Egyre nagyobb a feszültség a francia futball leállítása miatt

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe celebrates after scoring a goal during the French Cup semi-final football match between Olympique Lyonnais (OL) and Paris Saint-Germain (PSG) at the Groupama Stadium in Decines-Charpieu, centraleastern France, on March 4, 2020. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia sportnapilap, a L'Équipe pénteken megjelent szerkesztőségi cikkében keményen bírálta azt a politikai döntést, amellyel megszakították, majd lezárták a francia labdarúgó-bajnokságot és kupaküzdelmeket. A Teljesen egyedül című cikk szerint hibás döntés született.

Miközben a német bajnokság, a Bundesliga már két hete újraindult, ma már azt is tudni lehet, hogy mikor játszanak legközelebb a Premier League-ben, az olasz bajnokságban és a spanyol La Ligában, addig Franciaország ebben a tekintetben tényleg egyedül maradt. Ezt sugallja a cikk címe is: Teljesen egyedül. A cikket egy olyan újságíró, Vincent Duluc írta, aki maga is átesett a koronavírus-fertőzésen. A cikk hangvétele leginkább egy dühös futballszurkoló kifakadására hasonlít. Azt azért semmiképpen sem szabad elfelejteni, hogy a regnáló világbajnok országáról beszélünk, ahol a 72 millió lakosból egészen biztosan van pár millió olyan, aki szívesen nézné a bajnoki mérkőzéseket.

Lássuk akkor most a hátteret. 2020. április 28-án Éduard Philippe francia miniszterelnök hivatalosan befejezettnek nyilvánította a francia Ligue 1 és Ligue 2, azaz az első és másodosztályú bajnokságokat.

Miközben a kék mezes Paris Saint-Germain játékosai a bajnoki címet ünnepelhetik, addig a fehér mezes lyoniak a vélt igazukért harcolnak Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Akkor május 11-ig hosszabbították meg az ország teljes lezárását, a miniszterelnök pedig azt mondta,

hogy a meccseket zárt kapuk mögött sem lehet majd megrendezni.

Nagyon fontos, hogy mindezt nem a Francia Labdarúgó Szövetség, vagy a Liga elnöke mondta, hanem egy politikus hozta meg a döntést. Ezek után Noël Le Graët, a szövetség elnöke sem tehetett mást, mint csatlakozott a francia kormányfőhöz, és ő is befejezettnek nyilvánította a küzdelmeket. Ekkor még 10 forduló volt hátra a bajnokságból. Azt a döntés pillanatában tudni lehetett, hogy a csapatok mintegy 100 millió euró tévés jogdíjtól esnek el. A csapatok nem tehettek mást, mint lemondtak a folytatásról, miközben a klubok légiósai már jóval korábban, a járvány kitörésének első szakaszában elhagyták az országot.

A címvédő Paris St. Germain 12 pontos előnnyel vezette a tabellát, azaz az újabb aranyérem elsőszámú esélyese volt.

A döntéssel a Ligue 1 volt az 5 topliga közül az első (és ma már tudjuk, hogy az egyetlen), amelyben lefújták a küzdelmeket. A másik négyben kivártak. A PSG magyar pályaedzője, Lőw Zsolt megdöbbenéssel fogadta a döntést, amelyet elhibázottnak és elhamarkodottnak ítélt meg. Lőw az Origónak adott interjújában a következőket mondta:

Főleg, mert éppen aznap jelentette be a kormány, hogy befejezettnek nyilvánítja az idényt, amikor a klubok és a Ligue 1 elöljárói videókonferenciát tartottak a folytatás menetéről, és arról, hogy hogyan lehetne újrakezdeni a kiscsoportos edzéseket.

Lőw Zsolt: Mindenki megdöbbent, hogy lefújták a francia bajnokságot

A francia kormány április végén befejezettnek nyilvánította a profi sportligák 2019-2020-as idényét, így a Ligue 1 küzdelmeit is. A liga így a lejátszott fordulók alapján hirdetett végeredményt, a bajnokságot magabiztos előnnyel sorozatban harmadszor, története során nyolcadszor nyerte meg a Paris Saint-Germain.

Mindez tehát 2020. április 28-án történt. Egy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a francia sportsajtó legtekintélyesebb lapjában leírják azt, amit egy hónappal korábban kevesen mertek kimondani. Vincent Duluc a leginkább azt nehezményezi, hogy miközben az országban az éttermek és a bárok kinyitottak, a sportolni vágyók akár az edzőtermekbe is mehetnek, addig a futballmeccseket még zárt kapuk mögött sem lehet megrendezni. Duluc kimondja, hogy

a futballban főszerepet játszó európai országok közül ők az egyetlenek, akik nem folytatják a bajnokságot.

