Vágólapra másolva!
Kedden este a magyar labdarúgó-válogatott kétgólos vereséget szenvedett Cardiffban a walesi csapat elleni sorsdöntő Eb-selejtezőn, ezzel pedig biztossá vált, hogy Marco Rossi csapata csak akkor juthat ki a jövő nyári Európa-bajnokságra, ha sikerrel veszi a márciusi Nemzetek Ligája playoff-meccseket. A találkozó után érződött a magyar játékosokon, hogy rettentően el vannak keseredve. Néhány játékos ugyan nyilatkozott a vegyeszónában, a legtöbben azonban magukba temetkezve távoztak a stadionból.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Cardiffból.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés után elmondta, a vereség oka az volt, hogy többen is tudásuk alatt teljesítettek Wales ellen.

„A hozzáállásunk megfelelő volt, harcoltunk, küzdöttünk a mérkőzés elejétől a végéig – kezdte a csalódott szövetségi kapitány. - Az első félidőben sokkal jobban játszottunk, mint a másodikban, ellenfelünknek egyetlen helyzete volt, abból gólt is szerzett.

A fordulás után egyből gólt kaptunk, megint csak egy olyan helyzetből, amit megoldhattunk volna szabálytalanság nélkül. Voltak ki nem kényszerített hibáink, nem sikerült megvalósítani, amit elterveztünk, túl sokan játszottak a saját szintjük alatt.

Marco Rossi könnyek között távozott a stadionból Fotó: Koncz Márton - Origo

Az ellenfélnél minőségi játékosok szerepeltek, a két gólt szerző Aaron Ramsey-ről tudtuk, hogy jó futballista, de nem tudtunk mit tenni ellene. Ma jobb volt a walesi csapat, megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, gratulálnunk kell, még ha fájó is. Ezen és az előző idegenbeli selejtezőn is sok volt a hiányzónk, Horvátországban a komplett középpályája hiányzott, most pedig a komplett védelem esett ki, ebből a szempontból balszerencsések voltunk.

– mondta az olasz szakember, aki megismételte korábbi kijelentését, miszerint megtisztelő Csányi Sándor MLSZ-elnök bizalma, aki szerződéshosszabbításról biztosította, de sose lesz a magyar futball útjában, ha valaki jobban látná el ezt a feladatot, azonnal lemond a posztjáról.

A vegyeszónába érkező játékosok közül talán Sallai Roland volt a legcsalódottabb, aki 35. percben egyenlíthetett volna, ha nincs a walesi kapus, Wayne Hennessey bravúrja.

„Nagyon pontatlanok voltunk, elvesztettük a párharcokat.

Mindenki számára rosszul sikerült a mérkőzés – kezdte a 22 éves támadó, aki a kimaradt helyzetét is felidézte.

Talán ha rüszttel lövöm el, bement volna. Most már kár ezen rágódni. Remélem, legközelebb tudok javítani hasonló szituációban. Nagyon szomorúak vagyunk, de nem tudunk mit csinálni. Becsülettel készülünk a folytatásra."

Ryan Giggs, a walesi válogatott szövetségi kapitánya a tapasztalt játékosait emelte ki.

„Különleges este volt. Az egyik legszebb nap az életemben, mert sikerült kivezetnem az országomat az Európa-bajnokságra.

- mondta Ryan Giggs külön kiemelve a duplázó Aaron Ramsey-t, aki sérülései miatt először kezdett a sorozatban.

Ryan Giggs edzői pályafutása legnagyobb sikerét élte át Forrás: AFP/Paul Ellis

Rengeteg tehetséges fiatal játékosunk van, de a tapasztat játékosaink nélkül nem sikerült volna. Megkértem őket, hogy másszák meg újra a hegyeket, és megtették. Fantasztikusan játszottak. Joe Allen kiemelkedő volt, Wayne Hennessey pedig többször is meccsben tartott minket" – tette hozzá a walesi szövetségi kapitány.

Vannak fiatal játékosaink, akiknek nem lehetett részük benne, azért szerettük volna, hogy most ők is megízleljék" - mondta Aaron Ramsey, aki még sosem szerzett egy meccsen két gólt a walesi válogatottban.

Ramsey egy góllal és négy gólpasszal a 2016-os Eb egyik legjobb játékosa volt Forrás: AFP/Paul Ellis

Gareth Bale is a duplázó Ramsey-t méltatta, és már alig várja, hogy újra pályára lépjen az Európa bajnokságon.

„Világklasszis játékos, aki szép gólokat szerzett.

A selejtező sorozatban meccsről meccsre javultunk, és megbirkóztunk minden kihívással, így a végén már magabiztosan játszottunk. Csodálatos emlékeink vannak az Európa-bajnokságról, amit megpróbálunk újra kiélvezni" – mondta a meccs után a Real Madrid sztárja, akit a klubcsapatában nem biztos, hogy tárt karokkal várnak.

