Vágólapra másolva!
A Ferencváros 0-0-s döntetlent játszott Marijampoléban a Suduva vendégeként az Európa-liga playoff-körének első meccsén. A játékosok és az edzők is egyetértettek abban, hogy a meccsen elsősorban a Ferencváros akarata érvényesült, de a helyzeteket nem sikerült gólra váltani. A párharc és a csoportkörbe jutás így a várakozásoknak megfelelően majd a budapesti visszavágón dől el.

Litvániában igazi ünnepet jelentett a Ferencváros elleni mérkőzés, érezhetően mindenki nagyon készült rá. A stadion környékén már két órával a meccs előtt gyülekeztek a szurkolók, egy órával a kezdősípszó előtt pedig már szinte mindenki a helyén is volt.

A bemelegítés előtt úgy éljenezték a hazai csapatot, mintha már tovább is jutott volna, a fradistákat pedig szépen ki is fütyülték. A nézők közül mindenki valamilyen piros vagy fehér Suduva feliratú pólóban volt, de akik nem voltak ennyire felkészülve, azok is viseltek valamilyen litván válogatott kiegészítőt vagy legalább egy piros ruhadarabot.

A stadion mellett ez a látvány fogadott minket, de csak az áram miatt jött a konténer Forrás: Origo

Az már kedden kiderült, hogy történelmi nap lesz ez a kétszeres litván bajnok Suduva életében, ugyanis először fordult elő olyan, hogy egy meccsre minden jegyet eladtak a 6500-as ARVI Arénába.

A kép nagyjából a kezdés előtt egy órával készült Forrás: Origo

A tévében a vendégszektor látszódott folyamatosan, ahol körülbelül 100 fradista és egy szektornyi katona volt, de a többi hely mind foglalt volt. A helyi sajtós hamar megnyugtatott minket, hogy a katonák csak nézőnek érkeztek, mert ingyen bemehetnek a meccsre, és amúgy sem avatkozhatnának közbe civil rendezvényen, ezt is jó volt megtudni.

Mindenkit érdekelt ez a meccs Forrás: Origo

A meccs előtt, majd a második félidő elején is izlandi vikingtapsot mutatott be a közönség, ami elég meggyőző volt, a meccs pedig egyperces gyászszünettel kezdődött, ugyanis egy szurkoló egy hete sajnálatos módon a Maccabi elleni meccsen rosszul lett, és sajnos már nem tudták megmenteni.

A szurkolók végig bíztatták a csapatukat, gyakorlatilag nem is volt üresjárat, pár másodperces időszakot leszámítva. Amikor az angol után magyarul is bemondták, hogy a ferencvárosi szurkolók a meccs után maradjanak a helyükön, az annyira meglepett mindenkit, hogy szóhoz sem tudtak jutni.

A meccsen a Ferencváros gyűrte az ellenfelet. A magyar bajnoknak volt pár veszélyes és kevésbé veszélyes helyzete, gól viszont nem született, így minimális hiányérzettel nyilatkoztak a magyar főszereplők.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője a meccs utáni sajtótájékoztatón elmondta, az eredménnyel alapvetően elégedett, de az bántja, hogy nem sikerült gólt szereznie a csapatának.

Forrás: Molnár Ádám/fradi.hu

„Elégedett vagyok az eredménnyel, de szerintem kellett volna gólt szereznünk. Ez van, nem tudunk mit tenni, innen kell folytatnunk Budapesten. Próbáltunk támadni, de nagyon jól védekező csapat a Suduva, a csapatvédekezésük ezúttal is jól működött, nem sok területet adtak nekünk.

de gólt nem tudtunk szerezni. A visszavágón még ennél is jobban kell koncentrálnunk, mindenki pontosan tudja, mennyire fontos meccs vár ránk. A kontrákra és a pontrúgásaikra a visszavágón is nagyon kell figyelnünk. Az első meccs stratégiailag nagyon fontos volt, innen lehet építkezni, de a második egészen más lesz. Próbálkozott a maga játékával mindkét csapat, de ez most így alakult. Budapesten biztosan más meccset látunk majd" – mondta Szergej Rebrov.

