Vágólapra másolva!
Szombat este az Eb-selejtező 9. fordulójában a horvát labdarúgó válogatott 3-1-re legyőzte a szlovák csapatot Rijekában, így a vb-ezüstérmes csapat egy fordulóval a vége előtt már biztos csoportelsőként kijutott az Európa-bajnokságra.

A vb-ezüstérmes horvátok - akiknek egy döntetlen is elég lett volna a kijutáshoz - szeptemberben leiskolázták a szlovákokat, négygólos győzelmet arattak Nagyszombatban. A rijekai meccs azonban nem ígérkezett egyszerűnek, ugyanis a horvát védelem két alapembere, Domagoj Vida és Dejan Lovren eltiltás miatt nem léphetett pályára, míg az FC Barcelona sztárja, Ivan Rakitic a mérkőzés előtt sérült meg.

A két csapatkapitány, Marek Hamsik és az aranylabdás Luka Modric Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A horvátok remekül kezdték a meccset, valósággal megszállták a szlovákok térfelét, és jóformán fél órán keresztül egykapuztak. A hazaiak azonban nem tudtak túljárni Martin Dubravka eszén, aki szenzációsan védett. Az első szlovák helyzetre a 30. percig kellett várni. Egy kontratámadás végén Peter Pekarik került helyzetbe, de a kivetődő Dominik Livakovic védeni tudott. Két perc múlva viszont tehetetlen volt, amikor Stanislav Lobotka középre lőtt labdáját Robert Bozenik a kapuba pöckölte.

A szlovák gól után semmit sem változott a játék képe. A hazaiak továbbra is támadtak, a vendégek pedig gyors kontratámadásokra rendezkedtek be. A fordulás után góllá érett a horvátok fölénye. Az 56. percben egy labdaszerzés után Nikola Vlasic indult meg a szlovák kapu felé, majd gondolt egyet, és 19 méterről a jobb alsó sarokba bombázott.

Három perccel később megfordították a meccset a horvátok. Luka Modric jobboldali szögletére Bruno Petkovic robbant be, és hat méterről a bal felső sarokba fejelt.

A 62. percben ismét megvillantak a horvátok. Egy jobbról belőtt labdára ismét Petkovic érkezett remek ütembe, a rövid sarokba visszalőtt labdájára Dubravka óriási bravúrral leért, és hatalmasat védett.

Négy perccel később ismét örülhettek a horvátok,

bár ezúttal nem gólt lőttek, hanem emberelőnybe kerültek. A sárga lapos Robert Mak visszarántotta a jobb oldalon kevergető Josip Brekalót, a játékvezető pedig gondolkodás nélkül felmutatta neki a második sárgát.

A 74. percben a horvátok egy álomgóllal eldöntötték a meccset. Borna Barisic megcsinált egy megkerülős cselt a bal oldalon, középre lőtt a második hullámban érkező Ivan Perisicnek, aki 11 méterről, kapásból a bal felső sarokba lőtt.

Az utolsó negyedórában a horvátok már nem erőltették meg magukat. Kidolgoztak ugyan néhány ziccert, de remekül védő Dubravka megmentette a szlovákokat a nagyobb arányú vereségtől, így az eredmény már nem változott.

A horvát elnök, Kolinda Grabar Kitarovic (jobbra) ünnepli csapata győzelmét Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Stipe Majic

A horvát győzelem azt jelenti, hogy az E csoportban minimálisra csökkent a szlovák csapat továbbjutási esélye.

  • A csoport negyedik helyén álló szlovákoknak ezzel 10 pontja van, kedden, az utolsó fordulóban az azerieket fogadják, és minden bizonnyal otthon tartják majd a három pontot, vagyis 13 ponttal fognak zárni.
  • Ezzel egy időben Cardiffban rendezik majd a sorsdöntő Wales-Magyarország mérkőzést. A mieink 12 ponttal a csoport második helyén állnak, a walesiek 11 ponttal a harmadikok. Az a csapat végez a csoport második helyén, amelyik megnyeri a mérkőzést.
  • A szlovákok már csak abban az esetben juthatnak ki az Európa-bajnokságra, ha legyőzik az azerieket, a Wales-Magyarország összecsapáson pedig döntetlen születik. Ebben az esetben a szlovák válogatottnak ugyanannyi pontja lenne, mint a magyarnak, de jobban jönne ki az egymás elleni összevetésből.

Európa-bajnoki-selejtező, 9. forduló
Horvátország-Szlovákia 3-1 (0-1)
Gólszerzők: Vlasic (56.), Petkovic (60.), Perisic (74.), ill. Bozenik (32.)
Kiállítva: Mak (66.)

Az E csoport állása egy fordulóval a vége előtt Forrás: uefa.com