Zidane őrült szezonját másolja a brazil csapat gyűlölt portugál edzője

Flamengo e Independiente del Valle, Copa Libertadores, Rio de Janeiro
RIO DE JANEIRO, RJ, 26.02.2020 - FLAMENGO-INDEPENDIENTE - Gabriel Barbosa, o Gabigol e Jorge Jesus, após a partida contra o Independiente del Valle, jogo válido pela final da Recopa Sul-Americana, no estádio do Maracană, no Rio de Janeiro nesta quarta-feira, 26. (Foto: Gustavo Serebrenick/Brazil Photo Press)
Vágólapra másolva!
A brazil Flamengo 5-2-es összesítéssel megnyerte a dél-amerikai labdarúgó Szuperkupát, miután a szerdai visszavágón 3-0-ra legyőzte a vendég ecuadori Independiente del Valle együttesét. Jorge Jesus, a Fla portugál edzője, nem akármilyen mérleggel áll nyolc hónappal a kinevezése után.

A Libertadores-kupa-címvédő Flamengo és ellenfele, a Copa Sudemaricana jelenlegi bajnoka egy héttel ezelőtt Quitóban 2-2-t játszott egymással. Ezúttal viszont az ecuadoriak nem tudták feltartóztatni a brazil gárdát.

A meccsen Gabriel Barbosa révén a 19. percben szerzett vezetést a Flamingo, amely négy perccel később emberhátrányba került ugyan, de Gerson így is duplázott a szünet után. Második találatát már azonos létszám mellett érte el, mert az ecuadori vendégcsapatból a 86. percben kiállították a cserejátékos Alejandro Cabezát.

A Libertadores Kupa és a Copa Sudamericana győztese 1989 óta mérkőzik meg egymással a Szuperkupáért, melyet először hódított el a Flamengo. A sikert még érdekesebbé teszi a Fla edzőjének, Jorge Jesúsnak a személye.

A 65 éves szakembert 2019. június 1-én nevezték ki a legsikeresebb brazil csapat élére, és kezdetben rengeteg támadással és gyűlölködéssel kellett szembenéznie. Túl öregnek találták a csapat irányításához, és talán még ennél is nagyobb baj volt, hogy nem brazil, sőt mit több, európai, aki nem értheti a brazil focit. Mint kiderült, érti...

Gabriel Barbosa, a Fla legnagyobb sztárja és Jorge Jesus (jobbra) a közösen megnyert ötödik trófea után Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/Gustavo Serebrenick

Az edzői karrierje 1990-es kezdetét követő első közel két évtizedben végighaknizta szinte a komplett portugál élvonalat, mígnem 2008-ban megnyerte az Intertoto-kupát a Bragával, ami a Benfica kispadjára repítette. A lisszaboni nagy csapattal pedig hozta a kötelezőt: három bajnoki cím (2010, 2014, 2015), egy kupagyőzelem (2014), sorozatban megnyert öt ligakupa (2010-2015), és két Európa-liga-ezüstérem (2013 és 2014) után ült át a városi rivális Sporting kispadjára, ahonnan egy ligakupa-győzelem után a szaúdi al-Hilalhoz szerződött, és innen nézte ki magának a Fla vezetősége.

"Nem azért vagyok itt, hogy bárkinek a helyét elvegyem, hogy én legyek a szakma tanítója. Nem vagyok sem jobb, sem rosszabb, mint mások, úgy dolgozom, ahogy a szakma megköveteli. A brazil kollégákat viszont emlékeztetném rá, hogy a portugál válogatottat nem olyan régen egy brazil edző irányította, bizonyos (Luis Felipe) Scolari, akit imádtak a portugál edzők. Őt és a többieket is, akik Portugáliában dolgoztak...

– nyilatkozta nem sokkal a kinevezése után. Első meccsén 1-1-es döntetlent játszott az Atlético Paraenensével a brazil kupában, majd az első bajnokin 6-1-re lemosták a Goiást a Maracanában. Ezt követően pedig szinte csak győzelmek és rekordok jöttek: az elmúlt nyolc hónapban Jorge Jesús a Flamengo élén mindössze négy tétmérkőzést veszített el, cserébe pedig öt különböző trófeát nyert!

Méghozzá milyen trófeákat! Az első brazil országos bajnokságot 1959-ben megnyerő argentin Carlos Volante után ő lett a második nem brazil edző, akinek ez sikerült, és az első a körmérkőzéses bajnoki forma bevezetése óta. Jesús az első portugál edző, aki bajnoki címet nyert Dél-Amerikában, és a harmadik a hazájából, aki az amerikai kontinensen képes volt a bravúrra.

Szintén első portugálként nyerte meg a Libertadores-kupát, miután a döntőben 0-1-ről fordítva 2-1-re legyőzték az argentin River Plate csapatát,

ezzel ő lett az első külföldi edző, aki brazil csapattal megnyerte a legrangosabb dél-amerikai klubtornát,

egyben az ötödik edző, aki nem hazájabeli csapattal tudott nyerni. A horvát Mirko Jozic (1991, Colo-Colo) után második nem dél-amerikai trénerként nyert Libertadores-kupát; Arthur Jorge, Manuel José és José Mourinho után pedig negyedik portugálként ünnepelhet kontinentális bajnoki címet.

Jesús az elmúlt nyolc hónappal a 2016-17-es szezon Zinedine Zidane-ját idézi: a francia szakvezető abban az idényben összesen öt tétmérkőzést veszített el a Real Madriddal (három bajnokit a Sevilla, a Valencia, illetve a Barcelona ellen, egy Celta elleni kupameccset, és egy BL-elődöntő visszavágót az Atlético Madrid ellen), és ugyanennyi trófeát nyert az idény végére a csapattal, miután bezsebelte a bajnoki címet, a spanyol szuperkupát, a BL-győzelmet, valamint az európai szuperkupát és a klubvilágbajnokságot is megnyerte.