Parázson sétáltatta focistáit, most Messit akarja megszerezni Barcelonából

fbl Horizontal
(FILES) This file photo taken on November 6, 2019 shows Tottenham Hotspur's Argentinian head coach Mauricio Pochettino clapping at the end of the UEFA Champions League Group B football match between Red Star Belgrade (Crvena Zvezda) and Tottenham Hotspur at the Rajko Mitic stadium in Belgrade. - Paris Saint-Germain have fired their coach Thomas Tuchel with former Tottenham boss Mauricio Pochettino lined up as his replacement, according to various media reports on December 24, 2020. The French champions declined to make any comment when contacted by AFP to confirm the reports carried by L'Equipe newspaper and RMC and German tabloid Bild. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Mauricio Pochettino napjaink egyik legsokoldalúbb, legstílusosabb edzője. Olyan ember, aki igazi őrültségekre képes csak azért, hogy a csapata jobb eredményt érjen el. Például parázson sétáltatta a játékosait. De jelen pillanatban ugyanilyen őrült ötletnek tűnik, hogy Lionel Messit a Barcelonából a PSG-be vigye - már ha ő lesz a francia sztárcsapat edzője. Portré az argentin edzőről, aki két szót nem ismer: a nem-et és a lehetetlent.

Mauricio Roberto Pochettino Trossero 1972. március másodikán született Argentínában, a Santa Fe tartományban található Murphy településen. Családja révén olasz felmenőkkel is rendelkezik, szülei mezőgazdasági munkások voltak.

Gyerekkorában röplabdázott és dzsúdózott is, de a legnagyobb szerelme a labdarúgás volt. Élete első meghatározó, futballal kapcsolatos emléke az 1978-as vb-döntő, melyet a tv előtt izgult végig.

A szülei vettek egy fekete-fehér készüléket, amelyet édesapja egy traktor akkumulátorával üzemeltetett,

így láthatta, ahogy Daniel Passarella és Mario Kempes Argentínát az első világbajnoki győzelmére vezette Hollandia ellen.

A kis Pochettino eleinte a helybéli Unión y Cultura együttesében focizott, ahol legtöbbször belső védőt játszott, de középpályásként és csatárként is kipróbálta magát.

14 éves korában az argentin edzőlegenda, a jelenleg az angol Premier League-ben szereplő Leeds Unitedet irányító Marcelo Bielsa közbenjárására került a Newell's Old Boys csapatához.

A fiatal fiú összepakolt, és elhagyta otthonát, majd egy olcsó motelben szállt meg. "Nehéz idők voltak, de szerencsés voltam" – nyilatkozta később a Sunday Timesnak. "Rengeteg jó ember volt körülöttem, aki segített nekem életem ezen szakaszában.

Ez nagyon fontos volt, mert az embernek fiatalon tanulnia kell egyaránt jóból és rosszból.

Amikor jó dolgok érnek a karriered során, nemcsak jobb játékossá, hanem jobb emberré, személlyé is válsz" - mondta.

Bielsa 1990-ben került a Newell's első csapatának élére, és nagy hatást gyakorolt Pochettino későbbi munkájára. Az edző az Ajax által már 1970-ben megteremtett fociiskolát alapul véve, sok passzra épülő és állandó presszingből álló taktikát alkalmazott csapatával, melyet később olyan sikeres edzők, mint Pep Guardiola és Jorge Sampaoli is követtek. Bielsa egyébként sem volt egy szokványos edző, amolyan "sztahanovista" típusnak számított, aki csak a munkájának élt. A tanulási folyamat részeként taktikai dossziékat állított össze a jövőbeni ellenfelekről, melyekből a játékosoknak fel kellett készülniük. Bielsa maximalista hozzáállását jól mutatja, hogy az egyik meccsen Pochettino ugyan fejesgólt szerzett, ennek ellenére az edző csak mérgelődött, és felhívta játékosa figyelmét a rossz helyezkedésére egy korábbi szituációban.

Marcelo Bielsa (jobbra) edzésmódszerei nagy hatással voltak rá Forrás: AFP/Daniel Silva

Bielsa elképesztő munkamorállal rendelkezett, és csak annyit várt el másoktól, amennyit ő is megtett. Tulajdonképpen ez a gondolkodás érte el Pochettinót is fejlődő korszakában, és alapozta meg azt, hogy milyen típusú játékos vált belőle.

