Messiék döntetlent játszottak Nápolyban, a Bayern három gólt lőtt a Chelsea-nek

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, kedd, február 25., Napoli-Barca
Barcelona's Argentine forward Lionel Messi (C) speaks with German referee Felix Brych (3r) after Barcelona's Chilean midfielder Arturo Vidal (L) received a red card during the UEFA Champions League round of 16 first-leg football match between SSC Napoli and FC Barcelona at the San Paolo Stadium in Naples on February 25, 2020. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este két odavágó mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligájában: az FC Barcelona 1-1-es döntetlent játszott a Napoli csapatával a San Paolo Stadionban, míg a Bayern München 3-0-ra legyőzte a Chelsea-t a londoni Stamford Bridge-en.

A nyolcaddöntők decemberi sorsolásakor az FC Barcelona toronymagas esélyesnek számított a Napoli ellen, mostanra azonban már korántsem volt ilyen egyértelmű a párharc végkimenetele. A katalán csapatnál a hullámzó teljesítmény miatt januárban edzőváltás történt, Ernesto Valverde helyére Quique Setiént nevezték ki. Az új edző azóta kilenc meccsből hetet megnyert, csapata pedig két pont előnnyel vezeti a La Ligát. Setién dolgát nehezíti, hogy sérülés miatt az idei szezonban már nem számíthat az uruguayi Luis Suárez és a francia Ousmane Dembele játékára, így még nagyobb teher hárul a hatszoros aranylabdás Lionel Messire – aki szombaton mesternégyest lőtt az Eibar ellen.

Az olasz szurkolók egy része a koronavírus miatt szájmaszkban szurkolt Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli

A Napoli alapjáraton esélytelenként várta a párharcot, azonban Gennaro Gattuso csapata az utóbbi hetekben egyre jobb formában futballozik. Az Olasz Kupából kiütötte a Laziót és az Intert is, míg a Serie A-ban a bajnoki címvédő Juventust győzte le, ami azt mutatja, hogy a nápolyi csapat kifejezetten jól muzsikál a rangadókon.

A találkozónak pikantériát adott, hogy a hatszoros aranylabdás Lionel Messi először lépett pályára a nápolyi San Paolo Stadionban, amely minden idők egyik legjobb futballistájának, Diego Maradonának a szentélye. A vb-győztes argentin legenda 1984 és 1991 között volt a Napoli játékosa. 1987-ben és 1990-ben is bajnoki címig vezette a nápolyi csapatot – amely előtte és azóta sem tudott Scudettót nyerni a Serie A-ban.

A nápolyi csapat játékosai az első félidőben rendkívüli taktikai fegyelmezettséggel játszottak Forrás: AFP/Carlo Hermann

Az olasz csapat meglepően defenzíven kezdte a találkozót, beállt védekezni a saját térfelére, és átadta a területet a Barcelonának. A katalán csapat játékosai azonban nem tudtak mit kezdeni a labdával, az első negyedórában csak ötlettelenül passzolgattak, de előre egy centit sem jutottak.

A találkozón sokáig ez az állóháború zajlott, aztán a 30. percben a semmiből vezetést szerzett a Napoli. Piotr Zielinski elvette a labdát a kényszerbalhátvéd Junior Firpótól, középre passzolt az érkező Dries Mertensnek, a belga támadó pedig 16 méterről, gyönyörűen tekert a bal felső sarokba.

Mertensnek ez volt a 121. gólja a Napoliban, ezzel utolérte a örökranglista élén álló Marek Hamsikot Forrás: OptaJoe/Twitter

A gól után egy szemernyit sem változott a játék képe. A Barcelona játékosai ötlettelenül passzolgattak a Napoli térfelén, de cselre vagy éppen ritmusváltásra senki nem vállalkozott, így a szünetre a hazaiak mehettek egygólos előnnyel.

