Vágólapra másolva!
Kedden este a Bajnokok Ligája 5. fordulójában az Atlético Madrid 1-1-es döntetlent játszott a címvédő Bayern Münchennel a Wanda Metropolitano Stadionban, ezzel a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Salzburgnak megmaradt az esélye a továbbjutás kiharcolására. A B csoportban a Mönchengladbach 3-2-re kikapott az Internazionale csapatától a Borussia-Parkban, így az olasz együttes is életben tartotta a továbbjutási esélyeit. A C csoportban az FC Porto hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a Manchester Cityvel, azonban a csoport másik meccsén Olimpiakosz 2-1-re kikapott az Olympique Marseille vendégeként, így a portugál csapat továbbjutott a legjobb 16 közé. A második kedd esti továbbjutó csapat az angol bajnok Liverpool lett, amely 1-0-ra legyőzte a Ajax csapatát az Anfielden.

Az A csoportban a címvédő Bayern München mellett az Atlético Madridnak volt a legnagyobb esélye a csoport második helyének megszerzésére. Ehhez Diego Simeone csapatának a Wanda Metropolitano Stadionban kellett legyőznie azt a bajor csapatot, amelyben pihentetés miatt több kulcsember sem lépett pályára, többek között a világ legjobb kapusa, Manuer Neuer is otthon maradt, akárcsak az előző szezonban minden sorozatban gólkirályi címet nyerő Robert Lewandowski is.

A Bayern ugyan múlt héten már bebiztosította a továbbjutását, azonban így is különleges tétje volt a mérkőzésnek. A Bayern több mint másfél éve, 2019 márciusában kapott ki legutóbb a BL-ben, akkor a Liverpool búcsúztatta a nyolcaddöntőben, azóta viszont mind a 15 mérkőzését megnyerte és a Puskás Arénában rendezett Európai Szuperkupa-döntőben is diadalmaskodott.

A bajorok a Salzburg múlt heti legyőzésével sorozatban 16. európai kupameccsüket nyerték meg, pont az Atlético Madrid 2011 és 2012 között felállított csúcsát beállítva ezzel.

Igaz, a Bayern ebben az időszakban a Bajnokok Ligájában futballozott ellenállhatatlanul, míg az Atlético "csak" az Európa Ligában menetelt, de persze nyert egy Szuperkupát is. Amennyiben a Bayern három ponttal távozik Madridból, az európai kupák történetének leghosszabb győzelmi sorozatának egyedüli birtokosa lesz 17 egymást követő sikerrel.

Alexander Nübel először védett BL-meccsen a Bayernben Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ahogy az várható volt, az Atlético Madrid dominált a cserecsapattal felálló Bayern München ellen. Diego Simeone együttese már a 7. percben megszerezhette volna a vezetést, de Ángel Correa ziccerét Alexander Nübel óriási bravúrral védeni tudta. A 23. percben Yannick Carrasco is betalálhatott volna, de a belga válogatott támadó ziccere elkerülte a kapu jobb oldalát.

A 26. percben aztán góllá érett az Atlético fölénye.

Marcos Llorente jobbról belőtt labdájára a portugál Joao Felix érkezett a rövid oldalon, és öt méterről a rövid sarokba pöckölt.

A portugál Joao Felix már a harmadik gólját lőtte csoportkörben Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A portugál támadó a legutóbbi hét mérkőzésén már a hetedik gólját lőtte az Atlético Madridban.

A második félidőben az Atlético többet birtokolta a labdát, a felforgatott csapattal játszó Bayern München érezhetően nem találta a játék ritmusát. A folytatásban sem szakadtak meg a csapatok. A Bayern München csoportelsőségét semmi nem veszélyeztette, az Atléticónak pedig tökéletes volt az eredményt, így a második 45 percet gyakorlatilag helyzet nélkül hozta le a két csapat.

A 86. percben aztán a semmiből egyenlített a Bayern.

A csereként beálló Thomas Müller harcolt ki egy büntetőt Felipe mellett, a tizenegyest pedig a sértett váltotta gólra.

