Társoldalunk:

A Zalaegerszeg legyőzte a DVTK-t és dobogós

2020.09.26. 21:29

A Zalaegerszeg hazai pályán 3-1-re legyőzte a vendég Diósgyőrt az NB I 5. fordulójának szombat esti mérkőzésén, ezzel pedig a Puskás Akadémia és a MOL Fehérvár mögött fellépett a dobogó harmadik fokára.

Köszöntések sorával indult a mérkőzés: a hazai csapatban Könyves Norbert a 250. élvonalbeli mérkőzésén lépett pályára, míg Vas Patrik a kék-fehérek előző hazai mérkőzésén, a Ferencváros ellen könyvelhette el a 100. NB I-es fellépését. A zalaiak sportigazgatója, Sallói István pedig a születésnapjára szeretett volna három pontot kapni. 

A két csapat legutóbb januárban találkozott Egerszegen, és akkor remek meccsen 3-1-re nyertek a borsodiak, ami 45 évvel az első zalai sikerük után csupán a második győzelmük volt.

És ezúttal sem úgy nézett ki, hogy Feczkó Tamás csapatáról fog szólni a meccs, ugyanis Könyves már a 9. percben megszerezte a vezetést, miután remekül érkezett Gergényi beadására. Ez volt a csatár 60 gólja a magyar élvonalban.

A kapott gól után mezőnyfölénybe került a DVTK, Molnár Gábor előtt több lehetőség is adódott, de mindig időben odaért egy zalai védő. Olykor-olykor azért a hazaiak is eljutotta a diósgyőri kapu közelébe, de Antal Botondnak nem volt védenivalója. Egészen a 30. percig, amikor a rutinos Könyves áthámozta magát a 19 éves Szűcs Kornélon, aki már csak buktatni tudta őt a tizenhatoson belül. A sértett nagyon magabiztosan gurította a büntetőt a jobb alsó sarokba. Ez pedig Könyves karrierjének első, büntetőből lőtt gólja volt.

A DVTK, ahogy az első, úgy a második kapott gól után is támadásban maradt, de nem tudtak igazán veszélyesek lenni, mígnem a 45. percben az addig remekül játszó Molnár Gábor szögletét Hegedűs János remekül nem fejelte a hazai kapuba. Ez volt a robosztus védő első gólja a DVTK színeiben.

Érezhették a zalaiak, hogy az egy gólos előny nem valami biztonságos, ezért aztán a második félidőt ők kezdték sokkal aktívabban, az 50. percben Antal Botondnak kellett kitornáznia Vas Patrik jobb alsó sarok felé tartó lövését, majd szintén a támadóközéppályás marad le centikkel Babati Benjámin beadásáról. 

A DVTK csak a 70. percben tudta felvenni a ZTE ritmusát, ekkortól kezdték valamivel többet birtokolni a labdát a piros-fehérek, és többször átnéztek a hazai térfélre is. Bóér Gábor a 75. percben pályára küldte Szánthó Regőt, a fiatal támadó pedig első labdaérintéséből kiharcolt egy újabb büntetőt, amit az ugyancsak születésnapos Koszta Márk váltott gólra. Ezzel pedig a végeredményt is beállította.

Győzelmével a Zalaegerszeg öt forduló után már dobogós, csak a Puskás Akadémia és a MOL Fehérvár előzi meg őket. 

Eredmény, OTP Bank Liga, 5. forduló:
ZTE FC–DVTK 3-1 (2-1)
gólszerző: Könyves N. 9., 31. (a másodikat büntetőből), Koszta M. 77. (büntetőből), ill. Hegedűs 45.