A Barcának az első félidőben nem volt kaput eltaláló lövése, Quique Setién mégsem változtatott a szünetben, ennek megfelelően a csapata játéka sem változott. A katalánok továbbra sem tudtak helyzetet kialakítani a Napoli kapuja előtt, védőik viszont valamelyest fellélegezhettek, ugyanis sérülés miatt a gólszerző Mertenst le kellett cserélnie Gennaro Gattusónak.

Az 57. percben gyönyörű góllal egyenlített a Barca.

Busquets remek ütempasszával Nélson Semedo lépett ki a jobbszélen, a középre lőtt labdájára pedig Antoine Griezmann érkezett, és nyolc méterről a bal felső sarokba lőtt.

A 63. percben ismét megszerezhette volna a vezetést a Napoli. A Mertens helyére beálló Arkadiusz Milik gyönyörű labdát adott José María Callejónnak, a spanyol szélső ziccerbe került, de a közeli lövését a kivetődő Ter Stegen bravúrral védte.

A folytatásban a Napoli játékosai kezdtek elfáradni, a Barca pedig egyre bátrabban támadott, különösen Messi próbálkozott sok egy az egyezéssel, de komoly helyzetig ő sem tudott eljutni.

Az utolsó percekre emberhátrányba került a Barcelona, ugyanis a chilei Arturo Vidal 10 másodperc alatt kiharcolt két sárga lapot. Egy becsúszó szereplés után elkezdett kakaskodni Mario Ruival – amiért megkapta az elsőt –, majd elkezdte kommentálni a játékvezető döntését – amiért villant a második is.

Az ötperces hosszabbításban már egyik csapatnak sem volt helyzete, így a Barcának kedvező eredmény született, de ezzel a játékkal könnyen bajba is kerülhet a visszavágón.

1. félidő
30Dries Mertens
30Piotr Zielinski
2. félidő
90Gerard Pique
89Mario Rui
89Arturo Vidal
89Arturo Vidal
87Antoine Griezmann
83Antoine Griezmann
80Diego Demme
74Jose Maria Callejon
66Lionel Messi
61Lorenzo Insigne
57Antoine Griezmann
57Nelson Semedo
56Ivan Rakitic
54Dries Mertens
49Sergio Busquets
Összeállítások
SSC Napoli4-3-3
Barcelona4-3-3
Football Pálya
25
David
Ospina
22
Giovanni
Di Lorenzo
44
Konstantinos
Manolas
19
Nikola
Maksimovic
6
Mario
Rui
8
Fabian
Ruiz
4
Diego
Demme
20
Piotr
Zielinski
7
Jose
Maria Callejon
14
Dries
Mertens
24
Lorenzo
Insigne
1
Marc-Andre
ter Stegen
2
Nelson
Semedo
3
Gerard
Pique
23
Samuel
Umtiti
24
Junior
Firpo
4
Ivan
Rakitic
5
Sergio
Busquets
21
Frenkie
de Jong
22
Arturo
Vidal
10
Lionel
Messi
17
Antoine
Griezmann

SSC Napoli

Kezdők
25David Ospina
22Giovanni Di Lorenzo
44Konstantinos Manolas
19Nikola Maksimovic
6Mario Rui
89
8Fabian Ruiz
4Diego Demme
80
20Piotr Zielinski
30
7Jose Maria Callejon
74
14Dries Mertens
54
30
24Lorenzo Insigne
61
26Kalidou Koulibaly
11Hirving Lozano
9Fernando Llorente
1Alex Meret
5Allan
12Eljif Elmas
13Sebastiano Luperto
21Matteo Politano
23Elseid Hysaj
99Arkadiusz Milik
Cserék

Barcelona

Kezdők
1Marc-Andre ter Stegen
2Nelson Semedo
57
3Gerard Pique
90
23Samuel Umtiti
24Junior Firpo
4Ivan Rakitic
56
5Sergio Busquets
49
21Frenkie de Jong
22Arturo Vidal
89
89
10Lionel Messi
66
17Antoine Griezmann
87
83
57
9Luis Suarez
11Ousmane Dembele
18Jordi Alba
20Sergi Roberto
13Neto
8Arthur
15Clement Lenglet
31Ansu Fati
33Ronald Araujo
28Ricard Puig
39Sergio Akieme
Cserék