Thomas Müller mentette meg a Bayernt Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ezzel a döntetlennel az Atlético Madrid a második helyen áll a csoportjában, de az utolsó fordulóban a Salzburg vendég lesz, és csak akkor juthat tovább, ha nem kap ki az osztrák csapat otthonában.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mivel a B csoportban a Real Madrid másodszor is kikapott a Sahtar Donyecktől, a Borussia Mönchengladbach egy Internazionale elleni győzelemmel bebiztosíthatta volna a továbbjutását, a Realt pedig egy meccsel a vége előtt a kiesés szélére sodorhatta volna. A találkozónak a németek voltak az esélyesei, akik eddig veretlen voltak, ráadásul a Bayern München mögött a második legtöbb gólt lőtték a Bajnokok Ligája csoportkörében. Az Inter két meccsen két döntetlent és két vereséget hozott össze, így az olasz csapatnak, úgy tűnt, már csak matematikai esélye volt a továbbjutásra.

A németek az utóbbi hetekben a támadójátékukkal elkápráztatták Európát, most azonban az Internazionale kezdte jobban a meccset, amely az első negyedórában Lautaro Martínez és Ashely Young révén is megszerezhette volna a vezetést, de mindkét játékos nagy helyzetben hibázott.

A 17. percben aztán megszerezte a vezetést az olasz csapat.

Romelu Lukaku okszival letett labdáját Roberto Gagliardini készítette le a jobbszélen felfutó Matteo Darmiannak, az olasz válogatott védő pedig éles szögből a kapuba lőtt Yann Sommer lábai között.

Az eddig gyengélkedő Inter lefocizta a Mönchengladbachot Forrás: AFP/Ina Fassbender

A folytatásban is az Inter maradt támadásban, és a 33. percben könnyen növelhette volna az előnyét, de Lautaro Marítnez közel lövését Sommer kiszedte a bal felső sarokból.

A Mönchengladbach az első félidő hajrájában kezdett életjeleket mutatni, és a 37. percben el is jutott az Inter kapujáig. Ekkor a világ- és Európa bajnok Lilian Thuram fia, Marcus Thuram kínálta meg egy életerős lövéssel Samir Handanovicot, de az Inter szlovén kapusa kitolta a bal alsó sarokba tartó bombát.

Az első félidő hosszabbításában egyenlített a Mönchengladbach.

Egy gyorsan felépített támadá végén a korábbi Inter-játékos, Valentino Lazaro tekert középre, az érkező Alassane Plea pedig a kapu jobb oldalába fejelt.

Alassane Plea a negyedik gólját szerezte a BL-csoportkörben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A második félidőt ismét az Inter kezdte jobban, amely a 62. percben ismét megszerezhette volna a vezetést, de Lautaro Martínez 17 méteres lövése a jobb kapufán csattant. Három perc múlva azonban már betalált a milánói csapat. A belga válogatott Romelu Lukaku kapott egy indítást, egy védővel a nyakán elment a Gladbach kapujáig majd 11 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

Kilenc perccel később az Inter növelte az előnyét.

A csereként beálló Achraf Hakimi remek labdával indította a jobbszélen elfutó Alexis Sánchezt, aki középre centerezett Lukakunak, a belga csatár pedig higgadtan értékesítette a ziccerét.

Romelu Lukaku mindhárom Inter-gólban főszerepet vállalt Forrás: AFP/Ina Fassbender

A találkozónak viszont még nem volt vége, mert a remek kiugratást kapó Alassane Plea a 76. percben a második gólját is belőtte, így újra feljött egy gólra a Gladbach.

A 83. percben Alassane Plea belőtte a harmadik gólját.

A francia támadó 15 méteres lövése a jobb alsó sarokban landolt, azonban Handanovic nem tudott mozdulni a lövésre, mert az előtte álló és lesen tartózkodó Breel Embolo takarta a kilátását, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot.

A hajrában a Gladbach ment előre az egyenlítésért, de nem tudott újabb gólt lőni.

