Vágólapra másolva!
Szerdán este Bajnokok Ligája negyedik fordulójában a címvédő Bayern München 3-1-re legyőzte a Szoboszlai Dominikkel felálló Salzburg csapatát az Allianz Arénában. A német rekordbajnok egymást követő 15. mérkőzését nyerte a sorozatban, mostani sikerével pedig már biztosította helyét a legjobb 16 között. A játéknap rangadóján az Internazionale 2-0-ra kikapott a Real Madridtól a San Siróban, így az olasz csapat a kiesés szélére sodródott.

Az A csoportban a bajor sztárcsapat százszázalékos mérleggel állt az élen három kör után, és az osztrák együttes legyőzésével gyakorlatilag bebiztosíthatta volna a továbbjutását. Szoboszlaiék meglehetősen nehéz helyzetben voltak a főtáblás küzdelmek félidejében, eddig egy döntetlen mellett kétszer kikaptak, így egy ponttal utolsók voltak a csoportban. A magyar középpályás gólt lőtt a Lokomotivnak és az Atléticónak is, Manuel Neuer kapuját azonban nem sikerült bevennie a három héttel ezelőtt játszott és 6-2-es müncheni sikerrel zárult találkozón.

A Szoboszlai Dominikkel felálló Salzburg kezdte jobban a meccset, és azonnal beszorította a címvédő Bayern Münchent. Az ötödik percben az osztrák csapat majdnem megszerezte a vezetést. A Golden Boy-szavazáson a nyolcadik helyen végző Szoboszlai remekül tekert a hosszún érkező Sekou Koitának, de a visszazáró Serge Gnabry az utolsó pillanatban tisztázott a mali támadó elől.

Szoboszlai Dominik rengeteg gondott okozott a Bayern sztárjainak Forrás: AFP/Christof Stache

A 15. percben két óriási ziccert hagyott ki a Salzburg. Mergim Berisha lépett ki egy az egyben, de a közeli ziccerét Neuer védte, a kipattanó azonban Szoboszlai elé került, a magyar középpályás pedig önzetlenül a jobbján érkező Enock Mwepu elé tálalt, de a zambiai középpályás rosszul találta el a labdát, ami így Neuer kezében landolt.

A folytatásban a Bayern München magára talált, és átvette a játék irányítását, a 35. percben mégis a Salzburg szerezhetett volna vezetést.

Szoboszlai kapott egy remek kiugratást, egy az egyben vezethette a labdát Manuel Neuerre, azonban rosszul találta el a labdát, és a közeli lövése méterrel a kapu fölé ment.

És ami az egyik oldalon kimaradt, abból a másik oldalon azonnal gól lett. A 42. percben Robert Lewandowski sarokkal készítette le a labdát Thomas Müllernek, aki 17 méterről lőtt, a bal alsó sarokba tartó labdát Cican Stankovic bravúrral védte, de a kipattanóra érkezett Lewandowski, aki az üres kapuba lőtt.

Lewandowskinak egy helyzet elég volt a gólhoz Forrás: AFP/Christof Stache

A lengyel támadó belőtte a 71. gólját a Bajnokok Ligájában, ezzel beérte az örökranglista harmadik helyén álló Raúl Gonzálezt, és már csak Lionel Messi (118) és Cristiano Ronaldo (131) vannak előtte.

A fordulás után ismét a Salzburg kezdett jobban. Az 50. percben Szoboszlai lőhetett szabadrúgást 18 méterről, de a tekerése elszállt a jobb felső sarok fölött.

Két perccel később balszerencsés gólt kapott a Salzburg.

Leon Goretzka szerelte Szoboszlait a térfél közepén, a megszerzett labdával indította Kingsley Comant, aki balról befele cselezett majd 17 méterről lőtt, a labda azonban irányt változtatott a blokkolni akaró Maximilian Woberer, majd védhetetlenül csorgott a kapuba.

A második müncheni gól után úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés, azonban a 66. percben az élete első Bajnokok Ligája mérkőzésén pályára lépő Marc Roca egy elkésett belépő után megkapta a második sárga lapját, így tíz emberre fogyatkozott a Bayern München. A kiállítás azonban nem fogta meg a bajorokat, akik másfél perccel később újabb gólt szereztek. Egy baloldali beadásra a csereként beálló Leroy Sané érkezett, és hét méterről a bal felső sarokba fejelt.

A Bayern München kíméletlenül megbüntette a Salzburg hibáit Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Werner Eifried

A 71. percben Jesse Marsch lecserélte Szoboszlai Dominiket, így a magyar játékos már nem lehetett a pályán, amikor csapat megszerezte a szépítőgólját. Egy balról belőtt labdára Mergim Berisha érkezett, és közelről az üres kapuba passzolt.

A hajrában a Salzburgnak voltak még lehetőségei, de az eredmény már nem változott, így a címvédő Bayern München továbbra is százszázalékos, és már biztosan továbbjutott az A csoportból. Az osztrák csapat egy ponttal a csoport utolsó helyén áll.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A B csoportban a legnagyobb érdeklődéssel várt szerdai meccsen a Real Madrid volt az Internazionale vendége, a találkozó pedig mindkét együttesnek létfontosságú volt a továbbjutás szempontjából. A Real a harmadik négy ponttal a csoport harmadik helyéről várhatta a meccset, míg az Inter az utolsó helyen állt két ponttal. Három hete Madridban 3-2-es hazai siker született, most a spanyol csapat dolgát az is nehezítette, hogy a sérült csapatkapitány Sergio Ramos mellett Luka Jovics és Casemiro vírusfertőzés miatt nem játszhatott, Raphael Varane szereplése pedig vállsérülése miatt volt kérdéses.

