Milliók imádják a borzalmas hangon éneklő focistát, Ázsia David Beckhamjét

Horizontal
A 28 éves dél-koreai idei teljesítményének köszönhetően hamarosan aláírhatja a hosszabbítást a Tottenham csapatával
Vágólapra másolva!
A Tottenham Hotspur csapata remekül kezdte az angol labdarúgó-bajnokság idei szezonját. Szon Heung Min játéka José Mourinho edzősége alatt pedig óriásit fejlődött, kilenc találatával az angol bajnokság góllövőlistájának élmezőnyébe tartozik, és minden idők legjobb Ázsiából származó labdarúgójává válthat a Premier Leauge-ben. De vajon hogyan lesz valaki egy félénk zöldfülűből az öltöző egyik középpontja, Kelet-Ázsia Beckhamje?

A Tottenham Hotspur csapata kiválóan kezdte az angol labdarúgó bajnokság (Premier League) idei szezonját. Tíz forduló alatt csupán egyszer szenvedtek vereséget. Decemberben azért vár még néhány nehéznek ígérkező mérkőzés (Arsenal, Liverpool, Leicester, Wolverhampton) José Mourinho csapatára, amelynek két legfontosabb láncszeme,

a gólpasszokat is szóró Harry Kane és Szon Hung Min közösen eddig tizenhat gólt szerzett.

Míg előbbi akár képes lehet Thierry Henry és Kevin De Bruyne gólpassz-rekordját (20) is elérni a szezonban, az utóbbi kilenc találatával már gólkirályi babérokra törhet, és minden idők legjobb Ázsiából származó labdarúgójává válthat a Premier Leauge-ben miközben óriási népszerűségre tett szert a Távol-Keleten.

A 28 éves dél-koreai idei teljesítményének köszönhetően hamarosan aláírhatja a hosszabbítást a Tottenham csapatával Forrás: AFP/Michael Regan

Az angol bajnokság néhány klubja a korábbi szezonokban is szerepeltett már dél-korai játékosokat- Többek között Ki Szung Jueng (Newcastle), Li Csung Hong (Crystal Palace), vagy I Jongphjo (Tottenham). A koreai légiósok közül egyértelműen a legnagyobb név a Manchester United támadó középpályása Ji-sung Park, aki hét idényen keresztül játszott Sir Alex FerguSzon irányítása alatt a Manchester Unitedban.

Szon Heung Min játéka José Mourinho edzősége alatt óriásit fejlődött, amit az idényben eddig elért kilenc gólja még jobban kihangsúlyoz, ráadásul a Burnley elleni meccsen az év gólját lőtte egy egészpályás szólót követően. Az Arsenal csapata eddig összesen 10 gólt rúgott a bajnokságban – ezt vessük össze a koreai játékos egyéni teljesítményével.

A koreai futballista huszonnyolc éves korára briliáns befejező játékossá vált.

Son a Tottenham csapatában a négy végigjátszott idénye alatt egyetlenegyszer sem szerzett 18 gólnál kevesebbet az összes versenysorozatot figyelembe véve. Pedig a londoni klubnál nem volt mindig ilyen rózsás helyzete, sőt.

A 2015/2016-os felemásra sikerült szezonja után Szon majdnem elhagyta a klubot, vissza akart térni a Bundesligába, ahol korábban a Hamburg és Bayer Leverkusen csapatánál játszott.

2011 augusztusában a Hamburg színeiben Arjen Robbennel harcol a labdáért a Bayern München elleni mérkőzésen Forrás: AFP/Christof Stache

A beilleszkedési nehézségekkel küzdő játékos mégis vállalta a kihívásokat, és nemsokára Pochettino vezetőedző legfontosabb játékosainak egyike lett. Mégis, hogyan válhatott egy erőlködő szélsőből egy elit támadóvá Londonban?

Kezdeti nehézségek Londonban

Az Athletic cikke megemlíti, hogy Tottenham korábbi argentin menedzsere,

Mauricio Pochettino már 2013-ban a Southampton edzőjeként le akarta igazolni Sont.

A fiatal játékos épp ekkoriban hagyta el a Hamburg csapatát a Bayer Leverkusen kedvéért, és két szezon alatt még jobb támadójátékossá vált a Bundesligában. Villámgyorsan mozgott be az üres területekre, és akkoriban úgy tekintettek rá, mint aki könnyen szétzilálhatja bármelyik csapat védekezését.

Son épp a Manchester City argentin védőjét hagyja faképnél 2017 januárjában. A rangadó döntetlennel zárult Forrás: AFP/Oli Scarff


Az Arsenal volt az egyik klub volt, amelyik folyamatosan figyelte a koreait, viszont a Tottenham volt az a csapat, amelyik 2015 augusztusában 22 millió eurót fizetett ki a játékos aláírásáért. A gyógyszergyári csapatnál gyakran játszott visszavont szerepkörben.

