Mit ér a bolgárok elleni győzelem? - Öt volt szövetségi kapitány beszél az Origónak Marco Rossiról és a válogatottról

fbl Horizontal
Hungary's midfielder Zsolt Kalmer (R) celebrates with teammate after scoring a goal during the UEFA Euro 2020 Play-off Semi-Final football match between Bulgaria and Hungary in Sofia on October 8, 2020. (Photo by NIKOLAY DOYCHINOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A vártnál magabiztosabb, 3-1-es győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott Bulgáriában – de vajon hogy látták a mérkőzést szakértőink? S ez a teljesítmény mire lesz elég Izland ellen? Többek között ezt kérdeztük a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányaitól.

Kérdéseink:
1. Minek volt köszönhető a vártnál magabiztosabb győzelem?
2. Ki(k)nek a játéka tetszett leginkább?
3. A szófiai diadal után már mindenki az A-liga döntőjéről, az Izland elleni mérkőzésről beszél, Marco Rossi is úgy nyilatkozott: ez lesz az év legfontosabb mérkőzése. Miben kell fejlődnünk, hogy északi riválisunkat is legyőzzük?

Bozsik Péter szerint Izland ellen a végjátékban tovább kell javulnunk Forrás: nyiregyhazaspartacus.hu

Bozsik Péter: A szerencséért kőkeményen megdolgoztunk

1. Egyrészt a szerencsének, másrészt Gulácsinak.

Természetesen a szerencséért kőkeményen meg kellett dolgozni, és ahogy Marco Rossit és a csapatot ismerem, meg is dolgoztak érte.

2. Gulácsi Péteren kívül igazán extra teljesítményt nem láttam, de Kalmár Zsolt a pontrúgásai miatt mindenképpen említést érdemel, Nagy Ádám hozta a tőle már megszokott, nyugodt, stabil játékát, Sigér Dávid is bebizonyította, hogy bármikor lehet rá számítani,

3. Mindenféleképpen a támadójátékban: a labdakihozatalban, a támadások felépítésében és a végjátékban is javulnunk kell. S nagyon kell majd figyelnünk majd a pontrúgásoknál, a kontrák hárításánál, hiszen Izland rendkívül tapasztalt, masszív ellenfelünk lesz.

Csank János szerint a magyar válogatott sokkal masszívabb, mint korábban volt Forrás: MTI/Varga György

Csank János: Néhány játékosunkban tényleg van anyag

1. Nem szabad arra fogni, hogy bármelyik csapat tartalékos összeállításban lépett pályára.

Tehát a két kapus közötti különbség döntött, Gulácsi tényleg jól védett, de taktikailag is jól megoldottuk az egész mérkőzést. S azt is látni kell: néhány játékosunkban tényleg van anyag!

Szalai Ádám egyre rutinosabb, Willi Orbán remek védő, ráadásul gólerős is, és Sallai is hozzáteszi azt, amit kell.

2. Nyilván Gulácsi kiemelkedett, de a teljes hátsó alakzatunk jól teljesített, nem láttam nagy hibákat. Sallai Roland amolyan összekötő a középpálya és a támadósor között, sokat mozog, elég jól passzol, jól szervezi a játékot, le is lesi az átadásokat, és vannak látványos megoldásai. Nikolics pedig remekül szállt be: egy dolga volt, hogy befejelje azt a labdát, amivel Hangya eltalálta.

3. Kicsit talán abban, hogy nem mindig mi irányítunk. A pálya közepén, az ellenfél térfelén többet kellene, hogy nálunk legyen a labda.

Egervári Sándor gratulál Marco Rossinak Forrás: MTI/Vajda János

Egervári Sándor Motiváltan futballoztunk

1. Szerencsére egy olyan bolgár válogatottal játszottunk, amelynek tagjai nem hittek saját magukban, s ezt nagyon jól ki tudta használni a magyar csapat. Motiváltan, nagy vállalkozó kedvvel futballoztunk, és ez meghozta a vártnál jobb eredményt.

2. Sallai Roland rengeteg mozgással állandóan megjátszható volt, mert cselezni, nagyon tetszett Kalmár Zsolt is, aki nem csak a támadójátékban, a védekezésben is agresszív volt. Nagyszerű fiatalemberek,

végre nyerő típusú játékosok alkotják a magyar válogatottat,

jó érzés látni, hogy nem menekülnek a labda elöl, hanem szinte kikövetelik maguknak.

3. Jó látni azt az egységet, amit a szövetségi kapitány biztosítani tudott a csapatnak; egyértelműen látszik, hogy nem csak szakmailag, emberileg is egy húron pendül a játékosokkal. Az ő érdeme, hogy ilyen remek teljesítményt nyújtott a csapat, csak gratulálni tudok Marco Rossinak. Így tovább!

Gellei Imre: Az volt a szerencsénk, hogy nem volt pechünk

1. Egy félig-meddig vicces szólással válaszolnék: az volt a szerencsénk, hogy nem volt pechünk. Ez persze, teljes mértékben nem igaz, hiszen volt egy briliáns kapusteljesítményünk.

Nagyszerű volt a helyzetkihasználásunk és a legjobb lélektani pillanatokban rúgtuk a gólokat.

2. Gulácsi Péter fantasztikus volt, nagyon tetszett Orbán játéka, a második félidőben pedig Kalmár Zsolt is rendkívül feljavult. S ne feledjük: nagyon komoly párharcokat vívott Szalai és Nikolics is, utóbbit a gólja miatt is ki kell emelni.

3. Egy válogatott sosem lehet tartalékos, le a kalappal Marco Rossi előtt, aki nagyon szisztematikusan, szervezetten dolgozik, és olyan karaktereket válogat, akik a kritikus helyzetben sem bizonytalanodnak el.

Várhidi Péternek Gulácsi Péter teljesítménye tetszett legjobban Forrás: mlsz.hu

Várhidi Péter Példaértékű akaraterővel játszott a válogatott

1. Egyrészt volt egy kiváló kapusteljesítmény; Gulácsi sorsdöntő pillanatokban fogott nagyokat, főleg 1-0-s vezetésünk után. Másrészt példaértékű akaraterővel játszott a válogatott, és persze, a szerencséről se feledkezzünk meg, főleg az első két gólunk kapcsán, ráadásul a videóbíró is velünk volt.

2. Gulácsi Péter teljesítménye kiemelkedett, nagyon tetszett Willi Orbán teljesítménye, aki a gólján kívül is rendkívül fegyelmezetten és hasznosan játszott, valamint Kalmár Zsolt és Sallai Roland is átlagon felüli teljesítményt nyújtott.

3. Játékban, a középpályás labdaszerzésben és a párharcok megnyerésében mindenképpen fejlődnünk kell, reményt keltő, hogy Izland ellen már visszatérnek a meghatározó emberek is.