Marijampolé, 2019. augusztus 22. A Ferencváros kezdőcsapata a labdarúgó Európa-liga selejtezőinek 4. fordulójában játszandó FK Suduva - Ferencváros első mérkőzés előtt a dél-litvániai Marijampoléban Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Az ellenfél mestere, Vladimir Cheburin szerint egyik csapat sem akart felesleges kockázatot vállalni.

Volt pár helyzet a meccsen, de ezzel nem tudott élni senki. A második meccs nagyon kemény lesz, de kielemezzük az elsőt, és tisztességesen felkészülünk majd" – mondta a litvánok kazah trénere.

„Nagyon nehéz volt ez a meccs. Annak ellenére, hogy kontrolláltuk a találkozót, sokat lőttünk kapura is.

Az ellenfél nagyon jól védekezett, nagyon nehéz egy ilyen csapat védekezését feltörni. Korábban láthattuk, hogy a Maccabi sem tudta megoldani a Suduva jelentette feladatot, és a Crvena zvezda is alaposan megszenvedett velük. A második meccsen ezt már szeretnénk megoldani, ezúttal is meg voltak a lehetőségeink, hazai pályán pedig már gólt is kell szereznünk" – mondta Igor Haratin.

Lovrencsics Gergő hátul és elöl is sokat dolgozott Forrás: Molnár Ádám/fradi.hu

A legnagyobb lehetőségei Tokmacnak voltak, de szerinte is meglehet a továbbjutás hazai pályán.

„Nehéz meccs volt, de voltak lehetőségeink. Nekem két nagy helyeztem is volt.

Az egyiket be kellett volna lőnöm, a másiknál pedig bravúrt mutatott be a kapusuk.

A Groupamában fogunk gólt szerezni, ebben szinte biztos vagyok. A Suduva azt mutatta, amire számítottunk, Budapesten pedig, ha lehet még mélyebben és keményebben fognak védekezni. A meccs végére érezhetően elfáradtak. Türelmesnek kell majd lennünk, hátha kicsit kinyílnak majd, és akkor lehet több lehetőségünk. A pálya nem volt a legjobb, nem volt könnyű játszani rajta, de szerintem nem volt ez egy rossz meccs. Szerezhettünk volna gólt, ez a legfontosabb. Ha még helyezetünk sem lett volna, akkor sokkal szomorúbbak lehetnénk, de voltak nagy lehetőségeink, ezeket kell majd kihasználnunk."

Felemás érzésekkel nyilatkozott Franck Boli is, aki először volt kezdő európai kupameccsen a Ferencváros színeiben.

Franck Boli Forrás: Molnár Ádám/fradi.hu

„Összességében nem gondolom, hogy rossz meccset játszottunk volna. Sokat volt nálunk a labda, kontrolláltuk a meccset, voltak helyzeteink, miközben az ellenfél már a félpályánál védekezett. Csak a gól hiányzott a játékunkból. Még új vagyok a csapatban, próbálom mindenkivel megértetni magam. Időbe telik, ameddig mindenki megtanulja, én merre szeretek indulni, és ez fordítva is igaz. Sok munka vár még ránk, de a csapat képes ezt megoldani.

A lényeg, hogy mi vagyunk a jobb csapat, nálunk volt a labda, az egyetlen dolog, hogy gólt vagy gólokat kell szereznünk. Helyzetekből kell még többet kialakítani, és akkor nem lehet majd gond. Boldog vagyok, hogy a csapatban lehetek, mindenki nagyon kedves velem, Budapest is nagyon szép, a szurkolók pedig megőrülnek a fociért, ezt pedig imádom. Egyelőre egyedül vagyok Budapesten, de hamarosan követ majd a családom is."

