Vágólapra másolva!
Magyar szempontból ennél jobban nem is indulhatott volna a Bajnokok Ligája idei sorozata: mindhárom érintett kezdőként lépett pályára és nyert: Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig a Benfica otthonából hozta el a három pontot, Szoboszlai Dominik és a Salzburg pedig erődemonstrációt tartott a Genk ellen, a magyar válogatott 18 éves középpályása ráadásul góllal debütált. A címvédő Liverpool fájó vereségbe szaladt bele a Napoli ellen, a Dortmund és a Barcelona nem bírt egymással, a Chelsea és az Inter visszatérése pedig finoman szólva nem sikerült jól az európai kupaporondra. Lássuk, hogy látták a BL-keddet a főszereplők.

E-csoport

Szoboszlai Dominik egyértelműen alapembernek számít az osztrák bajnoknál, így

nem volt meglepetés, hogy Jesse Marsch a Genk ellen is a kezdőcsapatba nevezte.

A középpályás ezzel történelmet írt, a legfiatalabb debütáns lett a magyar játékosok közül, akik pályára léphettek a Bajnokok Ligájában.

A magyar középpályás góllal hálálta meg a bizalmat

- magától értetődő, hogy így a legfiatalabb magyar BL-gólszerző is ő lett a sorozatban -, mégsem ő volt a meccs embere, hanem a mesterhármast szerző 19 éves Erling Haland. A lefújás után az osztrákok edzője az egekbe magasztalta csapatát. "Hihetetlen az a teljesítmény, amit ezen az estén nyújtottunk. Nagyon jó csapatok vannak a csoportunkban, játszunk még a Napolival és a Liverpoollal is, de ez egy komoly üzenet volt a részünkről.

Hogy mi lehetünk az idei szezon Ajaxa? Innentől minden lehetséges. Nyilván rengeteg munka és feladat áll még előttünk, de ez a kezdés kellő löketet adhat a folytatáshoz."

Marsch nem mehetett el szó nélkül a három gólt szerző Haland mellett sem.

Szoboszlai Dominik és Erling Haland öröme a lefújás után Forrás: AFP/Krugfoto

A csoport másik meccsén, a játéknap egyik nagy rangadóján a címvédő Liverpool a Napoli otthonában lépett pályára, és némi meglepetésre 2-0-ra kikapott. A vezetést tizenegyesből szerezték meg a hazaiak, Jürgen Klopp szerint "természetesen" véleményes volt a büntető.

Ennek ellenére gratulálnunk kell a nápolyiaknak, nagyszerű tervet dolgoztak ki erre a mérkőzésre, amelyet végül sikeresen meg is valósítottak. Ez kell ahhoz, hogy Európában sikeres legyél, nem feltétlenül az, hogy tiéd legyen a legjobb csapat a világon.

Úgyhogy szerintem a Napoli képes lehet akár a BL-győzelemre is.

Sajnos mi a befejezéseknél ezúttal nem voltunk elég élesek, pedig a kontráinkban benne volt a gólveszély, de nem tudtunk élni a nagyobbnál nagyobb helyzetekkel sem. Ezen a téren mindenképpen javulnunk kell."

Carlo Ancelotti és Jürgen Klopp körüludvarolta egymást a lefújást követően Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Carlo Ancelotti megköszönte kollégája hízelgő szavait, elmondása szerint azonban nagyon hosszú az út a végső sikerig. "Először jussunk tovább a csoportból, az előző évben még az sem sikerült. Ezen a meccsen viszont nagyszerűen játszottunk, az, hogy kapott gól nélkül hoztunk le egy találkozót a Liverpool elképesztő támadóival szemben, már önmagában hatalmas dolog."

Az olasz szakember karrierje során negyedszer győzte le a Bajnokok Ligája aktuális címvédőjét,

és még Klopphoz is volt egy biztató mondata.

F-csoport

A Borussia Dortmund és a Barcelona játékstílusát, valamint támadószekcióját ismerve talán csak egyvalamire nem számíthattak a szurkolók, hogy nem születik gól az egymás elleni találkozón. Ehhez képest 0-0-lal zárult a rangadó, amelyen többhetes kihagyás után csereként Messi is visszatért, mégsem ő, hanem a katalánok kapusa, a büntetőt is hárító Marc-André ter Stegen lett a vendégek hőse. "Nagyon intenzív meccs volt, megfogtam a tizenegyest, ez a legfontosabb. Ilyen a futball, nekünk nagyon nagy szükségünk volt erre, míg Reusnak és a Dortmundnak nem jött jól.

Nos, alátámasztva a német kapus szavait, egy bizonyos Iker Casillast meggyőzött, a spanyol legenda egyszerűen szenzációsnak nevezte Ter Stegen teljesítményét.