A Chelsea-Bayern München találkozónak a német rekordbajnok volt az esélye, amely a legutóbbi 12 idegenbeli BL-meccsén veretlen maradt – ebből kilencet megnyert. Frank Lampardnak, a londoni csapat menedzserének több sérült kulcsembere hiányával is számolnia kellett. A legnagyobb érvágás a francia világbajnok N'Golo Kanté hiánya. A világ egyik legjobb védekező középpályása egy hete, a Manchester United elleni rangadón szenvedett izomsérülést, ezért három hetet kell kihagynia. Kanté mellett az amerikai Christian Pulisic és az angol válogatott Callum Hudson-Odoi sem léphetett pályára.

A francia világbajnok Olivier Giroud 713 nap után kezdett ismét BL-meccsen Forrás: AFP/Ben Stansall

A londoniak számára a legkomolyabb feladat az volt, hogy megállítsák a 31 éves Robert Lewandowskit, aki a Bundesligában 23 forduló alatt 25 gólt szerzett, a BL-ben pedig 10 találattal szintén vezeti a góllövőlistát a norvég Erling Haalanddal holtversenyben.

A Bayern München számára kedvelt helyszín London,

2000 óta kilenc BL-meccsből ötöt megnyert, közte 2013-ban a Borussia Dortmund elleni döntőt is. Legutóbb a mostani kiírás csoportkörében aratott sikert a bajor csapat, tavaly októberben a Tottenham otthonában győzött 7-2-re.

A Chelsea és a Bayern München legutóbbi négy összecsapásán 17 gólt született, így gólgazdag meccsre volt kilátás. A németek kezdtek fölényben, és a 11. percben már a vezetést is megszerezhették volna, de a francia Kingsley Coman 15 méterről mellé lőtte a ziccerét.

A 15. percben újabb hatalmas müncheni helyzet maradt ki.

Lewandowski kapott egy mélységi indítást, kilépet egy az egyben, de a 38 éves Willy Caballero remek ütemben jött ki, és testtel blokkolta a lengyel támadó közeli lövését.

Lewandowski már a meccs elején megelőzhette volna a góllövőlistán Erling Haalandot Forrás: AFP/Ben Stansall

A 27. percben Lewandowski már a második ziccerét lőhette. Thomas Müller tökéletes ütemű kiugratása után szembe került Caballeróval, az argentin kapus azonban remek ütemben vetődött ki, a lábában elakadt a lengyel csatár lövése. Két perccel később a remek szezont futó Müller próbálkozott egy 18 méteres bombával, de a lövése néhány centivel elkerülte a bal kapufát.

Az angol csapat első nagy helyzetére a 34. percig kellett várni.

Manuel Neuer rosszul kipasszolt labdája után helyzetbe került a Chelsea, Mason Mount az ötös sarkáról keresztbelőtte a labdát a kapu előtt, a középen érkező Giroud azonban egy arasznyival lemaradt a gólszerzésről. Az ellentámadásból a németek hagytak újabb ziccert. Serge Gnabry baloldali beadására Müller érkezett középen, a fejesénél Caballero már verve volt, de a kapufa kisegítette az argentin veteránt.

Caballero nem véletlenül szorította ki a kapuból a világ legdrágább kapusát, Kepa Arrizabalagát Forrás: AFP/Ben Stansall

Az első félidő hajrájában Neuernek is be kellett mutatni, hogy miért tartják a világ egyik legjobb kapusának. A spanyol balhátvéd, Marcos Alonso egy remek csellel elfektette Benjamin Pavard-t a tizenhatoson belül, majd 13 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, de a világbajnok kapus egy remek reflexmozdulattal hárított.

A második félidőt jól kezdte a Chelsea. A 48. percben Mason Mount lépett ki ziccerben, azonban a 21 éves középpályás közeli lövését Neuer lábbal védte.