Csapatként kell megoldani a feladatot Forrás: Molnár Ádám/fradi.hu

„Nehéz volt" – kezdte az értékelést a csapatkapitány, Lovrencsics Gergő. „Nagyon magas és erős játékosok ellen játszottunk. Próbálták felívelni a labdát a csatároknak, ebből próbáltak helyzeteket kialakítani. Az első öt percben volt pár veszélyes, kisebb helyzetük, de azt átvészeltük, utána pedig folyamatosan járattuk a labdát, egyik oldalról a másikra, de nagyon nehéz megbontani egy ilyen ötvédős rendszert, a végén pedig már volt, hogy kilencen védekeztek.

de biztos vagyok benne, hogy a mester majd elmondja azt a taktikát, amivel megnyerhetjük majd a budapesti mérkőzést. Nehéz volt, de menni kell tovább, van még egy felvonás, tanulni kell ezekből a helyzetekből. Most nem mentek be, egy kicsit emiatt maradt bennünk hiányérzet. Beszéltük, hogy jó lenne úgy támadni, hogy ne tudjanak kontrázni, ez sikerült is. A második félidőben próbáltunk sokszor kapura lőni. Volt, hogy centik hiányoztak a gólhoz, de próbálkozni kell tovább, akár még ennél is többször, és akkor egy biztosan be fog menni. Hátul ugyanilyen stabilan kell védekeznünk. A 0-0 után, ha rúgnak egy gólt, nekünk már kettőt kellene a visszavágón, így nem hiszem, hogy bármit is változtatnának. A korábbi ellenfelek ellen végig így játszottak, erre kell megtalálnunk a választ, feltörni a reteszt, és gólokat szerezni."

„Nagyon mély volt a pálya talaja, sokszor olyan érzése volt az embernek, mintha iszapon próbálna focizni, rendesen emelni kellett a lábunkat. Figyelnünk kellett, hogy egy-egy irányváltoztatásnál ne forduljon ki alólunk a gyep, ezért is volt mindig egy ember, aki maradt hátul biztosítani.

Természetesen van bennem hiányérzet a meccs után, ha csak 1-0-ra nyertünk volna, akkor sokkal jobban érezném magam,

de nem dolgoztunk hiába, sikerült nullán tartani az ellenfelet. Igaz, nem tartottak nyomás alatt minket, de volt pár veszélyes megmozdulásuk, de így is találhattak volna egy gólt, hogy alig jártak a térfelünkön. Ha lőttünk volna két vagy három gólt és kapunk egyet, akkor nem lett volna semmi gond, de ha így kaptunk volna egyet, akkor ennél is csalódottabban mehetnénk haza. A visszavágó sem lesz könnyebb, de valahogy szét kell rombolnunk a védelmüket, és az első félidőben gólt szerezni, a másodikban pedig még rá kell rúgni egy gólt vagy gólokat. Ezt nem azért mondom, mert lenézném az ellenfelet, mert nem véletlenül jutottak el ide, a védekezés nagyon jól megy nekik, de ha sikerülne gólt szereznünk, onnantól váltaniuk kell, és akkor már egy egészen másmilyen meccs jönne ki ebből. Ha kinyílnának, akkor meg kell próbálnunk újabb gólt szerezni, mert

Megmondom őszintén, nem nagyon szoktam görcsöt kapni, de március óta ez volt az első alkalom, hogy zsinórban három meccsen végig a pályán voltam. Jó erőben vagyok, de rengetget mentem, ha nem lett volna ilyen mély a pálya, akkor nem is kaptam volna görcsöt, de kinyújtottam, és nem is lett ebből végül semmi gond" – mondta Sigér Dávid.

A Ferencváros Suduva párharc tehát következő csütörtökön, 0-0-s állásról folytatódik majd az Európa-liga csoportköréért a Groupama Arénában.

Európa-liga, selejtező, 4. forduló, első mérkőzés: Suduva (litván)-Ferencváros 0-0
Marijampolé, 6000 néző, v.: Schüttengruber (osztrák)
sárga lap: Zivanovic (87.)