Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata a svéd bajnok Djurgarden legyőzésével (2-0) jutott tovább a Bajnokok Ligája második selejtezőkörébe, ahol a Celtic együttesével találkozik szerdán 20.45 órakor. A glasgow-i meccs egyértelmű esélyese az 51-szeres skót bajnok, de a Fradi tavalyi nemzetközi kupamenetelésből, na meg a legutóbbi BL-meccséből kiindulva Szergej Rebrov együttese képes lehet a bravúrra. Már csak azért is, mert az UEFA döntésének értelmében a járványhelyzet miatt a 60 ezer fő befogadására képes Celtic Parkban sem lehetnek ezúttal nézők. Abban mindkét csapat főszereplői egyetértenek, hogy kemény meccs vár rájuk. 

A Fradi múlt héten szerdán már azzal a tudattal léphetett pályára a Groupama Arénában, hogy ha legyőzi a Djurgarden együttesét, akkor a skót sztárcsapat, a Celtic otthonában játszik. Szergej Rebrov csapata pedig talán még a vártnál is sokkal könnyebben nyert 2-0-ra, és jutott tovább. Előzetesen augusztus 25-én, kedden rendezték volna meg a Celtic elleni összecsapást, az FTC pedig biztosra ment, és

elhalasztotta a Diósgyőr elleni bajnokit, hogy csak a BL-meccsre tudjon koncentrálni.

A mérkőzés végül átkerült szerda 20.45 órára, miután az UEFA véglegesítette a programját, így a magyar együttesnek egy teljes hete volt a felkészülésre.

A Durgerden után a Celtic ellen is győzelemre készül a Fradi Fotó: Polyák Attila - Origo

„A mérkőzés esélyese egyértelműen a Celtic. Viszont a tavalyi európai kupaszereplésünk, illetve a mostani, Djurgarden elleni meccs is azt mutatja, hogy hinnünk kell magunkban. Bíznunk kell abban, hogy

amely rendszeres szereplője a Bajnokok Ligájának, ennek ellenére megpróbálunk továbbjutni. Tavaly az ugyancsak sokkal esélyesebb Dinamo Zagreb ellen is sikerült 1-1-s döntetlent játszanunk idegenben a BL-selejtezőben, miért ne sikerülhetne most is valami hasonló bravúr. Alázatosan készülünk, és a pályán akarjuk megmutatni, hogy milyen jó csapat a Fradi" - mondta a mérkőzés előtt az Origónak a Ferencváros sportmenedzsere, Hajnal Tamás.

Hajnal Tamás szerint a Fradi képes lehet meglepeni a Celtic együttesét Forrás: fradi.hu

Hozzátette, hogy a skót csapat szurkolói is mindig fergeteges hangulatot teremtenek, így nem lesz hátrány a hiányuk.

„Talán egy pici előnyt jelenthet majd számunkra, hogy az ellenfél mellett nem kell megküzdenünk a 60 ezer ember hangorkánjával is."

Ilyen hangulat szokott uralkodni a Celtic Parkban:

A Celtic nem pihent, és a Ferencváros elleni meccs főpróbájaként 1-0-ra győzött a Dundee United vendégeként a skót bajnokság 5. fordulójában. Az eredmény csalóka, ugyanis akár ki is üthette volna az ellenfelét a Celtic, mivel

a 64 százalékos labdabirtoklás mellett összesen 23-szor próbálkozott kapura lövéssel az összecsapáson.

Ez a találkozó már csak azért is különösen fontos volt a skótoknak, mivel az előző két bajnokijukat elhalasztották.

A belga játékos, Boli Bolingoli ugyanis nem tartotta be a koronavírus-járvány miatti karanténra vonatkozó szabályokat.

