Vágólapra másolva!
Kedden este a magyar bajnok Ferencvárossal azonos Bajnokok Ligája csoportban szereplő FC Barcelona 4-0-ra győzött a Dinamo Kijev otthonában, ezzel Ronald Koeman csapata bebiztosította a továbbjutását a G csoportból. A játéknap legnagyobb rangadóján a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig 1-0-ra kikapott a Paris Saint-Germain otthonában, így a párizsi csapat pontszámban beérte a német együttest, amely leszorult a csoport harmadik helyére.

A Ferencváros Bajnokok Ligája csoportjának másik keddi találkozóján a Barcelona a Dinamo Kijev vendége volt. A katalánok a spanyol bajnokságban csak bukdácsolnak, nyolc kör alatt mindössze 11 pontot gyűjtöttek, így jelenleg csupán a 12. helyen állnak a La Ligában, az ukránok viszont tíz forduló után vezetik hazájuk bajnokságát. Ennek ellenére is a Barcelona volt a találkozó esélyese, azonban nem számíthatott könnyű mérkőzésre, főleg annak tükrében, hogy Ronald Koeman vezetőedző pihentetés céljából otthon hagyta a hatszoros aranylabdás Lionel Messit és a holland válogatott Frenkie De Jongot.

Az FC Barcelona a soha nem látott Ter Stegen – Dest, Mingueza, Lenglet, Junior Firpo – Pjanic, Alena – Trincao, Coutinho, Pedri – Braithwaite összeállításban kezdte a kijevi mérkőzést

és jócskán érződött a hatszoros aranylabdás Lionel Messi és a francia világbajnok Antoine Griezmann hiánya is. A katalán csapat ugyan többet birtokolta a labdát, de a játéka teljesen ötlettelen volt, amit bizonyít, hogy az első félidőben csak egy kaput eltaláló lövése volt.

Francisco Trincao és a Dinamo Kijev játékosa, Vladiszlav Ignatyev Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A Barcelona egyetlen veszélyes megmozdulására a 34. percig kellett várni. Ekkor a portugál Francisco Trincão került a földre a tizenhatoson belül, a szlovén Matej Jug játékvezető azonban nem látott szabálytalanságot, és a videobíró sem jelzett, hogy büntetőt kellene ítélni a katalán csapatnak.

Az első félidő hajrájában még a Dinamo Kijevnek is volt egy lehetősége. Az uruguayi Carlos De Pena futott el a balszélen, majd éles szögből leadott egy lövést, amit Marc-André ter Stegen védeni tudott.

A gyenge első félidei játékot követően a fordulás után azonnal megszerezte a vezetést a Barcelona.

Egy gyors kényszerítő után Martin Braithwaite tálalt a jobbján érkező Sergino Dest elé, az amerikai jobbhátvéd pedig hat méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

Sergino Dest az első gólját lőtte a Barcelona csapatában Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A bekapott gól után megtört az ukrán csapat, a Barcelona pedig öt perccel később növelte az előnyét. Carles Alena baloldali szögletét a pályafutása során először a nagy csapatban pályára lépő Oscar Mingueza csúsztatta meg, a hosszún érkező Braithwaite pedig közelről a kapuba piszkálta a labdát.

A 70. percben a Barcelona eldöntötte a mérkőzést, és megváltotta a jegyét a legjobb 16 között. Jordi Alba középre tett labdája után Braithwaite fejelhetett tisztán, de a fejelés pillanatában hátulról fellökték, így büntetőt kapott a katalán csapat. A labda mögé a dán támadó állt oda, és félmagasan a kapu jobb oldalába bombázott.

Martin Braithwaite remekül helyettesítette Lionel Messit Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az utolsó húsz percben a Barcelona már nem nagyon erőltette meg magát, de a hosszabbításban azért még összehozott egy gólt. Jordi Alba átadása után a csereként beálló Antoine Griezmann lőtt a bal alsó sarokba 11 méterről.

Győzelmével az FC Barcelona továbbra is százszázalékos a G csoportban, és 12 ponttal bebiztosította a továbbjutását a nyolcaddöntőbe.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Bundesligában negyedik helyen álló német együttesnek nem sikerült jól a hétvégi főpróba, szombaton csak 1-1-es döntetlent játszott az Eintracht Frankfurt vendégeként, a PSG azonban még ennél is rosszabbul járt, pénteken este ugyanis kétgólos előnyről kapott ki 3-2-re a Monaco otthonában.

A párizsiaknál Thomas Tuchel vezetőedző eltiltás miatt Presnel Kimpembére és Idrissa Gueyére sem számíthatott, a sérültek között pedig ott volt Marco Verratti, Tilo Kehrer, Mauro Icardi, Julian Draxler és Juan Bernat is. A legnagyobb sztárok, így Neymar, Kylian Mbappe, valamint Ángel Di María ugyanakkor pályára léptek a Parc de Princes-ben.