Cikkében Duluc hevesen ostorozza a miniszterelnököt, aki – szerinte – politikustársaival egyetemben nem védte meg az ország profi sportját.

A francia újságíró ezzel a cikkel voltaképpen felült arra a vonatra, amelyet Jean-Michel Aulas, az Olympique Lyon elnöke indított el egy héttel ezelőtt. A Lyon első embere már addig sem fogta vissza magát, amikor azonban hírét vette, hogy a koronavírus okozta járvány miatt az egyik leginkább sújtott Spanyolországban is elindulhat a futballélet, nem fogta vissza magát.

Jean-Michel Aulas. a Lyon elnöke az elégedetlenek csoportjának hangadója Forrás: AFP/Remy Gabalda

Aztán a L'Équipe-ben ő is írt egy cikket. Ebben leírta, hogy miközben Spanyolországban – ahol a koronavírus-járvány több halálos áldozatot követelt, mint Franciaországban – a futballszezon újraindítására törekednek, a Ligue 1 viszont korán véget ért. „Az UEFA mindenkit arra kért, hogy legyen türelmes, ezért amikor azt látom, hogy a vezetőink, akik szintén részt vettek a megbeszéléseken, merőben eltérő következtetéseket vontak le, idiótának érzem magunkat" – közölte a Lyon elnöke. Hozzáfűzte: botrányosnak tartja, hogy az európai szövetség (UEFA) által kiadott orvosi protokollt Franciaországban egyáltalán nem tanulmányozták.

Ha a tabellára pillantunk, érthető a Lyon felháborodása. A 28. forduló után a hetedik helyen álló Lyon mindössze 1 pontra volt az ötödik helyezett Nice együttesétől.

Csakhogy ez a hetedik hely azt jelenti, hogy a csapat nem indulhatna a 2020-21-es szezon európai kupaküzdelmeiben, amire 20 éve nem volt példa.

A PSG-t elismerték az ország bajnokának, ezzel biztosan BL-főtáblás a fővárosi csapat, mellette szintén a főtáblán rajtolhat a második helyezett Marseille. Az abszolút BL-újonc és harmadik Rennes a BL-selejtező 3. fordulójában kapcsolódhat be. Az Európa-ligában egyelőre csak a Lille indulása biztos. A Lyon a BL 2019-20-as kiírásában hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Juventust, de azt nem lehet tudni, hogy ennek a sorozatnak mi lesz a sorsa.

A Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas később a Twitteren történelmi hibának nevezte, hogy az európai topligák közül egyedül a francia lesz az, amelyben nem folytatódik a játék. „Mi lenne, ha végre kijavítanánk a legnagyobb hibát, amit a francia labdarúgásban valaha is elkövettek?" – sürgette meg a liga döntésének felülvizsgálatát az elnök. Miközben voltaképpen még nem dőlt el, hogy csapata tényleg nem indulhat-e az európai kupákban. A francia Ligakupa döntőjében ugyanis Lyon–PSG meccset rendeznének, ha a Lyon ott nyerne, az Európa-liga selejtezőjében rajthoz állhatna. A Lyon elnöke nem zárta ki azt sem, hogy jogi úton vesz elégtételt. Az Amiens elnöke, Bernard Joannin szintén beleült ebbe a hintába. Ő azt sérelmezi, hogy csapata 28. forduló után kiesett, s nem hagytak számukra esélyt, hogy esetleg kiharcolják a bent maradást.

Ezzel cseng most egybe az újabb L'Équipe-cikk, amelynek az a végkövetkeztetése, hogy miközben az öt topliga országa az egészségügyi kockázat és az élet újraindításának szükségessége, az ezzel összefüggő enyhítések között egyensúlyoz, addig csak Franciaország hozott ilyen döntést.

– zárul a L'Équipe írása.

Mindehhez azonban érdemes hozzátenni azt, hogy ezen a héten, csütörtökön a francia miniszterelnök a határnyitásról és a rendelkezések feloldásáról mondott beszédéből azt a következtetést lehetett levonni, hogy a nem francia játékosok csak 2020. június 15. után térhetnek vissza az országba, de a belépés után két hétig karanténba kell menniük.