Neil Lennon együttese így az 5. fordulóban még csak a harmadik meccsét játszotta az új idényben. Persze a lejátszott tétmeccseket illetően így is előnyben van a Celtic a Ferencvárossal szemben, mivel a magyar bajnokcsapat a Djurgerden elleni BL-selejtező mellett (2-0) egyedül az MTK ellen lépett pályára az OTP Bank Ligában, és játszott 1-1-es döntetlent még augusztus 14-én.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője szerint

előny lehet csapata számára, hogy a koronavírus-járvány miatt szerdán zárt kapuk mögött játszanak a skót Celtic Glasgow otthonában

a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

"Az üres lelátók előnyt jelenthetnek számunkra, hiszen tisztában vagyok azzal, milyen hagyománya van a Celticnek, milyen hangulatosak szoktak lenni a telt házas meccseik" - nyilatkozta a Glasgow-ban rendezett keddi sajtótájékoztatón az FTC ukrán szakembere.

Szergej Rebrov kemény meccsre számít Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátette ugyanakkor, hogy a futball szinte mit sem ér szurkolók nélkül, és egy telt házas arénában is nagyon jó lenne játszani, mert az több érzelmet és több motivációt vált ki a játékosokból.

kemény meccsre készülök" - vélekedett Rebrov.

Hozzáfűzte, mindenképpen nagyobb összpontosítást igényel mindkét csapat részéről, hogy a továbbjutás egy meccsen dől el, hiszen így bármi megtörténhet. Az FTC trénere szerint nagyon

meglátszik a folyamatos fejlődni akarás és a motiváció a skótok játékán, szerdán pedig keményen és intenzíven támadó ellenfélre számít.

Ami a Celtic eddigi BL-szereplését illeti, a skót együttes is az első selejtezőkörben kezdte meg a szereplését.

A Celtic nagyon könnyedén jutott a második fordulóba, ugyanis hat gólt szerzett házigazdaként, de egyet sem kapott az izlandi KR Reykjavík ellen.

Az 1888-ban alapított rivális egészen elképesztő módon, 51 alkalommal nyerte meg eddig hazája bajnokságát, és 39-szer a kupát is elhódította. Talán

még ennél is félelmetesebb, hogy az elmúlt 9 bajnokságot ők nyerték, átlagosan 18 pont előnnyel.

Igaz, ehhez azért kellett az is, hogy a pénzügyi gondokkal küzdő Rangers csődbe ment, 2012-ben kizárták a klubot, és 2016-ig kellett várni, mire visszatért az élvonalba, így igazából rivális nélkül maradt az FTC ellenfele a hazájában. A Celtic a nemzetközi kupaporondon is felért már a csúcsra, 1967-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Ami a Celtic modern történetének legnagyobb európai sikerét illeti,

a 2003-as UEFA Kupa-döntőbben a José Mourinho vezette FC Portótól csak hosszabbítás után kapott ki a skót együttes.

Többek között olyan labdarúgók játszottak akkor a skótoknál, mint a svéd Henrik Larsson, a bolgár Sztilijan Petrov, az angol Chris Sutton, vagy éppen a jelenlegi menedzser, Neil Lennon.

Ha már szóba került Neil Lennon, érdemes róla is megemlékezni pár szóban.

A 49 éves szakember játékosként és menedzserként is öt-öt bajnoki címet szerzett,

amely már magában is egészen elképesztő. A Celtic legendája öt év szünet után vette át újra az együttest, ugyanis 2014-ben az angol Bolton Wanderers menedzsere lett, majd 2016-tól három évig a Hibernianst irányította. Érdekesség, hogy a 2018-19-as szezonban a klub megszerezte a jelenleg a Ferencvárost erősítő Bogdán Ádámot, aki a szezonban 18-szor védte az ötödik helyen végzett edinburgh-i csapat kapuját.

Bogdán Ádám korábban védett Skóciában Forrás: 90min.com

„Kicsit sajnálom, hogy nézők nélkül rendezik a meccset, de

– mondta az FTC kapusa, Bogdán Ádám a meccsel kapcsolatban az M4-nek.