1994-ben az Espanyolhoz igazolt. Egy erős és agresszív belső védő volt, aki remek vezérszellemmel bírt.

mondta Pochettino a FIFA.com-nak 2011-ben.

Amikor Pochettino 22 éves korában az Espanyol labdarúgója lett, a klub feljutott a spanyol bajnokság élvonalába. A következő hét évben olyan játékosok társaságában vált a csapat erősségévé, mint Ismael Urzaiz, Raúl Tamudo vagy a Real Madridban befutó Iván Helguera. Volt egy rövid periódus, amikor újra együtt dolgozhatott Marcelo Bielsával, 1999-2002 között három évig játszott a válogatottban mestere keze alatt. Összesen 22 alkalommal volt válogatott, más szövetségi kapitány nem hívta be a keretbe, csak Bielsa. Pochettino szerepelt az 1999-es Copa Américán és a 2002-es világbajnokságon is.

Az Espanyolnál eközben csapatkapitány lett, és 2000-ben megnyerte a spanyol Király-kupát.

Fél évvel később a Paris Saint-Germainhez igazolt, ahol olyan klasszisokkal volt együtt a pályán, mint Mikel Arteta, Jay-Jay Okocha, Nicolás Anelka és Ronaldinho. A 2003-as átmeneti bordeaux-i átigazolása után visszatért az Espanyol együtteséhez, először kölcsönben, majd véglegesen 2004 nyarán. 2006-ban újra Király-kupa-győztes lett, addigra már több mint háromszázszor viselhette a klub mezét, majd ugyanebben az évben,

34 éves korában bejelentette visszavonulását egy könnyekkel teli sajtótájékoztatón.

Pochettino játékosként több mint 300 alkalommal viselte az Espanyol mezét Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Egy ígéretes edzői karrier kezdete

Hallgatott számos korábbi kollégája és mestere tanácsára, akik látták benne, hogy személyisége remekül passzol az edzői szakmához. Egykori felettesei egyaránt megemlítették, hogy remek karizmája volt az öltözőben. Pochettino nagyon domináns személy volt a pályán, és azon kívül is, nem véletlenül aggatták rá a szurkolók a „Murphy Seriffje" becenevet.

2006-os visszavonulása után sosem vágyott arra, hogy a lábát lógassa és kényelmesen golfozgasson, fontos volt számára, hogy kilépjen abból a szürreális buborékból, ami a focisták élete. Már játékosként készült a következő lépésére:

- mondta a Sunday Timesnak. "Nem jegyzeteltem, nem voltam elég rendezett, de mindig megvolt bennem az, hogy milyen lesz edzőnek lenni, és az elmémbe véstem fel a dolgokat. Tudtam, hogy mit akarok tenni. Nem akartam, hogy a pályafutásom végén ott álljak elveszetten" - vallotta be.

2009 januárjában kapta meg élete első lehetőségét, hogy kipróbálja magát edzőként. Korábbi klubja, az Espanyol a 2008/2009-es idényben szenvedett a bajnokságban, a 18. helyen állt a tabellán, és a kiesés ellen harcolt. Elődje zsinórban hat mérkőzésen képtelen volt nyerni a csapattal, ezért a vezetőség menesztette, majd úgy döntött, esélyt ad legendás középhátvédjének, vállalva a kockázatot. Pochettino ugyanis kinevezése előtt két hónappal szerezte meg az edzői képesítést, és egyetlen ilyen jellegű tapasztalata annyi volt, hogy az Espanyol női csapatának másodedzőjeként tevékenykedett. Két és fél évvel korábban az argentin még játékosa volt a klubnak, míg 2009-ben úgy sétált be az öltözőbe edzőként, hogy ott régi barátaival találkozott.

- mondta Pochettino, miután átvette az edzői posztot. "Ahogy játékosként is követeltem, edzőként is így teszek."

Minden kezdet nehéz, tartja a mondás. Tíz héttel a szezon vége előtt az Espanyol a kieső zónában szenvedett, nyolc pontra a bennmaradást érő helytől, összesen négy megszerzett győzelemmel.

