Vágólapra másolva!
Hétfőn este az ukrán labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte az Eb-címvédő portugál együttest a B csoport 7. fordulójában, így biztossá vált, hogy Andrij Sevcsenko csapata ott lesz a 2020-as Európa-bajnokságon.

A csoportmásodik portugáloknak mindenképpen pontot kellett volna szerezniük ahhoz, hogy fellélegezhessenek, mert a csoport másik meccsén, a harmadik helyen álló szerbekre kötelező győzelem várt Litvániában.

Cristiano Ronaldo mosolya nem tűnik őszintének Forrás: AFP/Genya Savilov

Ronaldóék azonban már a hatodik percben hátrányba kerültek. Egy jobb oldali szöglet után Sergei Krivtszov csúsztatott kapura, Rui Patricio bravúrral védett, de a kipattanóra Roman Jaremcsuk érkezett, és közelről a hálóba lőtt.

Nem kellett sokat várni a második ukrán gólra. A 27. percben Vitalij Mikolenko futott el a bal szélen, a középre lőtt labdájára pedig Andrij Jarmolenko robbant be, és 10 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

A portugálok a második félidőben mindent egy lapra feltéve támadtak. Bejött Joao Félix, az Atlético Madrid 19 éves sztárja és Bruno Fernandes, a Sporting középpályása, akit olyan klubok akarnak leigazolni, mint a Manchester United és a Real Madrid.

A 72. percben újra éles lett a mérkőzés,

ugyanis Tarasz Sztyepanyenko egy vétlen kezezéssel összehozott egy tizenegyest, ráadásul megkapta a második sárga lapját, így az ukránok emberhátrányba kerültek, Cristiano Ronaldo pedig tizenegyest rúghatott.

Az ötszörös aranylabdás nagy erővel a kapu közepébe lőtt, ezzel pedig megszerezte profi pályafutása 700. gólját.

A portugál játékos ezzel a futballtörténelem hatodik játékosa lett, aki elérte a 700 gólos álomhatárt. Korábban a két brazil, Pelé és Romário, a korábbi osztrák és csehszlovák válogatott Josef Bican, a német Gerd Müller és a magyar Puskás Ferenc voltak a 700-as klub tagjai.

Az utolsó bő húsz percben a portugálok fokozták a nyomást, de hiába lőttek 11-szer kapura a második félidőben, nem tudtak egyenlíteni. Az ukránok ezzel továbbra is veretlenek a selejtezősorozatban, és kijutottak az Európa-bajnokságra.

A csoport másik mérkőzésén a szerbek 2-1-re nyertek Litvániában, így egy pontra megközelítették a második helyen álló portugálokat.

Azonban az Eb-címvédő így is kedvező helyzetben van, ugyanis a következő játéknapon a csoportutolsó Litvániát fogadja, majd Luxemburgban zárja az Eb-selejtezősorozatot. Két papírforma-győzelemmel pedig kijuthat az Európa-bajnokságra.

Az A csoportban az angol labdarúgó-válogatott a sereghajtó Bulgária otthonában lépett pályára. Gareth Southgate csapata semmit nem bízott a véletlenre, Marcus Rashford remek egyéni teljesítménye és bombagólja után már a 9. percben megszerezte a vezetést.

Ezután Ross Barkley pillanatai következtek, a Chelsea középpályása előbb Sterling centerezését passzolta, majd Harry Kane beívelését fejelte Iliev kapujába. A félidő hosszabbításában Sterling is betalált, így 4-0-s angol vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok. Sajnos a hazai szurkolók rasszista bekiabálása miatt többször meg kellett állítania a játékot a horvát játékvezetőnek, a bolgár játékosok próbálták csitítani a drukkereket, több-kevesebb sikerrel.

Az angolok a meccs előtt azt mondták, levonulnak a pályáról, ha rasszista bekiabálások lesznek Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A második játékrészben sem változott a játék képe, az angolok rengeteg ziccert dolgoztak ki, a befejezésekre viszont már nem koncentráltak eléggé, így a legtöbb lehetőség kimaradt. Sterling azért lőtt még egyet, és a hajrában Kane is betalált, így végül 6-0-s kiütés lett a vége. A győzelem ellenére azonban még nem jutottak ki az Eb-re a háromoroszlánosok, ám a következő játéknapon, Montenegró ellen a Wembley-ben megválthatják jegyüket a kontinensviadalra.

A nap rangadóján, a francia-török meccsen 1-1-es döntetlen született, így egyik válogatott sem jutott ki a kontinensviadalra, de mindkettő jó helyzetből várhatja az utolsó két fordulót, mivel előnyük négy pont az ezúttal Andorrát felülmúló Izland előtt.

A csoport:
Koszovó-Montenegró 2-0 (2-0)
gól: Rrahmani (10.), Muriqi (34.)

Bulgária-Anglia 0-6 (0-4)
gól: Rashford (7.), Barkley (20., 32.), Sterling (45+3., 69.), Kane (85.)

A csoport állása: 1. Anglia 15 pont/6 mérkőzés, 2. Csehország 12/6, 3. Koszovó 11/6, 4. Montenegró 3/7, 5. Bulgária 3/7

B csoport:
Ukrajna-Portugália 2-1 (2-0)
gól: Jaremcsuk (6.), Jarmolenko (27.), illetve Ronaldo (72., 11-esből)
piros lap: Sztyepanenko (72., Ukrajna)

Litvánia-Szerbia 1-2 (0-0)
gól: Kazlauskas (79.), illetve Mitrovic (49., 53.)

A csoport állása: 1. (és kijutott) Ukrajna 19 pont/7 mérkőzés, 2. Portugália 11/6, 3. Szerbia 10/6, 4. Luxemburg 4/6, 5. Litvánia 1/7

H csoport:
Moldova-Albánia 0-4 (0-3)
gól: Cikalleshi (22.), Bare (34.), Trashi (40.), Manaj (90.)

Izland-Andorra 2-0 (1-0)
gól: Sigurdsson (38.), Sigthorsson (65.)

Franciaország-Törökország 1-1 (0-0)
gól: Giroud (76.), illetve Ayhan (82.)

A csoport állása: 1. Törökország 19 , 2. Franciaország 19, 3. Izland 15, 4. Albánia 12, 5. Andorra 3 (1-16), 6. Moldova 3 (2-22)

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.