"Tudjuk, hogy egy kiváló, nemzetközi szinten is tapasztalt csapatról van szó, de szerintem van miből erőt merítenünk" - idézte a Ferencváros honlapja Bogdánt, aki hozzátette,

több videót megnéztek a rivális korábbi mérkőzéseiről, melyekből látszik, hogy a skót együttes játékosai képesek nagy tempóban futballozni.

Ennek ellenére a Celtic tavaly a BL-selejtező harmadik körében a kolozsvári CFR-rel szemben egy hazai 4-3-as vereséget követően búcsúzott.

"A Celtic Skóciában több mint egy klub, egy hatalmas egyesület, amelynek az egész világon mindenütt vannak szurkolói. Szerintem óriási dolog, hogy a Celtic ellen játszhatunk" - fűzte hozzá Bogdán.

2019 februárjában lett újra a Celtic edzője Lennon, amikor a Leicesterhez távozó Brendan Rodgerst váltotta. A menedzser pedig ismét ünnepelhetett, mert bár a koronavírus-járvány miatt hamarabb véget ért a skót bajnokság, a Celtic azonban így is megkapta a bajnoki címet, miután 13 ponttal vezetett a Rangers előtt.

Neil Lennon már legneda a Celticnél Forrás: AFP

"Korainak tartom, hogy egy ilyen minőségű ellenféllel kell játszanunk, hiszen a Djurgarden is jó csapat, amelyet elbúcsúztatott, de izgatottak vagyunk,

és a lehető legjobban felkészülve várjuk a találkozót" - idézte a skót bajnokcsapat honlapja Neil Lennont. A vezetőedző arra utalt, hogy az FTC a selejtező első fordulójában házigazdaként 2-0-ra legyőzte a svéd bajnok Djurgardent. "Nagyon kényelmesen elintézték a svédeket, ami egyáltalán nem volt könnyű".

A Celtic a múlt héten az izlandi KR Reykjavík együttesét verte 6-0-ra, de Lennon megfogalmazása szerint a Ferencváros fizikailag, taktikailag és minőségileg is nagy előrelépést jelent számukra az északi szigetország bajnokcsapatához képest.

A vezetőedző reményét fejezte ki, hogy a hazai pálya ismét előnyt jelent majd számukra, de felhívta a figyelmet, hogy az FTC tavaly az Európa-liga csoportkörében az Espanyol, a Ludogrec és a CSZKA Moszkva otthonában sem kapott ki, vagyis szinte specialistája az idegenbeli kupameccseknek.

"Szeretnénk a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelni. Tudjuk, hogy a holnapi feladat nehéz lesz, de sokat dolgoztunk, és maximálisan tiszteljük ellenfelünket" - mondta Lennon.

A zárt kapus mérkőzésrendezés kapcsán a tréner elmondta, a Celtic sikereinek kulcsa részben a szurkolók támogatása, de a körülményekhez a lehető leghamarabb alkalmazkodniuk kell, ezért szerdán is nagyon motiváltan kell pályára lépniük.

A skót sztárcsapatot jelenleg közel 92 millió euróra taksálja az átigazolásokkal foglalkozó Transfermakt

nevű oldal. Csak érdekességképpen, az FTC-t 24 millió euróra értékelik, így közel a négyszeresét éri papíron a Celtic a Fradinak.

A csapat legértékesebb játékosa Odsonne Edouard, aki 15 millió eurót ér. A PSG-től 10 millió euróért igazolt csatár 21 találattal gólkirály lett,

így nem csoda, ha az Aston Villa, a Leicester City és a Crystal Palace is figyeli. A Daily Mail értesülései szerint az Aston Villa 30 millió fontot sem sajnálna a 22 éves francia guyanai születésű támadóért. Érdemes lesz odafigyelni a skót válogatott irányító Ryan Christie-re, illetve a James Forrestre és Southamptontól kölcsönvett Mohamed Elyounoussira is.