A legendák szerint Pochettino felmászott Montserrat hegyére - mely egy 12 kilométeres túra volt -, és ott imádkozott a Szent Szűzhöz, hogy mentse meg csapatát.

Ezt követően az Espanyol az utolsó 10 mérkőzéséből 8-at megnyert, legyőzve többek között a Barcelonát a Camp Nou-ban, és a szezont a 10. helyen zárta a tabellán.

A következő három évben Pochettino megpróbálta játékosainak megtanítani saját meggyőződéseit. Rengeteg fiatal játékos kapott lehetőséget edzősége alatt a felnőtt csapatban, csakúgy, ahogy anno ő is Bielsánál. Az első csapatnál bevezette a kemény fizikai munkát, hogy a 4-2-3-1-es játékrendszerben a futballisták kellő mennyiségű és intenzitású letámadást tudjanak végrehajtani. Ez alatt a három év alatt, az Espanyol a legdurvább csapatok közé tartozott, az utolsó idényben 140 sárga lapot és 12 pirosat gyűjtött össze. Pep Guardiola állítása szerint:

Az Espanyol csapatánál markáns futballt honosított meg Forrás: AFP/Josep Lago

A játékosokkal és az edzői stábbal való bánásmód tekintetében az argentin edző rászolgált becenevére. Döntései könyörtelenek voltak. Raúl Tamudónak, aki a klub történelmében a legtöbb gólt szerezte, ajtót mutatott. Sokan úgy tartották, hogy mindent kontrollálni akart. Játékosa, Moisés Hurtado nyilatkozta a következőket: "Az első szezon jól sikerült, játékosként is gondolkodott, jó volt a kapcsolata velünk. De aztán a dolgok megváltoztak. Összeesküvéseket látott ott, ahol azok nem voltak, és jó pár kiváló embernek távoznia kellett, nem csak játékosoknak.

Azt akarta, hogy mindenki úgy táncoljon, ahogy fütyül,

ez a hangulatnak nem tett jót. Az eredményeket tekintve minden rendben volt, hozta a tőle elvárt eredményeket, jó játékot produkáltunk."

Három teljes szezonja során az Espanyol a 11., a 8., valamint a 14. helyen végzett a bajnokságban. A negyedik idényben viszont a csapatnál elkezdődött a spórolás időszaka, így több kulcsember távozni kényszerült. Ezt az együttes meg is érezte, ugyanis összesen egy pontot szerzett az első hat bajnoki mérkőzésén.

A gyenge szereplés Pochettino állásba került 2012 novemberében.

A körülményektől függetlenül az argentin szakember emelt fővel távozhatott, a klubnál letette névjegyét, hiszen rengeteg fiatal labdarúgónak megadta a lehetőséget, és markáns futballstílust honosított meg.

Pochettino tervei szerint a következő nyárig pihenni szeretett volna.

mondta a BBC-nek. Viszont egy bizonyos Nicola Cortese hívása mindent megváltoztatott.

Az olasz vezető 2009 óta játszott fontos szerepet az angol Premier League-ben szereplő Southampton életében. Az elnök egyébiránt nem volt szívbajos, a csapatot az első osztályba feljuttató és ott pozícióját megszilárdító sikeredzőjét, Nigel Adkinst is kirúgta, mert mindenáron Mauricio Pochettinót képzelte a nagy babérokra törő klub élére.

Amikor a Southampton feljutott a Premier League-be, Cortese felállított egy ötéves tervet, amelyben nem az volt a kérdés, hogy cél-e a liga megnyerése, hanem az, hogy miképpen valósítható meg.

Az olasz klubvezető célja tehát nem más volt, mint a Premier League-cím elhódítása, ennek a tervnek a kulcsembere pedig Mauricio Pochettino, aki 2013 januárjában munkába is állt a dél-angliai együttesnél.

Az Espanyolnál alkalmazott stílust és filozófiát igyekezett Angliában is hatékonyan használni. "A mi stílusunk, hogy visszaszerezzük a labdát, amilyen gyorsan csak lehet. Feljebb toljuk a védelmi vonalainkat, és sokkalta magasabban játszunk. Amikor elveszítjük a labdát, fontos az a mentalitás, hogy vissza akarjuk szerezni, amint csak lehet" - mondta.