A Spurs edzőjének különösen a fiatal labdarúgó labda nélküli mozgása tetszett meg.

Kiváló ritmusérzékkel találta meg a réseket a védelemben, ami játékának a legfőbb erőssége volt. Bár fizikailag nem volt a csúcson, de a védővonalak közötti mozgásának ritmusa és minősége egyedülálló volt.

A Bundesligából érkezett Londonba

Még csak 23 éves volt, amikor a Leverkusen csapatában 29 gólt ért le 87 meccsen.

A Hamburg és a Leverkusen színeiben Son összesen 41 találatot jegyzett pályafutása eme szakaszában

a Bundesligában.Egy szezont töltött a gyepen a Tottenham egykori holland játékosával, Rafael van der Vaart-al, aki így beszélt róla:

– mesélte viccesen a volt válogatott középpályás.

Szon biztatóan kezdett a londoni együttesnél, de egy lábfej-sérülés miatt több mint egy hónapot ki kellett hagynia, és ez némileg megtörte a lendületét. Egy tucat mérkőzést játszott le úgy, hogy nem szerzett gólt:

negyvenszer lépett pályára az idényben, de mindössze nyolc gólt szerzett, ebből csak négyet a bajnokságban.

A pályán és azon kívül is nehezen ment számára a beilleszkedés. A 2016/2017-es idény első három meccsén nem is szerepelt a londoni csapat keretében.

Son számára nehezen indult a beilleszkedés a Tottenham csapatánál Forrás: AFP/Ian Kington

Egyre inkább elképzelhetőnek tűnt az, hogy visszatér a Bundesligába. Szerencsére nem így történt, a szerződését nem lehetett felbontani, és mivel Dél-Korea válogatottjának a szeptemberi szünet alatt nem volt mérkőzése, Szon a következő néhány hetet a Tottenham edzőközpontjában töltötte. A játékos keményen dolgozott megfogadva Pochettino korábbi tanácsát, hogy ne gondoljon a menekülésre és próbáljon megbirkózni a nehezebb helyzetekkel is.

Az ifjú koreai kimagasló edzésmunkát végzett a válogatott szünet alatt, és a Stoke City ellen az argentin menedzser már a kezdőbe nevezte a játékost. Szon két gólt szerzett, a Spurs 4-0-ra nyert idegenben. A Tottenham csapatánál elkezdtek dolgozni a játékos fejlesztésén, hogy később maximálisan kihasználhassák a képességeit a gyepen.

A sebessége mellett óriási előny volt, hogy mindkét lábával nagyszerűen bánt a labdával.

A koreai játékos kiváló ritmusérzékkel találja meg a réseket a védelemben Forrás: AFP/Paul Ellis


A robbanékonyságán és a befejezésein próbáltak javítani, így neki és Harry Kane számára rengeteg lövő technikát fejlesztő különedzéseket tartottak.

- mondta David Webb, a Spurs játékos-megfigyelő csapatának akkori tagja.

Kétlábas csoda

A Leverkusen korábbi edzője, Roger Schmidt szerint

Szon remek technikája annak köszönhető, hogy rengeteg extra edzésmunkát végzett az apjával.

A német csapat tréningje után még ottmaradtak, hogy ballal és jobbal kapura lövéseket gyakoroljanak. A Spurs játékosának az apja, Szon Woong 28 évesen egy sérülés miatt hagyta abban a labdarúgást.

Heung Min Szon rengeteg különleges gyakorlatot csinált az apjával. Állítólag egyik ilyen erőt próbáló feladat az volt, hogy négy órán keresztül kellett a levegőben tartani a labdát, és ha mégis leesett, akkor az órát újraindították. Az apa csak akkor engedte a lövésgyakorlatokat, miután megtanult cselezni és a labdát megfelelően átvenni. Ennek később meglett az eredménye, hiszen a 2015-ös bemutatkozó szezonja óta

nem volt olyan Premier League játékos rajta kívül, aki több lövést eresztett volna kapura vagy több találatot szerzett volna a gyengébb lábával.

Szon 2017 decemberében még mindig Dele Alli, Eriksen, és Erik Lamela mögött állt a sorban a Tottenham Hotspurnél. Aztán mégis egyre inkább úgy tűnt, hogy nem lehet kihagyni a kezdőből.

Harry Kane távollétében a középcsatár szerepkörében tündöklő Szon a Bajnokok Ligája döntőig segítette a 2018/2019-es szezonban a Spurs-t, és többszer felmerült a gondolat, hogy a londoni csapat balszélsőként csak elpocsékolja a koreai támadó kivételes képességeit.