Eden Hazard, Mariano és Martin Ödegaard ünneplik a Real Madrid vezetőgólját Forrás: AFP/Miguel Medina

A Real Madrid remekül kezdett Milánóban, és már az ötödik percben büntetőhöz jutott. Toni Kross átadása után Nicolo Barella hátulról elkaszálta Nachót, Anthony Taylor játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé a belga válogatott Eden Hazard állt oda, és félmagasan a kapu bal oldalába lőtt.

A Real Madrid belga támadója, Eden Hazard három év után lőtt ismét gólt a Bajnokok Ligájában. Legutóbb 2017. november 22-én, az azeri Qarabag ellen volt eredményes.

A vezetőgól után is a Real Madrid akarta érvényesült, Zinédine Zidane csapat közel 60%-ban birtokolta a labdát, és teljesen megfojtotta az olasz csapatot, amely a 33. percben kilátástalan helyzetbe került. Luka Modric szorításában Arturo Vidal került a földre a Real Madrid tizenhatosán belül, de Anthony Taylor játékvezető nem ítélt büntetőt. A chilei középpályás ezen annyira felhúzta magát, hogy fél perc alatt kidumált magának két sárga lapot, így emberhátrányba került az Inter.

A chilei Arturo Vidal reménytelen helyzetbe hozta a csapatát Forrás: AFP/Miguel Medina

Patrick Vieira és Zlatan Ibrahimovic után Arturo Vidal lett a Bajnokok Ligája-történelem harmadik játékosa, aki három különböző csapat színeiben is piros lapot kapott. A chileit korábban kiállították a Bayern München és a Barcelona játékosaként is.

A második félidőben a tíz emberrel játszó Inter többet birtokolta a labdát, de a Real Madrid futballozott veszélyesebben, és az 59. percben el is döntötte a találkozó sorsát. Lucas Vázquez jobboldali beadására a néhány másodperccel korábban beálló Rodrygo érkezett a hosszú oldalon, és az első labdaérintéséből gólt lőtt a korábbi Real-játékos, Achraf Hakimi közreműködésével.

A barzil Rodrygo rendkívül fontos gólt lőtt Forrás: AFP/Miguel Medina

A folytatásban a Real Madrid már rutinos tartotta a labdát, és esélyt sem adott az emberhátrányban futballozó Internek, így Zinédine Zidnane csapata a vártnál könnyebben hozta a játéknap rangadóját, és óriási lépést tett a továbbjutás felé, míg a négy meccs után két ponttal álló Inter gyakorlatilag kilátástalan helyzetbe került.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A D csoportban az Ajax gólnélküli első félidő után 3-1-re legyőzte a dán Midtjylland csapatát a Johan Cruyff Arénában. Nigel de Jong és Patrick Kluivert után a 18 éves és 193 napos Ryan Gravenberch lett az Ajax történetének harmadik legfiatalabb játékosa, aki gólt lőtt a BL-ben. A csoport másik mérkőzésén a listavezető Liverpool hazai pályán kapott ki 2-0-ra az Atalantától. 2018 szeptembere után az Atalanta lett az első csapat, amelyik győzni tudott az Anfielden rendes játékidőben. Ez legutóbb a Chelsea-nek sikerült az angol Ligakupában.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A C csoportban az Olympique de Marseille 2-0-ra kikapott az FC Portótól a Stade Vélodrome-ban, így a francia csapat négy meccs után pont és rúgott gól nélkül áll a csoportja utolsó helyén.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:

A csoport:
Bayern München (német)-Salzburg (osztrák) 3-1 (1-0)
gól: Lewandowski (42.), Wober (52., öngól), Sané (68.), illetve Berisha (73.)
kiállítva: Roca (66., Bayern München)

Atlético Madrid (spanyol)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 0-0

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. Atlético Madrid 5, 3. Lokomotiv Moszkva 3, 4. Salzburg 1

B csoport:
Internazionale (olasz)-Real Madrid (spanyol) 0-2 (0-1)
gól: Hazard (7., 11-esből), Rodrygo (59.)
kiállítva: Vidal (33., Internazionale)

Borussia Mönchengladbach (német)-Sahtar Donyeck (ukrán) 4-0 (3-0)
gól: Stindl (17.), Elvedi (34.), Embolo (45+1.), Wendt (77.)

A csoport állása: 1. Borussia Mönchengladbach 8 pont, 2. Real Madrid 7, 3. Sahtar Donyeck 4, 4. Internazionale 2

C csoport:
Olympique Marseille (francia)-FC Porto (portugál) 0-2 (0-1)
gól: Sanusi (39.), Sergio Oliveira (72., 11-esből)
kiállítva: Balerdi (70.), illetve Grujic (67.)

Olimpiakosz (görög)-Manchester City (angol) 0-1 (0-1)-
gól: Foden (36.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Manchester City 12 pont, 2. FC Porto 9, 3. Olimpiakosz 3, 4. Olympique Marseille 0

D csoport:
Ajax Amsterdam (holland)-Midtjylland (dán) 3-1 (0-0)
gól: Gravenberch (47.), Mazraoui (49.), Neres (66.), illetve Mabil (80., 11-esből)
kiállítva: Szvjacsenko (91., Midtjylland)

FC Liverpool (angol)-Atalanta (olasz) 0-2 (0-0)
gól: Ilicic (60.), Gosens (64.)

A csoport állása: 1. FC Liverpool 9 pont, 2. Ajax Amsterdam 7 (7-5), 3. Atalanta 7 (8-7), 4. Midtjylland 0