A játékvezető jó döntést hozott, amikor nem adta meg Plea harmadik gólját Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Ezzel a vereséggel a német csapat maradt a csoport élén, de az utolsó fordulóban a Real Madrid otthonában lép pályára, és vereség esetén akár ki is eshet a B csoportból, az Inter viszont ebben az esetben továbbjuthat, ha megveri a Sahtart.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A legnagyobb izgalmak a D csoportban voltak, amelyben három csapat küzd a legjobb 16 közé kerülésért. Az ötödik fordulóban csak a tavalyi győztes Liverpool harcolhatta ki a továbbjutást, ehhez le kellett győznie az Ajax Amsterdamot. Jürgen Klopp csapatának azonban korántsem volt egyszerű dolga, ugyanis a német edző hét alapemberére sem számíthatott különféle sérülések miatt. A kulcsjátékosok hiánya meglátszik a Liverpool idei szereplésén, amely ugyan jól áll hazája bajnokságában, de hétvégén pontot vesztett Brightonban, múlt héten pedig simán kikapott az Atalanta ellen egy olyan meccsen, amely után Klopp azt mondta, csapatának esélye sem volt a győzelemre.

Az Ajax a legutóbbi öt angliai mérkőzésén veretlen maradt. Legutóbb 2019 noevmberében játszott a Chelsea ellen 4-4-es döntetlent a Stamford Bridge-en.

A Liverpool csapatában az izomsérülést szenvedő Alisson helyett ezúttal Caoimhin Kelleher védett, azonban az ír kapust nem dolgoztatták meg a holland csapat játékosai.

Az ír Caoimhin Kelleher először védett a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Peter Byrne

Az Ajax ugyan közel 60%-ban birtokolta a labdát az Anfielden, de komoly helyzetet nem tudott kidolgozni a találkozón. Igaz, a Liverpool sem brillírozott. A hazaiaknak egyetlen komoly lehetősége volt, az is a hatodik percben, de Curtis Jones bombája kipattant a bal kapufáról.

A fordulás után az Ajax került fölénybe, és az 57. percben megszerezhette volna a vezetést, de Antony lövése után Caoimhin Kelleher hatalmasat védett, a kipattanót pedig David Neres a felsőkapufára lőtte.

Egy perccel később a Liverpool került előnybe, méghozzá egy óriási kapushiba után.

Andre Onana mozdult ki egy magasnak tűnő beadásra, azt hitte, hogy a labda elhagyja a játékteret, ezért fel sem ugrott. Azonban mögötte kilépett Curtis Jones, és a fiatal támadó éles szögből az üres kapuba pöckölte a labdát.

Andre Onana nem akarta elhinni, hogy van mögötte ember Forrás: AFP/Paul Ellis

A folytatásban a Liverpool uralta a meccset, az Ajaxnak csak a 88. percben volt helyzete, de a veterán Klaas-Jan Huntelaar fejese után Kelleher védett egy óriásit, így az angol bajnokcsapat megnyerte a meccset, és bebiztosította a továbbjutását.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:

A csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-Bayern München (német) 1-1 (1-0)
gól: J. Félix (26.), illetve Müller (86., tizenegyesből)

Lokomotiv Moszkva (orosz)-Salzburg (osztrák) 1-3 (0-2)
g.: Mirancsuk (79., tizenegyesből), illetve Berisha (28., 41.), Adeyemi (81.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Bayern München 13 pont, 2. Atlético Madrid 6, 3. Salzburg 4, 4. Lokomotiv Moszkva 3

B csoport:
Borussia Mönchengladbach (német)-Internazionale (olasz) 2-3 (1-1)
g.: Pléa (45+1., 76.), illetve Darmian (17.), Lukaku (64., 73.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Real Madrid (spanyol) 2-0 (0-0)
g.: Dentinho (57.), Solomon (83.)

A csoport állása: 1. Mönchengladbach 8, 2. Sahtar Donyeck 7, 3. Real Madrid 7, 4. Internazionale 5

C csoport:
Olympique Marseille (francia)-Olimpiakosz (görög) 2-1 (0-1)
g.: Payet (55., 75. - mindkettőt tizenegyesből), illetve Camara (33.)

FC Porto (portugál)-Manchester City (angol) 0-0

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Manchester City 13 pont, 2. (már továbbjutott) FC Porto 10, 3. Olimpiakosz 3, 4. Olympique Marseille 3

D csoport:
FC Liverpool (angol)-Ajax Amsterdam (holland) 1-0 (0-0)
g.: Jones (58.)

Atalanta (olasz)-Midtjylland (dán) 1-1 (0-1)
g.: Romero (79.), illetve Scholz (13.)

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Liverpool 12 pont, 2. Atalanta 8, 3. Ajax 7, 4. Midtjylland 1