Társoldalunk:

Több ezer szurkoló ordíthatja be a BL-be a Fradit

2020.09.24. 16:38

A Moldéban elért 3-3-as döntetlennel a Fradi remek alapokat teremtett arra, hogy a szeptember 29-i visszavágón sikerüljön a nagy álom, azaz a magyar bajnokcsapat bejusson a BL 32-es főtáblájára. Hajnal Tamás, a Ferencváros sportmenedzsere szerint a csapat nagyon nehéz mérkőzésen van túl, pedig a közvetlen felkészülést igencsak megnehezítették a speciális norvégiai COVD-szabályok.

A mérkőzés 52. percében 2-0-ra vezetett a Fradi, a végeredmény 3-3 lett. Van önben hiányérzet?
Kettős érzések dúlnak ilyenkor az emberben. Ha valaki a mérkőzés előtt azt mondja, hogy 3-3 lesz a végeredmény, szó nélkül írja alá mindenki, ahogy viccesen szoktuk mondani, ki sem utazunk, adják ide ezt a 3-3-at. A 2-0-s vezetés tudatában kicsit másképpen látom ezt, de elkeseredésre semmi okunk nincsen.  

Hajnal Tamás, a Fradi sportmenedzsere szerint a moldei 3-3 jó alapokat teremt a visszavágóraForrás: fradi.hu

A három idegenben szerzett gól és a döntetlen mindenképpen jó eredmény és jó alapokat teremt a visszavágóra. Két éve veretlenek vagyunk idegenben a nemzetközi mérkőzéseken, ez sem mindennapos egy magyar klubcsapat életében. Legutóbb 2018 nyarán, Izraelben, a Maccabi otthonában kaptunk ki. Amióta Szergej Rebrov az edző, nemzetközi kupameccsen idegenben még nem szenvedtünk vereséget.

A Molde stadionjában műfüvön kellett játszaniuk. Ez mennyire nehezítette meg a dolgukat?
Nagyon. A norvégok természetesen hozzá vannak ehhez szokva, ők az egész szezonban ilyen pályán játszanak. Nekünk összesen egy edzésen volt lehetőségünk arra, hogy gyakoroljunk ezen a pályán. Ráadásul a moldei műfű teljesen más minőségű volt, mint amikkel korábban találkoztunk. Nem volt egyszerű ehhez alkalmazkodni, de a visszavágón természetesen minden más lesz, hiszen a Groupama Arénában normális füvön zajlik majd a mérkőzés.

Nem minden olvasónk naprakész abban, hogy mit jelent a futballistáknak a műfüvön való játék. Beavatna bennünket ebbe?
A labda sokkal gyorsabb, mint a rendes füvön, nagyon sok függ attól, hogy milyen a műfűbe kevert gumi-granulátum. Ez amúgy Moldéban teljesen más volt, mint amit mi eddig ismertünk. Nem véletlenül mondják, hogy a csapatoknak meg kell szokni a pálya talaját. Ezt sokan üres közhelynek tekintik, de éppen a norvégiai meccsünk mutatta meg, mennyire fontos ez. A játékosok fordulási sebessége, reakcióideje, az izmok tapadása – ezek mind olyan tényezők, amelyek a műfüvön befolyásolhatják egy adott mérkőzés menetét.

A Fradi 54 magyar bajnoki mérkőzés óta veretlen a Groupama Arénában. Ez a tény mennyiben segíti önöket a visszavágó előtt?
Egy ilyen nagyszerű sorozat kialakulása nem a véletlen műve. Eljutottunk oda, hogy a pályánkat nem csak a hazai, hanem az európai csapatok is megtanulták tisztelni. Hiszen a spanyol Espanyol, vagy az orosz CSZKA Moszkva sem tudott itt nyerni. Az 54 meccses hazai veretlenség olyan dolog, amely erőt ad a játékosoknak. Nagyon sajnáljuk, hogy a Fradi-szurkolók nem lehetnek ott a lelátón a visszavágón. De bízunk abban, hogy a stadion környékén most is sokan lesznek, hogy a drukkolásuk ismét behallatszik majd a pályára. Ez is nagy erőt ad a csapatnak, csakúgy, mint a Dinamo Zagreb elleni mérkőzésen.

A hét végén nem játszanak az NB I-ben, azaz elmarad a Budafok elleni idegenbeli mérkőzésük. Ez most kedvező a Fradinak?
Igen. Ne feledje, hogy a két BL-meccset 6 nap alatt kell lejátszani, utaznunk is kellett, jól jön most az, hogy csak a Molde elleni visszavágóra tudunk koncentrálni.

A koronavírus-helyzet szempontjából minden rendben volt a norvégiai útjukkal kapcsolatban?
Végül igen, de nagyon nehéz pillanatokat élt át a csapat. A norvégiai érkezés után azonnal leteszteltek bennünket, de az eredmények csak szerdán 12.30-kor, azaz 8 és fél órával a meccs hivatalos kezdése előtt érkeztek meg. Gondolhatja, mekkora feszültség volt mindenkiben, mert ha egyetlen játékos is pozitív tesztet produkált volna, minden felborul. Nem véletlenül utaztunk két repülőgéppel. Tudtuk, hogy Norvégiában speciális COVID-szabályok vannak, mégsem volt egyszerű mindezzel szembesülni.