Vágólapra másolva!
Augusztus 20. az állami ünnep mellett a magyar labdarúgás barátai számára is fontos, sőt, az egyik legfontosabb dátum.

1945-ben, ahogy véget ért a II. világháború, szinte rögtön előkerült a labda, és Európa-szerte újraindultak az addig azért kisebb-nagyobb megszakításokkal üzemelő nemzeti bajnokságok, és a válogatottakat is újra összetrombitálták. Így tett a Magyar Labdarúgó Szövetség is, amelyik augusztus 8. és szeptember 30. között összesen nyolc találkozót kötött le legjobbjaink számára. Ezek közül három volt valódi nemzetek közötti mérkőzés, és közülük a második esett augusztus 20-ra. Ami még önmagában nem lett volna akkora szenzáció, de ezen, az Ausztria ellen 5-2-re megnyert mérkőzésen mutatkozott be egy alig 18 éves kispesti srác, akinek 12 percre volt szüksége, hogy megszerezze máig rekordot jelentő 84 válogatott gólja közül az elsőt. Persze, hogy Puskás Ferencről van szó.

Puskás Ferenc lendíti a zseniális balost Forrás: Fortepan/Kovács Márton Ernő

Érdekesség, hogy egy nappal korábban is találkozott egymással a két csapat, akkor a mieink 2-0-ra nyertek, és Gallowich Tibor szövetségi kapitány akkor is újoncot avatott, egy későbbi utódja, Lakat Károly mutatkozhatott be a válogatottban.

Nyolc évvel később ugyancsak augusztus 20-ra időzítettek egy nagyszabású eseményt: az öt éven át épülő, 78 ezer nézőt befogadó Népstadion ünnepélyes átadását. A magyar-norvég atlétikai viadal után az első futballmeccsre is sort kerítettek, melyen a Budapesti Honvéd 3-2-re verte a Szpartak Moszkvát.

Népstadion a megnyitás napján, 1953. augusztus 20-án Forrás: Fortepan/Kovács József

2019. november 15-én pedig egy Uruguay elleni mérkőzéssel már új Puskás Ferenc Stadion megnyitására kerül majd sor.