Öreg müncheni trafikosként végezte a futballvilág legismertebb remetéje

1974 FIFA World Cup Final: German Substitute Players .Endspiel_1974_deutschland-niederlande .Finale .Fußball .Personen .Sport .WM .Weltmeisterschaft .historisch 1974_final_Germany_Netherlands People SPO SPORT COMMEMORATION cheer cheering fctografen FINAL
German defender Georg Schwarzenbeck right in the moment of victory on July 7th 1974, in the background deeply disappointed Dutch players. The German team wins the 1974 FIFA World Cup final 2:1 against the Netherlands and thus repeating - almost to the day - their victory from 20 years ago.
Vágólapra másolva!
Különös és furcsa lesz a 2019-20-as szezon Bundesliga-bajnokavatója. A müncheni polgármester nem engedélyezi a városi ünneplést, a Bayern idegenben, Wolfsburgban játszik, ahol az üres stadionban kapja meg a Salátástálat. Ennek kapcsán jutott eszünkbe a 2008-as díjátadó, amely egy szempontból történelmi és utolsó volt. Mert ott egy olyan volt Bayern-futballista adta át a díszes tálat, akinél magányosabb remete aligha született ezen a földön.

Tóth András, az Újpesti Dózsa egykori sztárja, aki két Bajnokcsapatok Európa-kupája elődöntőt vívott 1974-ben a Bayern München ellen mesélte:

Schwarzenbeck (4-es mezben) és a holland Rene van de Kerkhof harca a labdáért az 1974-es vb-döntőben Forrás: ANP via AFP/Anp

A labdarúgás történelme úgy emlékszik Hans-Georg Schwarzenbeckre, mint Beckenbauer szárnysegédjére.

Előbbiről nem írtak eposzokat, de becsülettel tette a dolgát a szupersztár árnyékában.

Pedig mind a Bayernben, mind a válogatottban ugyanazokat a sikereket élte el, mint Beckenbauer. Kis túlzással csak két alkalommal tudott kilépni főnöke árnyékából. Ezek közül az első a labdarúgás történetének egyik legfontosabb pillanata, de a másik is történelmi tett.

Mit tett ez a Hans-Georg Schwarzenbeck, amiért örökre emlékezni fog rá az utókor? Először is nem Hans-Georg, csak Georg. De inkább „Katsche". A hetvenes évek német focijában sokan becenevükön lettek ismertek. Ugyan ki hívja Müllert Gerhardnak, Maiert Josef-Dieternek, vagy Hoenesst Ulrichnek vagy a már említett Rothot Franznak? Schwarzenbeck is megkapta a kedveskedő becenevét, ám őt összehasonlíthatatlanul kevesebbet emlegetik, mint az előbbieket.

Egy fotómontázs, amelyen Gerd Müller és Hans-Georg Schwarzenbeck szerepel Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Oryk Haist/Sven Simon

Katsche három évvel fiatalabb Beckenbauernél. 1966-ban, 18 évesen mutatkozott be a Bundesligában. Annak az évnek a végén érte el a Bayern az első komoly sikerét a Kupagyőztesek Európa-kupájának megnyerésével. Akkor még nagyon fiatal volt, de a következő évtől kihagyhatatlan lett az egyre erősebb és sikeresebb csapatból. Az első szezonját követő 12-ből öt olyan volt, ahol egyetlen Bundesliga-meccsről sem hiányzott.

Mindössze egyszer fordult elő, hogy 30 mérkőzésnél kevesebben lépett pályára a 34-ből. Akkor 29-en.

Összesen 416 első osztályú mérkőzésen szerepelt - mindig a Bayern mezében. És 39 BEK-találkozón. Ez utóbbiakon egyetlen gólt szerzett. A Bayern történetének legfontosabb gólját.

Az 1974-es Bayern München-Atlético Madrid BEK-döntőben egyértelműen a bajor csapat volt az esélyes. Azonban rengeteg nehézséggel küzdöttek a bajorok. Már az utazás sem volt mindennapos, kezdve a reptéri bombariadótól a szörnyű légi útig. Ez meglátszott a Bayern teljesítményén. Brüsszelben 90 perc során nem született gól. A hosszabbításban már szó szerint lézengtek a világsztárok.

A madridi Aragonés a 114. percben be is talált Maier kapujába.

Eldőlni látszott a csata. Főleg azért tűnt ez így, mert az Atlético az egész sorozatban összesen két gólt kapott. Azt sem az elsőszámú kapus, Reina. Miguel Reinának (Pepe Reina édesapjának) abban a BEK-kiírásban nyolc mérkőzés alatt nem tudtak gólt lőni az aktuális ellenfél játékosai. Már csak hat percig kellett volna tartania ezt az állapotot. Ötig tudta. A döntőt is számolva 749 percen keresztül nem tudták bevenni a kapuját. Felülmúlhatatlan statisztikával vehette volna át a kupát. Nyilván már ezt a mondatot minden újságíró be is írta tudósításába, és a telefonokhoz való ugrásra készen állt, hogy diktálhassa azt. A müncheni sztárok tanácstalanul, szárnyaszegetten vergődtek. Talán megváltás lett volna a hármas sípszó.

Ekkor gondolta úgy a csapat tizenegyedik embere, Schwarzenbeck, hogy eljött az ő ideje.