A csapat a 14. helyen zárta a szezont, amelyet a következő idényben mindenképpen felül akart múlni. Pochettino nem is bízott semmit sem a véletlenre, már az előszezonban magához vette az irányítást. Az egyik külföldi túrán, melynek célja egy 18 napos erőnlétjavító alapozás volt,

a játékosoktól azt kérte, hogy mezítláb sétáljanak a forró parázson.

A klub csatára, Rickie Lambert ennek kapcsán csak azt nyilatkozta a Telegraphnak viccesen, hogy ez volt az egyik legegyszerűbb része a túrának.

A kiváló erőnléttel rendelkező Southampton a következő szezont már a 8. helyen zárta, a legmagasabb labdabirtoklással (58,4%), és 81,1%-os passzpontossággal. A Pochettino által elvárt agresszió is tetten érhető volt, a csapat mutatta be a harmadik legtöbb szerelést, és követte el a negyedik legtöbb szabálytalanságot. A Premier League-ben a Southampton ellen voltak képesek az ellenfelek a legkevésbé pontosan passzolni, ami a letámadás hatékonyságát bizonyítja.

A Southampton edzőjeként sem hazudtolta meg önmagát Forrás: AFP/Glyn Kirk

Emellett Pochettino továbbra is számított a fiatalokra.

Olyan tehetségeket épített be, mint Luke Shaw, Morgan Schneiderlin, Adam Lallana, James Ward-Prowse, Calum Chambers vagy Nathaniel Clyne. Közülük később többen is olyan tradicionálisan nagy klubokban folytatták pályafutásukat, mint az Arsenal, a Manchester United, vagy a Liverpool.

Az argentin edző irányítása alatt az idősebb játékosok is fejlődtek. A portugál José Fonte ekképpen nyilatkozott mesteréről: "Rengeteg tanácsot adott helyezkedés, agresszió, megelőzés, szerelés, játékosság szempontjából - arra bíztatott legyél bátor. Megadta azt az önbizalmat, amivel felmehettél a pályára, és megtettél mindent az ő elvárásainak eleget téve."

Pochettino elvrendszere egy szentháromságra épül, amelynek sarokkövei a letámadás, az erőnlét és a fiatal játékosok beépítése.

A kondíció nála alapfontosságú, mert ez teszi a rendszert működőképessé. Marcelo Bielsa - akinek a csapatai általában a meccs első felét nagy erőbedobással szokták kezdeni - is ezt tartja a legfontosabb tényezőnek. A tanítómester egyszer úgy nyilatkozott, hogy ha a futballt robotok játszanák, mindig ő nyerne. Ennek szellemében Pochettino is igyekszik azt elérni, hogy játékosai minél jobban hasonlítsanak egy robotra. Megítélése szerint a fiatalok erre tökéletesek, hiszen őket könnyebb szabályozni, befogadóbbak az új ötletekre, új energiát hoznak és elkötelezettek.

Ami a Southamptont illeti, a 2013/2014-es szezon volt Pochettino egyetlen teljes idénye a csapatnál, ugyanis elnökváltás történt, Nicola Cortese elhagyta a klubot, nélküle pedig az edző sem tudta elképzelni a további munkát.

Szintlépés a Tottenham Hotspurnél

A Tottenham azonnal lecsapott a szabaddá vált trénerre, a klubelnök Daniel Levy közvetlenül Pochettinóval ült le tárgyalni.

Nagyon nagy tisztelet övezi, mint egy igazi üzletembert, ezt egyből éreztem" - elevenítette fel az esetet az argentin tréner.

Azok a játékosok, akik a munkát kevésbé kedvelik, okkal félhettek a kinevezésétől.

- mondta Pochettino első interjújában. A játékosok közül többen elmondták, hogy új edzőjük tréningjei után sokkal jobban kifáradtak, és alig várták, hogy este lefekhessenek aludni.