Ami az egyik oldalon kimaradt, az a másikon már gólt ért, az 51. percben megszerezte a vezetést a Bayern München.

Thiago Alcantara dekázott párat, majd indította Gnabryt, aki Lewandowskihoz játszott a bal oldalra, a lengyel csatár azonnal középre centerezett, az akciót követő Gnabry pedig 10 méterről a kapuba belsőzött.

Négy perccel később újabb gólt lőttek a bajorok, és a főszereplők is ugyanazok voltak. Lewandowski ugratta ki ziccerben Gnabryt, aki ezúttal 12 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot.

A német válogatott szélső az 59. percben majdnem mesterhármast lőtt. Egy jobboldali beadás után tíz méterről lőtt fordulásból, de a bombája a kapu fölé ment.

Tíz perccel később eldönthette volna a meccset – és a továbbjutást – a Bayern München.

Thomas Müller baloldali beadása Philippe Coutinhót találta meg a hosszún, a brazil középpályás egy akrobatikus ollózással próbálkozott, de a lövése elment keresztbe a kapu előtt.

Ha Serge Gnabry így folytatja, méltó örököse lehet Franck Ribérynek Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 75. percben a bajorok belőtték a harmadik góljukat, és minden bizonnyal készülhetnek a negyeddöntőre. A 19 éves Alphonso Davies viharzott el a balszélen, a középre lőtt labdájára pedig Lewandowski érkezett és közelről a kapuba belsőzött.

A 83. percben emberhátrányba került a Chelsea. Marcos Alonso egy Bayern-helyzetnél odacsapott Lewandowskinak, a játékvezető pedig videózás után kiállította a spanyol játékost.

Az utolsó szűk tíz percben a bajorok még mentek előre a negyedik gólért, de nem tudtak újabb ziccert kialakítani. Azonban a háromgólos előnnyel így is nyugodtan várhatják a visszavágót.

1. félidő
45Thiago Alcantara
2. félidő
90Thiago Alcantara
85Serge Gnabry
83Marcos Alonso
82Marcos Alonso
76Robert Lewandowski
76Alphonso Davies
73Cesar Azpilicueta
66Kingsley Coman
61Olivier Giroud
61Ross Barkley
54Serge Gnabry
54Robert Lewandowski
51Serge Gnabry
51Robert Lewandowski
50Joshua Kimmich
49Jorginho
Összeállítások
Chelsea3-4-2-1
Bayern München4-2-3-1
Football Pálya
1
Manuel
Neuer
5
Benjamin
Pavard
17
Jerome
Boateng
27
David
Alaba
19
Alphonso
Davies
32
Joshua
Kimmich
6
Thiago
Alcantara
29
Kingsley
Coman
25
Thomas
Mueller
22
Serge
Gnabry
9
Robert
Lewandowski

Chelsea

Kezdők
13Wilfredo Caballero
28Cesar Azpilicueta
73
4Andreas Christensen
2Antonio Ruediger
24Reece James
5Jorginho
49
17Mateo Kovacic
3Marcos Alonso
83
82
19Mason Mount
8Ross Barkley
61
18Olivier Giroud
61
7N'Golo Kante
1Kepa Arrizabalaga
9Tammy Abraham
10Willian
11Pedro Rodriguez
15Kurt Zouma
33Emerson
47Billy Gilmour
Cserék

Bayern München

Kezdők
1Manuel Neuer
5Benjamin Pavard
17Jerome Boateng
27David Alaba
19Alphonso Davies
76
32Joshua Kimmich
50
6Thiago Alcantara
90
45
29Kingsley Coman
66
25Thomas Mueller
22Serge Gnabry
85
54
51
9Robert Lewandowski
76
54
51
8Javier Martinez
14Ivan Perisic
4Niklas Suele
26Sven Ulreich
2Alvaro Odriozola
10Philippe Coutinho
18Leon Goretzka
21Lucas Hernandez
24Corentin Tolisso
35Joshua Zirkzee
Cserék