevője a pótselejtezőknek. Svájcnak viszont nehéz dolga lesz a D csoportban két rendező országgal, Dániával és Írországgal szemben, ugyanis mindkettő veretlen eddig, és jelenleg a csoport első két helyén áll, de ezt a több lejátszott meccsnek is köszönhetik.

Nézzük meg a további rendezőket:
Magyarország 9 ponttal vezeti a csoportját a Wales elleni bravúrgyőzelem után, de vesztett pontok szempontjából ugyanúgy áll, mint Horvátország és Szlovákia, tehát még semmi nem dőlt el. Ahhoz viszont nem kell nagy bátorság, hogy kijelentsük, Azerbajdzsán saját válogatott nélkül rendez majd három csoportmeccset és egy negyeddöntőt, miután kedden egy emlékezetes, fantasztikus gólokat hozó meccsen 5-1-re kikaptak otthon Szlovákiától.

Ahogy az fent is írtuk, Dánia és Írország között hatalmas csata várható a továbbjutó helyekért, amelyek egyikére egyébként Svájc is pályázik, itt is könnyen elképzelhető, hogy Koppenhága, vagy Dublin hazai csapat nélkül marad. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy a NL-csoportgyőzelmeik miatt Svájc és Dánia is mehet pótselejtezőre, tehát az íreknek van leginkább veszíteni valójuk, szerencséjükre eddig 4 meccsen 10 pontot gyűjtöttek, és vezetik az ötöst.

A németek és a hollandok csoportjáról már volt szó, Münchenben szinte biztosan lehet majd drukkolni a Nationalelfnek, amely egyre magabiztosabb, legutóbb nyolcat lőtt Észtországnak. A hollandok szituációja viszont már korántsem ennyire rózsás.

Akik szintén nincsenek irigylésre méltó helyzetben, azok a románok, akik egy roppant kemény csoport harmadik helyén állnak. Az elsőre gyakorlatilag esélyük sincs, ugyanis a spanyolok (akik valószínűleg csordultig fogják tölteni a bilbaói San Mamést az Eb-n) eddig 100%-osak, aztán jönnek a svédek és a románok 7-7 ponttal, majd Norvégia öttel. Hatalmas lesz a harc a második helyért, ráadásul a románok számára egyelőre nem opció a pótselejtező, a svédeknek és a norvégoknak viszont igen, és az sem a románokat segíti, hogy Svédország egyszer már legyőzte őket.

Könnyen lehet, hogy Bukarestben is vendégcsapatok lépnek majd pályára jövő nyáron.

Olaszország is hibátlan maradt, pedig rezgett a léc kedd este a bosnyákok ellen, akik félidőben még vezettek Torinóban, de először Insigne egy hatalmas bombával egyenlített, a 86. percben pedig Verratti a győzelmet is megszerezte. Mögöttük a finnek is jól állnak a J csoportban, de az örmények még odaérhetnek a második helyre.

Két rendezőnk maradt, Oroszország és Skócia, akik egy csoportban vannak a selejtezőkön. A legutóbbi világbajnokság házigazdája a második helyen áll a hibátlan belgák mögött, a skótok viszont csak a negyedikek, legutóbb éppen a belgáktól kaptak ki, viszont a pótselejtezőkben még bízhatnak.

Rendező ország ugyan nincs a H csoportban, mégis érdemes kitérni rá, amelyben szombaton Törökország komoly meglepetésre 2-0-ra legyőzte a világbajnok franciákat, viszont kedden kikapott Izlandon. A franciák ezzel szemben 4-0-ra nyertek Andorrában (Kylian Mbappé meglőtte 100. profi találatát, Florian Thauvin pedig remek gólt ollózott), így most három csapat áll 9 ponttal az első három helyen.

Négy selejtezőkörön vagyunk túl körübelül egy évvel az Európa-bajnokság rajtja előtt, még semmi nem dőlt el, maximum néhány eshetőség valószínűsége nőtt meg. Például az angolok, a németek, az ukránok, a spanyolok, a belgák, a lengyelek és az olaszok fél lábbal már kijutottak, míg a nagyobb nevek közül a görögöktől, a bosnyákoktól, a skótoktól és a walesiektől minden bizonnyal elköszönhetünk. A legfontosabb persze az, hogy a magyar válogatott zsinórban három győzelemmel, hárompontos előnnyel vezeti az E csoportot, mindenki jó érzéssel mehet nyaralni, aztán szeptemberben folytatás a szlovákok ellen.