A találkozó hasonlóan kezdődött, mint a három héttel ezelőtti. Akkor az argentin Ángel Di Maria lőtt egy gólt Gulácsi Péternek, nem sokkal később pedig büntetőt lőhetett, amit a magyar válogatott kapus védeni tudott.

Neymar az első gólját lőtte az idei BL-szezonban Forrás: AFP/Franck Fife

A párizsi csapatnak ezúttal is Di Maria volt a nyerőembere, aki a 10. percben kiharcolt egy tizenegyest, a labda mögé azonban most a combsérüléséből felépülő Neymar állt oda, topogott párat, majd a bal alsó sarokba lőtt. Gulácsi a végtelenségig kivárt, el is találta az irányt, de nem foghatta a brazil lövését.

Gulácsi Péter rajta volt Neymar tizenegyesén Forrás: AFP/Franck Fife

A folytatásban a lipcseiek minden tekintetben felülmúlták a párizsiakat. Közel 65%-ban birtokoltál a labdát a Parc des Princes-ben, és több nagy helyzetet is kialakítottak, de volt amikor Keylor Navas védett hatalmasat, az első félidő hosszabbításában pedig a két csapat előző meccsét eldöntő Emil Forsberg lőtt föle egy ziccert ajtó-ablak helyzetben.

A fordulás után is a lipcseiek kezdtek aktívabban, a második félidő elején beszorították a párizsiakat, és a 49. percben kis híján egyenlítettek, de egy jobboldali beadás után Forsberg akrobatikus mozdulattal, öt méterről a kapu mellé lőtt.

A folytatásban a PSG teljesen behúzódott a kapuja elé, teljesen átadta a területet a Lipcsének, és megpróbálta kivédekezni az utolsó fél órát.

A 62. percben Julian Nagelsmann, a lipcsei csapat edzője pályára küldte a pontrúgásoknál mindig veszélyes Willi Orbánt és a holland válogatott Justin Kluivertet is.

Gulácsi Péternek nem sok védenivaló akadt Párizsban Forrás: AFP/Franck Fife

A hajrában a támadójátékukról híres párizsiak már valóságos célfutballt játszottak, és lehozták a második félidőt két kapura lövéssel. Azonban a végeredmény Thomas Tuchel és Lőw Zsolt taktikáját igazolta, ugyanis a PSG kihúzta a végéig.

Győzelmével a párizsi csapat pontszámban beérte a német együttest, amely a rosszabb egymás elleni eredménye miatt leszorult a csoport harmadik helyére.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:

E csoport:
Stade Rennes (francia)-Chelsea (angol) 1-2 (0-1)
gólszerzők: Guirassy (85.), illetve Hudson-Odoi (22.), Giroud (91.)

FK Krasznodar (orosz)-Sevilla (spanyol) 1-2 (0-1)
gólszerzők: Wanderson (56.), illetve Rakitic (4.), Munir (95.)

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Chelsea 10 pont (9-1), 2. (és már továbbjutott) Sevilla 10 (6-3), 2. Krasznodar 1 (4-10), 4. Rennes 1 (2-7)

F csoport:
SS Lazio (olasz)-Zenit (orosz) 3-1 (2-1)
gólszerzők: Immobile (3., 55. - a másodikat tizenegyesből), Parolo (22.), illetve Dzjuba (25.)

Borussia Dortmund (német)-Club Brugge (belga) 3-0 (2-0)
gólszerzők: Haaland (18., 60.), Sancho (45+1.)

Az állás: 1. Borussia Dortmund 9 pont, 2. Lazio 8, 3. Club Brugge 4, 4. Zenit 1

G csoport:
Juventus (olasz)-Ferencváros 2-1 (1-1)
gólszerzők: C. Ronaldo (35.), Morata (92.), illetve Uzuni (19.)

Dinamo Kijev (ukrán)-FC Barcelona (spanyol) 0-4 (0-0)
gólszerzők: Dest (52.), Braithwaite (57., 70. - a másodikat tizenegyesből), Griezmann (92.)

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Barcelona 12 pont, 2. (és már továbbjutott) Juventus 9, 3. Dinamo Kijev 1 (3-10), 4. Ferencváros 1 (5-13

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - RB Leipzig (német) 1-0 (1-0)
gólszerzők: Neymar (11., tizenegyesből)

Manchester United (angol)-Istanbul Basaksehir (török) 4-1 (3-0)
gólszerzők: Bruno Fernandes (7., 19.), Rashford (35., tizenegyesből), James (92.), illetve Deniz Türüc (75.)

Az állás: 1. Manchester United 9 pont, 2. Paris Saint-Germain 6 (5-4), 3. RB Leipzig 6 (4-7), 4. Istanbul Basaksehir 3