Kirúgták a FIFA-tól az angol fociszövetség rasszizmus miatt távozó elnökét

fbl Horizontal, Greg Clarke
Lemondott posztjáról Greg Clarke, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke
Vágólapra másolva!
Rasszista megnyilvánulásai miatt Greg Clarke lemondott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanácsában elfoglalt helyéről és alelnöki pozíciójáról két nappal azután, hogy megvált az angol szövetség elnöki posztjától.

A sportvezető azok után került támadások kereszttüzébe, hogy a hét elején egy parlamenti bizottságnak adott válaszában a játékosok bőrszínére tett sértő megjegyzést. A 63 éves Clarke elnézést kért szavaiért, de lemondott az FA vezetéséről, majd csütörtökön az FIFA-ból is távozott, miután egyeztetett Aleksander Ceferinnel, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökével.

Greg Clarke a FIFA-tól is távozott Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Az UEFA elnöke és Greg Clarke közötti telefonos megbeszélés során a felek megállapodtak abban, hogy utóbbinak azonnali hatállyal távoznia kell a FIFA tanácsából, melyben az európai szövetséget képviselte" - írta közleményében az UEFA.

Clarke, aki korábban a Leicester City elnöke volt, 2016 óta töltötte be az FA legmagasabb pozícióját. Kedden a pandémia hatásaival kapcsolatos megbeszélés miatt látogatott el a digitális-, kulturális-, média- és sportbizottság ülésére, ott viszont válaszai több alkalommal sem voltak odaillők: az afrikai, illetve ázsiai származású labdarúgókra eltérő bőrszínűként (coloured) hivatkozott.