Íme egy adat, amiben Messiéknek esélyük sincs a Premier League-gel szemben

Lionel Messi
VALLADOLID, SPAIN - JULY 11: Lionel Messi of FC Barcelona is seen during the La Liga Santander match between Real Valladolid v FC Barcelona at the Estadio Municipal Jose Zorrilla on July 11, 2020 in Valladolid, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ha nem lenne Lionel Messi, akkor a La Liga többi játékosa együtt csupán egyetlen mesterhármast tudna felmutatni a 2019-20-as szezonban. Megnéztük, hogy hány mesterhármas született az európai topligákban a mostani, végéhez közeledő, valamint az előző idényben.

A spanyol bajnokságban a hatszoros aranylabdás Lionel Messi három olyan mérkőzést tudhat magáénak ebben az idényben, amikor legalább három gólt szerzett. A Celta Vigo, a Mallorca ellen is a Camp Nouban tudta ezt a számot elérni, február végén pedig négyszer tudta bevenni az Eibar kaupját.

Rajta kívül a Real Betis 38 éves legendája, Joaquín tudott még mesterhármast szerezni, aki az Athletic Bilbao elleni 4-2-es sikerből vette ki a részét. Ezzel szemben az előző kiírásban még nyolc különböző játékos összesen 11 mesterhármast ért el. Nem csak a gólátlag süllyedt nagyon mélyre Spanyolországban, de az igazi egyéniségek is kiveszőben vannak a pár éve még a legjobbnak számító bajnokságból.

Lionel Messin kívül egyre kevesebb a jó egyéni teljesítmény a La Ligában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A Premier League-ben tíz játékos 11 triplázáson osztozik. Egyedül Raheem Sterling volt képes egynél többször elérni ezt a bravúrt. A Manchester City-ből rajta kívül még Bernardo Silva és Sergio Agüero büszkélkedhet ezzel a kiváló teljesítménnyel. Az elmúlt hétvégén itt is megszületett az első mesternégyes, amit meglepetésre a West Ham United támadója, Michail Antonio szerzett a ligautolsó Norwich ellen.

A Bundesliga már véget ért szezonjában valósággal potyogtak a gólok. Ez a mesterhármasok számán is meglátszik. Míg a gólkirály Robert Lewandowski "csak" egyszer tudott hármat rúgni egy találkozón, addig a Leipzigből a Chelsea-be szerződő Timo Werner háromszor, Szalai Ádám mainzi csapattársa, Robin Quaison pedig kétszer. Itt az utolsó fordulóig kellett várni a négy gólos teljesítményre, Andrej Kramaric a Borussia Dortmund otthonában tudta felmutatni ezt a bravúrt.

Cristiano Ronaldónak második Serie A-s szezonjában már összejött a mesterhármas Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Serie A-ban hét különböző játékos szerezte a nyolc mesterhármast. Köztük volt Cristiano Ronaldo, aki januárban a Sampdoriát szórta meg. Csapatsszinten a 100 gól sem elérhetetlen az Atalantának, a Duván Zapata, Luis Muriel és Josip Ilicic támadótrió az egyik leghatékonyabb jelenleg a világon. A parmai Andreas Cornelius kétszer is meg tudta rúgni a három gólt, talán ez a legmeglepőbb dolog ebben a felsorolásban.

A koronavírus-járvány miatt félbeszakadt és törölt Ligue 1-ben egyetlen PSG-játékos sem tudott hármat rúgni, pedig az Atalantához hasonlóan nekik is kézzel fogható közelségben lett volna a 100 gól, ha nem függesztik fel a bajnokságot. A négy mesterhármast négy különböző futballista szerezte.

Mesterhármasok az európai topligákban (zárójelben a 2018-19-es szezon):

1. Bundesliga - 12 mesterhármas /8 játékostól (14/12)
2. Premier League - 11/10 (11/9)
3. Serie A - 8/7 (5/3)
4. Ligue 1 - 4/4 (9/6)
5. La Liga - 4/2 (11/8)