Vágólapra másolva!
Az ország egyik legpatinásabb és legeredményesebb futballklubját 2011-ben vásárolta meg Roderick Duchatelet. A belga üzletember új aranykort ígért az érkezésekor, a szurkolók pedig megváltóként tekintettek rá. Azóta nagyot fordult a világ, az ultrák bojkottot hirdettek és a tulajdonos azonnali távozását követelik. Mi történt 2011 óta, hogyan jutott el Belgium egyik leggazdagabb családjából származó Duchatelet a megmentő szerepből sokak szemében a közellenség státuszba?

Az Újpest kétségkívül az egyik legfontosabb szereplője a hazai labdarúgásnak. A 20-szoros bajnoknak van a legtöbb NB I-es mérkőzése a ligában, a Ferencváros elleni csaták, a derbik, pedig a világ legnagyobb hagyományaival rendelkezői rangadói közé tartoznak.

Egyedülálló módon a klub három ezüstcipős klasszist is adott a magyar futballnak (Fekete László, Fazekas László és Dunai Antal).

1969 és 1979 között a lila-fehér együttes kilencszer hódította el a bajnoki címet, lényegében egyeduralkodó volt a hazai bajnokságban. Nemzetközi fronton is meghatározó volt a klub,

utolsó magyar csapatként nyert nemzetközi kupamérkőzést Angliában, a labdarúgás őshazájában (1969. március 5-én az akkor nagyon jó nevű Leeds Unitedet verte meg 1-0-ra).

Az 1968/1969-es Vásárvárosok Kupája sorozatban (az Európa-liga elődje) egészen a döntőig menetelt, és csak a Newcastle tudta megállítani a fináléban.

A Bajnokok Ligája jogelődjében, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában az 1973/74-es kiírásban az Újpest az elődöntőig jutott, és csak a későbbi győztes, a Beckenbauer, Breitner, Uli Hoeness és Gerd Müller fémjelezte Bayern München tudta kiejteni a küzdelmekből.

Tulajdonosváltás és csődközeli helyzet Újpesten

Hogy miért fontos 40-50 évvel ezelőtti dolgokról írni az Újpest kapcsán? Nos, a válaszért 2011-ig kell visszamenni. Nagyjából nyolc és fél évvel ezelőtt nagy bejelentést tett a negyedik kerületi csapat, új tulajdonosa lett a klubnak: Roderick Duchatelet.

Az akkor 38 éves üzletember Belgium hetedik leggazdagabb dinasztiájából érkezett Magyarországra, több mint 500 millió eurós családi kasszával a háta mögött.

Az ambiciózus fiatalember Újpest előtt öt éven át volt a belga első osztályban szereplő Germinal Beerschot Antwerpennél résztulajdonos és az igazgatótanács tagja. Az átadás-átvétel után azt nyilatkozta, hogy korrekt beszámolókat kapott az elődöktől, a csapat elé pedig nem kisebb célt tűzött ki, minthogy a hetvenes évek sikereit szeretné visszahozni Újpestre.

A pénzügyek kapcsán elsőre valóban minden korrektnek tűnt, de a tulajdonos elmondása szerint szépen lassan elkezdtek a csontvázak kiesni a szekrényből,

2014 tavaszára pedig már csődközeli állapotba jutott a klub.

42 peres eljárásban volt érintett az Újpest, a belga üzletember a beletett milliárdok ellenére sem láthatott eredményt, ráadásul több off-shore cég is komoly követelésekkel állt az egyesület elé korábbi szerződésekre hivatkozva. A helyzeten az sem segített, hogy a szurkolók egy része sztrájkot hirdetett, a bevételek pedig teljesen elapadtak.

A lila-fehér klub rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen Roderick Duchatelet szó szerint a könnyeivel küszködve számolt be a kilátástalannak tűnő helyzetről és arról, hogy bármikor elindulhat a felszámolás a klub ellen.

Végül sikerült törvénymódosítással, széleskörű összefogással megmenteni a csapatot, és tovább működhetett az újpesti, első osztályú labdarúgás.

Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnöke, tulajdonosa nehéz időszakon ment keresztül 2014-ben. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Újpest az Újpest ellen?

2015 júniusában az Újpest FC úgy döntött, hogy hiába az anyaegyesület, az UTE labdarúgó képzése, a saját kezébe veszi az utánpótlásnevelés kérdését, és elkezdi kiépíteni a Tábor utcai sporttelepén a saját bázisát. Az első évben még csak U19 és U17-es csapatok alkották a magot, majd 2016-tól már a legkisebbektől a legnagyobbakig foglalkoztak játékosneveléssel.

Alig 5 év elteltével, ma már a kezdeti egy nagypálya helyett több nagy- és kisebb pályán is gyakorolhatnak a fiatalok, nagyjából 300 fiú és lány rúghatja a bőrt az Újpest FC akadémiáján.

