Vágólapra másolva!
Rogan Predrag június 1-én vette át az Újpest kispadját a korábbi vezetőedzőtől, Nebojsa Vignjevictől. A szerb szakembernek nem kisebb feladatot kellett megoldania, mint hogy a kiesés ellen küzdő együttest megmentse a másodosztálytól. A küldetést végül sikeresen végrehajtotta a 46 éves tréner, aki a kemény és elkötelezett munkában hisz, és abban, hogy a pozitív hozzáálláson nagyon sok múlhat. Interjú az Újpest vezetőedzőjével, Rogan Predraggal.

Kicsit kanyarodjunk vissza az időben. Nem először ül az Újpest kispadján. 2017 januárjában érkezett a negyedik kerületbe, mint másodedző, aztán nem sokkal később távozott, a csapat pedig a 2017/2018-as idényben Magyar Kupa-győzelmet és bajnoki bronzot ünnepelhetett. Miért hagyta ott akkor az együttest?
Hat hónappal azelőtt mentem el Újpestről, hogy a kupagyőzelmet és a bronzérmet megnyerte volna a csapat.

Azért döntöttem akkor úgy, mert kaptam egy ajánlatot Szerbiából, ahol, mint vezetőedző folytathattam a pályafutásomat.

Hogy jött a lehetőség arra, hogy a kiesés ellen küzdő Újpestnek Ön legyen az edzője? Ki kereste meg?
Minden nagyon gyorsan történt.

Gyakorlatilag két nap alatt lezajlott az egész folyamat.

Miután felhívott a korábbi vezetőedző, Nebojsa Vignjevic, utána már a tulajdonos-elnökkel, Roderick Duchâtelettel beszéltem szintén telefonon. Megegyeztünk arról, hogy átveszem a kispadot az elődömtől és én leszek az Újpest új edzője.

Sokat gondolkodott a dolgon? Mi szólt az állás mellett és ellene?
Nem volt sok időm gondolkodni ezen, ahogy mondtam, minden rendkívül gyorsan történt. Az elnök úr olyan valakit keresett a posztra, aki ismeri a magyar bajnokságot és az Újpestet is, akiben megvan a kellő bátorság és energia ahhoz, hogy a csapatot átvegye abban a különösen nehéz helyzetben. Azt mondhatjuk, hogy ott álltam egy igazi kihívás előtt és elfogadtam azt.

Rogan Predrag hamar helyrerázta a csapatot júniusban. Forrás: ujpestfc.hu

Mi volt az első dolog vezetőedzőként, amit a kinevezése után tett?
Először is összegyűjtöttem minden információt a csapat kapcsán, amit csak lehetett. Az előző mérkőzésekről, amelyeket mind meg is néztem, a játékosokról, a klubot körülvevő légkörről. Beszélgettem a szakmai stáb tagjaival és a labdarúgókkal is.

Pontosan egy hónapunk volt arra, ahogy eldöntsük a költő szavaival, „Lenni vagy nem lenni".

Mi volt a terve arra a kritikus egy hónapra, a szezon végéig?
Az, hogy megtaláljuk a pozitív energiákat, talán azokon a játékosokon keresztül, akik nem kaptak előtte sok lehetőséget a bizonyításra.

Mi volt a siker titka, hogy a kiesés ellen vívott harc végül egy 6. hellyel ért véget?
A kulcs az volt, hogy támogattuk a játékosokat, jó volt a légkör, optimistán álltunk a dolgokhoz. Emellett volt bennünk egy óriási bizonyítási vágy, meg akartuk mutatni, hogy egy olyan csapat vagyunk, amelynek tagjai bíznak egymásban és együtt képesek vagyunk jó eredményeket elérni.

Az új szezonra készülve kikérte elődje, Nebojsa Vignjevic véleményét az újpesti dolgokról? Rendszeresen tartja vele a kapcsolatot?
Tisztelem a munkásságát, de mindegyik edző különbözik a másiktól, mind emberileg, mind szakmailag. Nekem megvan a saját módszerem a munkámban, a csapat vezetésében és a játék hívásokban.

A kemény és elkötelezett munkában hiszek, és az új szezonra való felkészülés ennek a jegyében telt Újpesten.

Rogan Predrag gyakorlatilag új csapattal dolgozhat az új idényben. Forrás: ujpestfc.hu

Jelentősen átalakult kerettel kezdte az új szezont és egy Paks elleni győzelemmel. Majd jött egy döntetlen otthon az újonc Budafokkal és egy vereség Felcsúton. Utóbbi két mérkőzésen három piros lapot osztott ki a játékvezető az újpestieknek. Mit gondol erről?
Mindig is elleneztem a sportszerűtlen megmozdulásokat a pályán. A játékvezetői ítéleteket pedig nem szeretném kommentálni.

Várható még erősítés a csapatnál? Hátvéd poszton mintha egy kicsit kevesen lennének a keretben.
Először is szeretném elmondani, hogy hiszek a jelenlegi keretben, és mellette még további erősítésekre is számítok a csapatnál, amelyen a klub dolgozik. Igen, igaza van, és valószínűleg tudja azt is, hogy mi vagyunk azon kevés együttes egyike, amelyik gyakorlatilag a teljes védelmi vonalát elveszítette, Balázs Benjámint, Dzenan Burekovicot, Jonathan Herist és Litauszki Róbertet.

Be kell valljam, ez nem volt túl kellemes ránk nézve, mert a védelem ad biztonságérzetet és magabiztosságot a csapatnak.

Mi a célja az együttessel ebben a szezonban, a bajnokságban és a Magyar Kupában?
Véleményem szerint még túl korai lenne jóslatokat adni arra vonatkozóan, hogy mi lehet a reális cél az idényben.

Aztán a jövő majd megválaszolja ezt a kérdést. Mérkőzésről mérkőzésre haladunk előre és egy sikeres szezonra számítunk.

A szerb szakember szerint fontosak a szurkolók a lelátókon. Forrás: ujpestfc.hu

Az újpesti ultrák, a „Tábor" továbbra is bojkottálja a csapat mérkőzéseit a címer-kérdés miatt. Mit gondol, ez mennyiben befolyásolhatja az együttes teljesítményét?
Csak annyit szeretnék ez ügyben mondani, hogy a szurkolók támogatása rendkívül fontos a számunkra.

A futball után kanyarodjunk kicsit személyesebb vizekre. Mit lehet tudni Rogan Predragról, a magánemberről?
Amit el tudok Önnek mondani, az az, hogy ugyanazokat az elveket követem az életben, mint a futballban.

Hasonlóan a focihoz, az életben is nagyon fontos számomra a szeretet, az elkötelezettség, a tisztelet, a szenvedély, az öröm és a kitartás.

Mivel szokott kikapcsolódni a munka után?
Szeretek a családommal lenni, a feleségem és a kisebbik fiam itt él velem, Budapesten. Megvannak a saját szokásaink, társasozni, kirándulni szoktunk a természetben és filmeket is szívesen nézünk együtt. Ezen kívül egy jó könyv is ki tud kapcsolni, egy séta, és persze az, ha focimeccset nézek a TV-ben, ami a munkám miatt is elkerülhetetlen.

A nemzetközi bajnokságok közül melyiket nézi a legszívesebben? Van kedvenc csapata?
Több pontvadászatot is figyelemmel kísérek.