A meccs negatív főszereplője, Marco Reus érthetően csalódott volt a lefújás után. "Nyilván nem túl jó érzés, hogy ekkorát hibáztam. A büntetőn kívül is voltak helyzeteink, nemcsak nekem, hanem a csapattársaimnak is, de nem tudtunk gólt lőni, pedig egy találat szerintem elég lett volna a győzelemhez. Ettől függetlenül jól játszottunk, a Barcelona ellen pontot szerezni mindig nagy dolog, mi is értékeljük.

Az biztos, hogy az edzéseken ezek után még inkább gyakorolni fogom a tizenegyeseket."

A vendégek edzője, Ernesto Valverde a dortmundi közönséget emelte ki, a katalán mester szerint elképesztő hangulatot teremtettek a dortmundi szurkolók a lelátóra.

Kiemelte, csapatának nagyon nem ízlett a Dortmund stílusa, és hogy mindenképpen fejlődniük kell az idegenbeli mérkőzéseken, nem elég, ha csak a Camp Nouban futballoznak jól.

Marc-André ter Stegen ihletett formában védett a Dortmund ellen, itt éppen Marco Reus büntetőjét hárítja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

Végül Ter Stegent is dicsérte, akinek védései nélkül elmondása szerint aligha szereztek volna pontot a Signal Iduna Parkban. A dortmundiak mestere, Lucian Favre így értékelt:

Az elsőben viszont maximum 10-15 percet tudok pozitívan értékelni, ennél sokkal jobb teljesítményre lesz szükségünk a folytatásban."

A csoport másik meccsén a BL-be visszatérő Internazionale toronymagas esélyesnek számított a Slavia Praha ellen, ehhez képest Antonio Conte csapata a döntetlennek is örülhetett, hiszen Peter Olayinka találatára csak a 92. percben tudott válaszolni, Nicolo Barella révén. "Nem akarok egyéni szinten beszélni játékosokról, ezt a meccset csapatként rontottuk el, és

mint edző, enyém a legnagyobb felelősség, hogy nem tudtunk nyerni.

Ívelgettünk, beadásokkal, és hosszú labdákkal próbálkoztunk, holott nem ez a játékunk" - értékelt önkritikusan a milánóiak olasz mestere. A prágaiak edzője, Jindrich Trpisovsky is csalódott volt a lefújás után.

G-csoport

Az este másik magyar érdekeltségű mérkőzésén az RB Leipzig talán némi meglepetésre, de megérdemelten győzött a Benfica otthonában, a 2-1-es vendéggyőzelemmel zárult találkozón Gulácsi Péter és Willi Orbán is végig a pályán volt. A válogatott hátvédje, a lipcseiek csapatkapitánya, Willi Orbán így látta a találkozót: "Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a másodikban viszont jobbak voltunk. Már korábban megszerezhettük volna a vezetést, az első gól után viszont csak idő kérdése volt, mikor lőjük a másodikat.

Nagyszerűen felkészített minket a portugálok játékára, és a meccs közben is remek meglátásai voltak, amivel alkalmazkodtunk a hazaiak futballjához."

Willi Orbán szerint az RB Leipzig edzőjének, Julian Nagelsmann-nak köszönheti a Benfica elleni győzelmet Forrás: AFP/Getty Images/Carlos Costa

A duplázó Timo Werner a csapattársakat dicsérte.

"Nagyszerűen szolgáltak ki a társak, hiába én lőttem a gólokat, ezt a sikert közösen értük el. A második félidőben remekül futballoztunk, már korábban megszerezhettük volna a vezetést,

és akkor talán nem kellett volna izgulnunk a hajrában. A lényeg azonban a három pont és a nagyszerű kezdés, boldogan térhetünk haza."

A Lyon és a Zenit 1-1-es döntetlent játszott egymással, így a csapatát összesen hét védéssel segítő Gulácsi Péterék vezetik a csoportot.

H-csoport

A Chelsea egy év szünet után tért vissza a Bajnokok Ligájába, ráadásul a bajnokságban hétvégén rendkívül meggyőző játékkal nyert idegenben a mindenkire veszélyes Wolverhampton otthonában 5-2-re.

Frank Lampard, és a fiatal londoni együttes hazai európai bemutatkozását azonban elrontotta a Valencia, amely 1-0-ra nyert a Stamford Bridge-en.

Az angol menedzser ráadásul nem csak a vereség miatt lehet bosszús, mivel sérülés miatt egyik kulcsemberét, Mason Mountot is elvesztette az első félidőben, akit az exarsenalos Francis Coquelin taposott meg kegyetlenül, de megúszta sárga lappal.

"Természetesen nyerni akartunk az első meccsen, pláne hazai pályán, rendkívül csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült. Főleg, hogy a helyzeteink is megvoltak, a mérkőzés nagy részében jobban is játszottunk, mint a spanyolok, de egy védelmi hiba a vesztünket okozta.