A klub rendszere abból a szempontból egészen biztosan különleges, hogy az általánostól eltérően, Roderick Duchatelet akadémiáján

ingyenes a képzés, nincsen havi tagdíj, sőt, még a felszerelésekért sem kell fizetni.

Ezen felül a klub állja a hazai és nemzetközi tornákra való utazás, szállás és egyéb költségeket is, ezzel egy elég nagy anyagi terhet levéve a szülőkről. A csoportos edzések mellett hangsúlyos az egyéni képzés, és tavaly szeptemberben indult a Talent program, amelyben a legtehetségesebb gyerekek egy speciális tanrendben a futball köré építhetik a mindennapjaikat.

A Tábor utcai sportkomplexum folyamatosan épül, fejlődik, ugyanakkor eléggé furcsa képet nyújt, ahogy az Újpest FC autóbejárója mellett közvetlenül ott van az anyaegyesület, az UTE behajtója is.

A két negyedik kerületi, lila-fehér sporttelepet mindössze egyetlen egy kerítés választja el egymástól.

Az utánpótlásbázis felállása után már csak idő kérdése volt, hogy a két fél egymás ellen is pályára lépjen.

A hazai labdarúgó történelemkönyvek minden bizonnyal vastag betűkkel írták fel 2017. november 18-át, amikor az U16-os korosztályban az UTE az Újpest FC-vel játszott (előbbi nyert 2-1-re).

Két negyedik kerületi csapat, 22 fiatal tehetség, akikben újpesti szív dobog, mégis egyazon pálya két oldalán álltak egymással szemben. Lila-fehér mezek mindkét csapaton, de egy lényeges különbséggel: eltérő címerekkel.

Újpest az Újpest ellen. Forrás: UTE

A címerügy

2017. július 3-án

az Újpest FC egy korábbi, szurkolói szavazás lezárását követően közölte, hogy címert vált, és be is mutatta az új jelképét.

A klub tulajdonosa és elnöke azóta is többször elmondta a sajtónak nyilatkozva, hogy nem akart ilyen drasztikus lépéssel élni, de szerinte nem volt fenntartható állapot, hogy egy profi labdarúgócsapat címere nem az együttest működtető céghez tartozik.

Duchatelet azt is kiemelte, hogy többen is jogtalanul kereskedtek Újpest címeres termékekkel, amire nem volt a klubnak ráhatása. Elmondása szerint még az is előfordult, hogy a szülők az UTE-hoz iratták be gyermeküket képzésre tévedésből, nem pedig hozzájuk, az egyező címer miatt.

A tradicionális, nagy hagyományokkal rendelkező címer leváltása nemcsak a szurkolókat érintette érzékenyen, hanem az UTE-t is. Az UTE minimális tulajdoni hányaddal rendelkezik a labdarúgócsapatot működtető cégben, amely az előbbi nélkül hajtotta végre a változtatást, így társasági jogsértéssel megvalósított egyoldalú címerváltoztatást követett el. Az UTE perre ment a történtek miatt, amelynek a végén a Kúria 2019 májusában azt az ítéletet hozta, idézve az UTE közleményét: „a társasági jogi jogsértés, amit a belga tulajdonos elkövetett, és amiért a cégbíróság már korábban pénzbüntetéssel sújtotta, nem alapoz meg személyiségi jogi jogsértést."

Így továbbra is maradt az új címer és a szurkolók dühe.

A régi és az új címer Újpesten. Forrás: rangado.hu

Csapat, stadionhelyzet, szurkolók

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól kirajzolódott a mára már kettős, magyar-belga állampolgárságú elnök-tulajdonos játékospolitikája és üzleti koncepciója az Újpestnél. Duchatelet a kiterjedt nemzetközi scout-rendszerével olyan labdarúgókat keres a csapathoz, akik beilleszthetők az NB I legrégebben, immár hetedik éve regnáló vezetőedzőjének, Nebojsa Vignjevicsnek a rendszerébe.

Nagy többségben szabadon igazolható vagy szerényebb összegekért megvásárolható focisták érkeztek a Megyeri útra, jellemzően a volt Jugoszlávia területéről és Afrikából. Az ebben rejlő üzleti koncepció egyszerű és világos.

Tehetséges focistákat olcsón vagy ingyen megszerezni, azokat kinevelni és nagy haszonnal tovább értékesíteni.

Hogy miért lehet erre szükség? Ha nincs számottevő szponzor, sem állandó telt ház a stadionban, nagyjából ez az egy út marad a profitszerzéshez.

Három olyan játékost is sikerült a Duchatelet-érában a Megyeri útról jó haszonnal továbbadni, akik a magyar élvonalból vagy közvetlenül vagy közvetve a nemzetközi elitbe kerültek. 2016 februárjában Mbaye Diagnet Kínába adták el az újpestiek, onnan a török első osztályba került, ahol a 2018/2019-es bajnoki szezonban 30 találattal elnyerte a gólkirályi címet. 2017 nyarán Enisz Bardhi a La Ligába igazolt a Levante együtteséhez a Megyeri útról.