Odsonne Edouard a Celtic legveszélyesebb játékosa Forrás: AFP/Andy Buchanan

A Celtic legtöbbször a 4-2-3-1-es felállásban játszik,

a Barkasz előtt a belső védő posztján elsősorban Kristoffer Ajer, Nir Bitton valamint Somália korábbi toulouse-i csapattársa Christopher Julien küzd a helyekért. A védelem bal oldalán Greg Taylor, míg jobboldalt Jeremie Frimpong kaphat szerepet Lennontól. A középpálya közepén Callum McGregor és a 35 éves klublegenda, Scott Brown számít alapembernek, míg a támadószekcióban a Ryan Christie, James Forrest, Mohamed Elyounoussi és Odsonne Edouard négyes okozhat gondot a Fradinak.

igaz, miután megérkezett, Odsonne hamarosan vissza is tért Párizsba, szóval nem sokat játszottunk együtt. Bízom benne, hogy a mérkőzés után lesz lehetőségünk beszélgetni egy kicsit, illetve azt is remélem, hogy jó meccset játszunk majd egymás ellen" – beszélt a fradi.hu-nak korábbi csapattársairól Somália.

Somália korábbi cspattársakkal találkozhat a pályán Fotó: Polyák Attila - Origo

Ami a skót csapatnál történt változásokat illeti,

a tavalyi kezdőkapust, a Southamptontól kölcsönvett Fraser Forstert Vasilios Barkasszal pótolták. A görög kapust az AEK Athéntól 5 millió euróért vették meg.

Barkasz mellett 5 millió fontért megszerezték a West Hamtől a svájci válogatott Albian Ajetit, aki a várhatóan távozó Edouardot pótolhatja majd.

A glasgowi-i összecsapásra zöldfülű játékvezetőt jelölt ki az UEFA.

A 32 éves holland Allard Lindhout ugyanis ezen a találkozón debütál majd nemzetközi porondon.

Korábban se a Bajnokok Ligájában, se az Európa Ligában, és ezek selejtezőiben sem vezetett még meccset, sőt, válogatott szinten sem kapott még feladatot. Hazájában közel száz mérkőzésen fújta a sípot az élvonalban, de Belgiumban és Szaúd-Arábiában is kapott már feladatot. A statisztikáit böngészve kiderül, hogy nem szereti osztogatni a lapokat, meccsenként kettő és fél alkalommal mutatja fel a sárga kártyát.

Allard Lindhout fújja a spíot a Celtic-Ferencváros meccsen Forrás: AFP/Pieter Stam De Jonge

A Fradi eddig három alkalommal lépett pályára skót csapat ellen a nemzetközi kupákban, és eddig pozitív a mérlege. A Celtickel még nem találkozott a Ferencváros.

Ha nyer a Fradi, akkor már a selejtező harmadik körébe kerül.

A Ferencvárosnak összesen négy párharcot kell megnyernie a BL-főtáblára jutáshoz,

három nyert mérkőzés az Európa-liga csoportköréhez elég. Amennyiben a Fradi kiesik a BL-ből, az Európa-liga selejtezőjében folytatja.

Szavazzon!

Melyik csapat jut tovább a következő körbe?

A zárt kapus párharc az előző körhöz hasonlóan egy mérkőzésből áll, amennyiben a rendes játékidőben döntetlenre végeznek a csapatok, kétszer 15 perc hosszabbítás következik, és ha szükséges, tizenegyes-rúgásokkal döntik el a továbbjutást. A találkozó szerdán 20.45-kor kezdődik a glasgow-i Celtic Parkban.

Bajnokok Ligája, második selejtezőkör
Celtic Glasgow (skót) - Ferencvárosi TC (magyar)
Glasgow, Celtic Park, 20.45
Játékvezető: Allard Lindhout (holland)

Várható összeállítások:
Celtic: Barkasz - J. Frimpong, Jullien, Bitton, G. Taylor - Brown, McGregor - Forrest, Christie, Elyounoussi - Édouard
Ferencváros: Dibusz - Botka, Kovacevic, Blazic, Civic - Haratin, Sigér - Tokmac, Isael, Uzuni - Boli