A 30 éves támadó nemrég azt nyilatkozta, hogy jobban szeret a walesi válogatottban játszani, mint a Real Madridban. A szurkolók az azeri meccsre egy „Wales, Golf, Madrid" feliratú zászlóval készültek neki, ezzel is kihangsúlyozva, hogy Bale-nél mi a fontossági sorrend. A mieink elleni meccs után Bale megkapta az zászlót és ezzel ünnepelte a győzelmet.

Pátkai Máté, aki horvátok és a walesiek elleni hazai meccsen is győztes gólt lőtt úgy érzi, a magyar csapat rosszul jött ki a mérkőzés kulcsszituációiból.

„Az első félidőben bátran játszottunk, úgy érzem egyenrangú ellenfelei voltunk a walesi csapatnak. Egy nullánál volt egy hatalmas lehetőségünk, amikor néhány másodperc alatt kétszer is gólt lőhettünk volna. Támadójátékban mindenképpen hatékonyabbnak kellett volna lennünk, hiszen tudtuk, hogy csak győzelemmel juthatunk tovább. Mondhatnám, hogy rosszul jöttünk ki a fordulópontokból, de az igazság az, hogy kevés helyzetet tudunk kialakítani. Most nagyon rossz a hangulat, nincs miért örömtáncot járnunk.

– mondta Pátkai Máté.

A magyar válogatott csalódott játékosai Cardiffban Fotó: Koncz Márton - Origo

Kovácsi Istvánt kétgólos hátrányban cserélte be Marco Rossi, azonban a székesfehérvári középpályás sem tudott segíteni a magyar csapaton.

„Saját magunknak köszönhetjük. A walesiek megérdemelten nyertek, ezért megérdemelten lesznek ott az Európa-bajnokságon.

– mondta Kovács István, aki csereként lépett pályára a 60. percben. – Amikor beálltam, az az érzésem volt, hogy a walesiek élvezik a futballt. Hagytuk őket focizni, ezért kijött a tudásbeli különbség. Két sárga lapot kaptunk, márpedig ez egy ilyen létfontosságú mérkőzésen elfogadhatatlan. Nem igazán faultoltunk. A kontratámadásoknál csak futottunk hátra, hátrafelé pedig nem lehet védekezni. Nagy lehetőséget szalasztottunk, ezt a mérkőzést még meg kell emészteni, így egyelőre nem beszélnék a pótselejtezőről. Óriási lehetőségünk volt, mert bár nagy nevek szerepelnek a walesi csapatban, a selejtezőben semmivel sem voltak jobbak nálunk" – tette hozzá a 27 éves középpályás, aki szerint nem Cardiffban ment el a továbbjutás, hanem a szlovákok ellen elvesztett hazai meccsen.

Bár a magyar csapat győzni ment Cardiffba, Baráth Botond szerint a walesiek játszottak nagyobb nyomás alatt.

„Nem kezdtük rosszul a meccset, de sajnos az elején a semmiből találtak egy gólt. Azt játszották, hogy rugdosták fel a labdákat a nagydarab, colos gyerekre (Kieffer Moore – a szerk.), a második labdákra pedig rámentek.

Váltanunk kellett, de sajnos nem jött össze. Az A-tervünk az volt, hogy kiharcoljuk most az Eb-szereplést, de ez nem jött össze. Most jöhet a B-terv, és meg kell nyerni mindkét meccset a pótselejtezőben – kezdte Baráth Botond, aki szerint a pluszt csak a walesi csapat sztárjátékosai jelentették a mérkőzésen.

Baráth Botond nem az ellenfelekkel, csakis a továbbjutással foglalkozik Fotó: Koncz Márton - Origo

Nem volt rajtunk teher egyáltalán. Rajtuk volt teher, hiszen ők játszottak hazai pályán, és mindenki tőlük várta a győzelmet. Mögöttünk voltak a csoportban, ezért nekik kellett plusz nyújtaniuk. Nekünk a saját játékunkat kellett volna játszani. Csak a három pont lebegett a szemünk előtt, de most nem jött össze. Muszáj felállnunk ebből a pofonból. Most jön egy hónap pihenő, aztán januárban folytatás, és felkészülünk a márciusi ellenfélre.

– tette hozzá a 10-szeres magyar válogatott hátvéd, aki szerint talán annyiból könnyebb helyzetünk lesz, hogy olyan csapatok ellen kell majd játszanunk, ahol nincsenek Bale-hez, vagy Ramsey-hez hasonló sztárok, így nagyobb esélyünk lehet ellenük.

Az UEFA pénteken 12.00-kor Nyonban sorsolja a Nemzetek Ligája rájátszásának párosítását. Ebből a sorozatból is ki lehet még jutni a 2020-as Európa-bajnokságra. Jelen állás szerint a magyar válogatott vagy Skócia, vagy Izland, vagy Bulgária, vagy Izrael ellen kezd - idegenben. Ha azt a meccset sikerülne megnyerni, akkor a második pótselejtező akár Budapesten is lehetne.