A meccs hajrájában megvolt a Chelsea esélye az egyenlítésre, videózás után ugyanis egy kezezést követően büntetőt kaptak a londoniak.

A hazai játékosok között némi vita alakult ki, Willian és Jorginho is ellőtte volna a tizenegyest, végül Barkley állt a labda mögé,

aki azonban a lécre bombázott.

Ross Barkley kihagyott tizenegyese sokba került a Chelsea-nek a hajrában Forrás: uefa.com

"Az előszezonban megbeszéltük, hogy ha Ross a pályán van, ő lövi a büntetőket. Ha nincs, akkor Willian, vagy Jorginho a kijelölt rúgó, de így nem volt kérdés, hogy Barkley lövi. Ezúttal kimaradt, ám

a vereség ellenére sem szabad összetörnünk, kiélezett csoportban vagyunk, van még öt találkozónk, hogy javítsunk, és biztos vagyok benne, hogy a riválisok is vesznek majd el pontokat egymástól."

Amszterdamban nem borult a papírforma, az Ajax magabiztosan verte a Lille-t 3-0-ra, Erik ten Hag csapata az előző szezon menetelése után tehát idén is jelezte, a távozó kulcsjátékosok ellenére badarság lenne leírni a fiatal holland alakulatot.

Hosszabbítás

Végül nézzünk néhány érdekes adatot, statisztikát a keddi játéknapról

  • Szoboszlai Dominik a 10. magyar gólszerző lett a BL-ben, Lisztes Krisztián, Vincze Ottó, Nyilas Elek, Albert Flórián, Szabics Imre, Juhász Roland, Czvitkovics Péter, Rudolf Gergely és Nikolics Nemanja után - bár ha Willi Orbán két évvel ezelőtti lipcsei gólját is ideszámítjuk, akkor a 11.
  • Frank Lampard az első edző, aki vereséggel debütált a Chelsea kispadján a Bajnokok Ligájában, 10 szakember győzelemmel rajtolt, Gianluca Vialli pedig döntetlennel kezdett 1999-ben a Milan ellen
  • A salzburgi Erling Haland 19 évesen és 58 naposan a harmadik legfiatalabb triplázó lett a BL-ben, csak Raúl (18 év 113 nap) és Wayne Rooney (18 év 340 nap) előzi meg - a spanyol támadó a Ferencvárosnak lőtt mesterhármassal tartja a rekordot 1995-ből
  • A címvédő a Liverpoolt megelőzően csak egyszer szenvedett vereséget a Bajnokok Ligájában, a 94/95-ös kiírást megnyerő AC Milan a következő szezonban az Ajaxtól kapott ki a nyitányon
  • Ansu Fati a Barcelona történetének legfiatalabb játékosa lett (16 év, 321 nap), aki pályára lépett a BL-ben, a támadó Bojan Krkic (17 év, 22 nap) rekordját döntötte meg
  • Luis Suárez idegenbeli gólcsendje továbbra sem tört meg, az uruguayi támadó négy éve nem tud betalálni a Camp Noutól távol a Bajnokok Ligájában
  • Az Inter-Slavia Praha találkozó 79. percében pályára lépő Abulla Yusuf Helal az első bahreini futballista, aki a Bajnokok Ligájában szerepelt

Zárásként pedig mutatjuk a már emlegetett Dortmund-szurkolókat, akik elképesztő konfettikoreográfiával készültek a Barcelona ellen:

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:

E csoport:
SSC Napoli (olasz)-FC Liverpool (angol) 2-0 (0-0)
gólszerzők: Mertens (81. - tizenegyesből), Llorente (92.)

RB Salzburg (osztrák)-KRC Genk (belga) 6-2 (5-1)
g.: Haland (2., 34., 45.), Hvang (36.), Szoboszlai (45+2.), Ulmer (66.), illetve Lucumi (40.), Samata (52.)

F csoport:
Borussia Dortmund (német)-FC Barcelona (spanyol) 0-0

Internazionale (olasz)-Slavia Praha (cseh) 1-1 (0-0)
g.: Barella (93.), illetve Olayinka (64.)

G csoport:
Benfica (portugál)-RB Leipzig (német) 1-2 (0-0)
g.: Seferovic (84.), illetve Werner (69., 79.)

Olympique Lyon (francia)-Zenit (orosz) 1-1 (0-1)
g.: Depay (50. - tizenegyesből), illetve Azmun (41.)

H csoport:
Chelsea (angol)-Valencia (spanyol) 0-1 (0-0)
g.: Rodrigo (75.)

AFC Ajax (holland)-Lille (francia) 3-0 (1-0)
g.: Promes (18.), Álvarez (50.), Tagliafico (62.)

Szerdán újabb nyolc csoportmeccsel folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei, ráadásul két szuperrangadóval:

a PSG a Real Madridot fogadja, Cristiano Ronaldo és a Juventus pedig az Atlético Madrid vendégeként lép pályára.