Harry Kane és Son Heung-Min közösen eddig tizenhat gólt szerzett a mostani idényben Forrás: AFP/Andrew Boyers

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Szon Európa elittámadói közé tartozik-e már. Ez azért van, mert a legnagyobb klubok még meg sem próbálták leigazolni. Szon pályafutásában akadtak olyan periódusok, amikor nem teljesít egyenletesen, és ezt nem engedhetnék meg az állandó eredménykényszerben lévő egyesületek mint a Bayern München vagy a Real Madrid. Kérdéses az is, hogy mentálisan is elbírná-e azt a terhet, ami mondjuk a Barcelonában várna egy 30 év körüli játékosra.

Angliában a kezdeti megilletődöttség után a koreai játékos az öltöző egyik legfontosabb embere lett. Energikusága és humorérzéke miatt mindenkit megnyert a klubnál. Táncmozgásai és kézmozdulatai mellett kevesen tudják, hogy

Szon gyakran borzalmas hangon énekel a Tottenham edzőközpontjában.

Ezzel a csapattársak is gyakran viccelődnek.

Son Heung Min játéka Jose Mourinho edzősége alatt még egy szintet lépett Forrás: AFP/Michael Regan

Szont segítőkésznek tartják, a siker nem változtatta meg, noha Dél-Koreában hősként tisztelik. Egy észak-londoni lakásban él a szüleivel, és mindig figyel arra, hogy megálljon a Koreából érkező újságírók kérdéseire, akik kifejezetten miatta utaztak Angliába.

Szon különösen jóban van Dele Allival, Moussa Sisokkóval és Hugo Lorissal.

Utóbbi furcsa lehet, hiszen a közelmúltban volt egy komoly incidensük az egyik mérkőzés félidejében, amit végül sikerült rendezni.

Szon nem keresi a társaságot az edzések és mérkőzések után.

– mondta róla Rafael Van der Vaart.

A trasnfermarkt oldala Son aktuális piaci értékét 75 millió euróban határozza meg Forrás: AFP/Justin Tallis

A játékos piaci értéke mellett a reklámértéke is erősen felpörgött. Szon a múlt hónapban csatlakozott a világsztárokkal foglalkozó hollywoodi ügynökség, a CAA Base sportmenedzsmentjéhez.

A többszörös Aranylabdás Cristiano Ronaldo szintén a CAA ügyfelei közé tartozik.

Amikor kiderült, hogy Szon céget keres a reklámmegkeresésekkel kapcsolatos teendőinek menedzselésére, akkor az összes nagyobb ügynökségnél felkapták a fejüket. Egy világszínvonalú bajnokság topcsapatában futballozó játékos előtt számos kereskedelmi lehetőség rejtőzik. Mindenki kapcsolatba akart kerülni a dél-koreai játékossal,

mivel úgy ismerték őt, mint „Kelet-Ázsia David Beckhamje".

Dél-Koreában ikonként tekintenek rá, ami miatt a világ egyik legjobban értékesíthető labdarúgójának tartják. A Tottenhamhoz való igazolása előtt előfordult olyan eset is a Leverkusennél, hogy

a szezon előtt egy dél-koreai túrán 30 ezer ember gyűlt össze egy bevásárlóközpontban, hogy láthassa Szont.

„Ő a nemzeti hősünk, aki ennél nagyobb sztár már nem is lehetne" - áradozott róla egy dél-koreai újságíró.

A nemzeti hős mítoszt erősíti az is, hogy a Spurs légiósa nem szakadt el teljesen szülőföldjétől.

A labdarúgó teljesítette a kötelező katonai szolgálatát, ahol kitűnő minősítést kapott Forrás: AFP/Handout

Áprilisban vissza kellett térnie Dél-Koreába, hogy a háromhetes alapkiképzésen részt vegyen a hadseregben.

A labdarúgó teljesítette kötelező katonai szolgálatát, ahol kitűnő minősítést (100 pont) kapott a hadsereg mentális erőpróbáján,

beleértve a lövészgyakorlatot (10/10). 157 kiskatona közül az első helyezést érte el.

A 28 éves dél-koreai idei teljesítményének köszönhetően hamarosan szerződést hosszabbíthat a Tottenham csapatával, és legjobban keresők játékosok közé (Kane, Ndombele, Bale) kerülhet a fizetési rangsorban. Persze a játékoson is sok múlik, illetve a bajnok címre áhítozó Tottenham decemberi teljesítményén is. Sontól minden bizonnyal már a hétvégi Arsenal elleni londoni rangadón is gólokat várnak.