Az észak-macedón válogatott középpályás hamar beilleszkedett, azóta már a Barcelonának is betalált és a piaci értéke elérte a 15 millió eurót.

Szintén 2017 nyarán távozott Franciaországba Souleymane Diarra az Újpestből a Lens csapatához, jelenleg pedig a török élvonalban játszik a válogatott labdarúgó.

Az együttes eredményeit tekintve három kupát nyert Duchatelet alatt, 2002 után 2014-ben győzött a Magyar Kupa döntőjében majd a Szuperkupában is, 2018-ban pedig a jubileumi, 10. Magyar Kupa sikerét ünnepelhette a tulajdonos a csapattal.

Ráadásul ebben a bajnoki kiírásban a harmadik helyen zárt az Újpest, és az Európa-liga második selejtezőkörében a spanyol sztárcsapattal, a Sevillával csaphatott össze idegenben és otthon.

Ha már szóba került az otthon, meg kell említeni a csapat hazai pályáját, a Szusza Ferenc Stadiont. A Duchatelet korszak alatt volt egy 800 millió forintos - állami segítséggel végrehajtott - felújítás, mely során megújultak a kiszolgáló egységek és az egyik hosszanti lelátó szakasz.

A tulajdonos pedig a fejépületet újíttatta fel, amelyben shop, étterem és rehabilitációs centrum nyílt, valamint a VIP-részleget is átalakították.

Külön építést nem igényelt, de megszületett a Legendák szektora, ahol a klub korábbi ikonikus játékosai foglalhatnak helyet.

A stadion kapcsán még egy jelentősebb munkálatról kell szót ejteni, a pályafűtés kiépítéséről és az új gyepről. A 2018/2019-es bajnoki évad végén kezdődtek a Szusza Ferenc Stadionban a munkálatok és elméletileg idén februárra, az első hazai mérkőzésre mindennek a helyére kellett volna kerülni.

A fűtés elkészült, a hibrid pálya azonban nem teljesen, a műfű beszövésére a gyepbe nem került sor,

azonban az előzetes vélemények szerint a gyepnek bírnia kellett volna a bajnoki meccsel járó terhelést.

Az Újpest-szurkolók nem hajlandók beletörődni a címerváltoztatásba. Forrás: Petykó Adrián

Nos, nem egészen így történt, sőt, a február 1-ei találkozó után a Magyar Labdarúgó-szövetség február 5-én sérülésveszélyessé nyilvánította a pályát, így

a 2020-as naptári év első derbije, azaz a február 8-ai Újpest-Ferencváros mérkőzést elhalasztották.

A lila-fehér együttes pedig Szegeden játszotta „hazai" kupameccsét 11-én. Ebből a szempontból a szerencse finoman fogalmazva elkerüli Duchateletet, mert a regnálása alatt

az Újpest volt már „otthon" a régi, valamint az új Illovszky Rudolf Stadionban (Vasas-pálya), Kecskeméten és legutóbb, Szegeden.

A szurkolók közösségi fórumaikon bejelentették, hogy közösen bojkotott hirdetnek, és nem járnak ki a csapat meccseire, amíg a tulajdonos nem állítja vissza a régi címert. Elmondásuk szerint a döntés meghozatalában az utolsó lökés az volt, amikor a klub bejelentette, hogy a téli szünetben távozik és a másodosztályban folytatja pályafutását Feczesin Róbert. A rutinos csatár volt az együttes házi gólkirálya, aki 8 szerzett találatával 19 forduló után is vezette az NB I-es góllövőlistát.

Zárszó

Tény, ha idén sem ér oda a dobogó legtetejére a lila-fehér csapat - márpedig erre semmi esély, 13 meccsel a vége előtt 21 pont a hátrány a Fradival, és 15 a Fehérvárral szemben, miközben a kieső helyen lévő Zalaegerszeget csak 4 ponttal előzik - akkor már 22 év telik el bajnoki cím nélkül a klub életében, ebből 9 év a belga üzletember érájában.

Ez pedig egy egyre hosszabb rekordot ír tovább, mert a negyedik kerületben az első, 1929/1930-as győzelem után eddig 9 év volt a legtöbb, amit bajnoki cím nélkül töltöttek el az újpestiek (1960 és 1969 között).

1998 óta pedig már felnőtt egy új generáció, amely sosem érezhette, milyen az, ha a kedvencei az NB I trónján ülve néznek le a többi együttesre. Az is tény, hogy

a 2018-as Magyar Kupa elsőség és mellette a bajnoki bronz olyan eredmények voltak, amelyeket az azt megelőző 30 évben nem ért el a klub.

Abban még az újpesti csapatot egyáltalán nem kedvelő fociszurkolók is egyetértenek, hogy egy jó Újpesttel csak nyerne a magyar bajnokság, sőt, az egész magyar labdarúgás is. Abban már valószínű kevésbé nagy az egyetértés, hogy vajon Roderick Duchatelet, az Újpest FC tulajdonosa áldás vagy átok a klubnak?