Ott hagyta Beckenbauert, nem passzolt Breitnernek, nem kereste Gerd Müllert, vagy Uli Hoenesst, hanem megindult a madridi kapu felé. És még mielőtt a bíró véget vetett volna csapata szenvedésének, a világ végéről kapura zúdította a labdát. Mintha zsinóron húzták volna, úgy vágódott az a jobb alsó sarokba.

Pályafutása egyetlen BEK-góljával egyenlített a 120. percben.

Az akkori szabályok szerint nem büntetőpárbaj következett, hanem két nap múlva a két csapat ugyanazon a helyen ismét megmérkőzött. Akkor már megmutatkozott, hogy melyik a jobb együttes. A Bayern Gerd Müller és Uli Hoeness 2-2 góljával elsöpörte az Atléticót. Ekkor már csillogtak a sztárok. Ám a szerény, szürke középhátvéd nélkül nem lett volna megismételt döntő. És ki tudja, mikor nyer először német csapat BEK-et?

Schwarzenbeck Beckenbauer mellett játszva még kétszer nyerte meg a legrangosabb európai klubtrófeát. Együtt lettek 1972-ben Európa-bajnokok, 1974-ben világbajnokok.

Georg Schwarzenbeck az 1974-es világbajnoki döntő után. Az NSZK csapata 2-1-re legyőzte Hollandiát, és ezzel megnyerte a tornát Forrás: AFP

1977 után, amikor Beckenbauer távozott Münchenből, már Schwarzenbeck sem ért el több komoly sikert. Ahogy klubszinten igazából a Császár sem 1966, vagyis Schwarzenbeck érkezése előtt. A Császár testőre 1981-ben vonult vissza. Egykori társai többségével ellentétben eltávolodott a labdarúgástól. Csendben élte civil életét. Nem kereste a televízió biztosította nyilvánosságot. Egyszer mégis megkérdezték, ő így beszélt:

Visszavonulása után 28 éven keresztül egy trafikot üzemeltetett Münchenben. A pult mögött az egykoron sikeres játékos állt, aki pályafutása 15 éve során 15 nagyon komoly címet nyert. Ahogy humorosan megjegyezte:

Hans-Georg Schwarzenbeck és az ő trafikja Münchenben Forrás: tz.de

A kínálat olyan volt, mint általában egy ilyen üzletben: cigaretta, rágógumi, tollak, füzetek, újságok, üdítők. Ezenkívül csak annyiban tért el ez a trafik a többi hasonlótól, hogy volt a falon két olyan fénykép, mely kedves volt a tulajnak.

Az egyiken az 1974-es BEK-győztes Bayern volt, a másikon pedig Beckenbauer és ő ölelkezett a világbajnoki győzelem után.

Az állandó vásárlók persze tudták, ki szolgálja ki őket, és miért vannak itt ezek a képek. Ám gyakran előfordult, hogy egy véletlenül betévedő vásárló álldogált sokáig a képeket nézve, majd megkérdezte: mondja, ki az a fickó Beckenbauer mellett?

Világbajnok a pult mögött Forrás: tz.de

Schwarzenbecket a remeteéletből 2008-ban sikerült kimozdítani a Bayern akkori vezetőinek. A csapat 21. bajnoki címének elnyerésekor megkérték, hogy ő adja át a Salátástálat Oli Kahn csapatkapitánynak. Ugyanis akkor az volt a szokás, hogy a bajnoknak járó ereklyét az adott klub valamelyik korábbi klasszisa nyújtja át utódainak. Szép gesztus. Katsche természetesen örömmel vállalta a felkérést.

Akkor még nem is sejtette, hogy ezzel a kis mozdulattal is bekerül a történelembe.

Ugyanis ő volt az utolsó ilyen díjátadó. A következő évben már a Bundesliga elnöke adta át a Salátástálat. És azóta is ő, vagy a liga egy másik vezetője teszi ezt meg. Így lesz ez idén is. Manuel Neuer nem egy korábbi Bayern-klasszistól veheti át a tálat, hanem Christian Seiferttől. És ez egy nagyon visszafogott díjátadó lesz. Eleve nem az Allianzban történik, hanem Wolfsburgban. Elmarad a szokásos bajnoki sörfürdő, ezúttal nem lehet 100 embernél több a nézőtéren. Továbbá

Dieter Reiter, München polgármestere bejelentette, hogy legnagyobb sajnálatára idén az ünneplést sem engedélyezheti a Marienplatzon.

Hans-Georg Schwarzenbeck 2018-ban Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Pedig a város főterén már az első, 1932-ben megnyert német bajnoki cím után is együtt ünnepeltek a játékosok a szurkolókkal. Az idei lecsupaszított ünnepségnek már csak egy nyitott kérdése van.

Ki emeli fel elsőként a Salátástálat?

Ugyanis amióta Manuel Neuer a csapatkapitány, mindig ő vette át, de másnak engedte át az első felemelés jogát. 2018-ban a helyettesének, Thomas Müllernek, mert abban az évben sérülése miatt alig jutott játéklehetőséghez, és úgy érezte, hogy nem tett érte eleget. Tavaly pedig a búcsúzó Ribery-Robben-Rafinha triónak engedte át a történelmi lehetőséget.