"Keményen kell dolgoznunk az edzéseken, és valóban szenvedek, de ez egy élvezetesnek mondható szenvedés, mert rengeteget profitálok belőle. Taktikailag is rengeteget fejlődtem" – mondta a balhátvéd, Danny Rose.

A kemény munkának természetesen megvolt a gyümölcse, a csapat egyre jobb eredményeket produkált, amelyet a londoni együttes legnagyobb sztárja, Harry Kane is csak megerősíteni tudott.

Az edző nagyon sok munkát fektetett abba, hogy ez történjen, és végre elkezdett működni. A felkészülési időszakban dupla edzéseink voltak, melyek során határainkat feszegettük, de mint látható ez okkal történt. Ez az az ok, amit most mindenki láthat" - mondta az angol válogatott csatár.

Volt Pochettinónak egy másik oldala is,

a fegyelmet időnként előszeretettel oldotta fel humorral.

Történt egyszer, hogy éppen Rose meghívót kapott az angol válogatottba, amiről még semmit sem tudott. Pochettino behívatta a játékost reggel az irodájába, és azzal heccelte, hogy már máshol kellene játszania, mert a főnök elfogadott érte egy ajánlatot. A fiatal védő eleinte teljes riadalommal fogadta a híreket, nem akart menni - aztán kiderült a turpisság.

Ha kellett, humorral oldotta a feszültséget Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Az edző remek összhangot teremtett a csapaton belül, a munkája már az első szezonban kifizetődni látszott, hiszen

a 2014/2015-ös idényben ötödik helyen végzett a Tottenham.

A cél természetesen az volt, hogy a londoni klub ezt a szintet is képes legyen megugrani, és a szűk elit tagja legyen. Ennek érdekében a tréner sok energiát fordított a mentális felkészítésre. "Sokat beszélünk a mentalitásról, és a szokások megváltoztatásáról. Ezen a legnehezebb dolgozni. A mentális fázis mindig lassabb, mint a fizikai vagy a taktikai. Tudjuk, hogy nálunk a legfőbb kihívás a mentalitást megváltoztatni" - mondta.

Ahogyan az argentin mester az Espanyolnál sem finomkodott, a Tottenhamnél sem rettent meg attól, hogy egy-egy játékos esetében radikális megoldáshoz folyamodjon. Emanuel Adebayorral például közölte, hogy távozhat, de ő maradt és fenntartotta igényét a hetenkénti százezer fontos fizetésére. Pochettino erre úgy válaszolt, hogy elvette a mezszámát, és nem engedélyezte a togói csatárnak az edzések látogatását.

Másik példaként megemlíthető Andros Townsend esete, aki megütötte a fitneszedzőt az Aston Villa elleni mérkőzést követően. A menedzser itt sem habozott, azonnal kitette a renitens futballistát a csapatból.

Én megértem a játékost, nagyon fiatal csapatunk van, és mindenki hibázhat, de ha átléped a határokat, fontos azt megállítani" - mondta őszintén.

Townsend később bocsánatot kért, de ahogy Pochettino fogalmazott: "A futball nem csak arról szól, hogy futkosok a labdával és élvezem a játékot. A profi labdarúgással felelősség jár. Minden játékosnak megvan a jövője, az már rajtuk múlik, hogy ez a jövő a Tottenham csapatában valósul-e meg."

A számára nem megfelelő játékosokat ezúttal is tehetséges fiatalokkal helyettesítette. Dele Alli a 2015/2016-os szezonban rendszeres kezdőjátékos lett, illetve Eric Dier, majd később Harry Winks is egyre többször kapott lehetőséget a bizonyításra, majd vált alapemberré.

- tette fel a kérdést Pochettino. Az élet gyakran őt igazolta. 2015 szeptemberében a Tottenham 4-1-re legyőzte a Manchester Cityt, melynek alkalmával a játékosok átlagéletkora 24 év és 40 nap volt, és a szezon legfiatalabb csapata volt az addig lejátszott fordulókat alapul véve.

Pochettino második szezonjában a Spurs kis híján megnyerte a Premier League-t,

azonban a hajrára elfáradt, és végül a harmadik helyen futott be. Annak az "őrült" évadnak a végén bombameglepetésre a Leicester City játékosai emelhették magasba a bajnoki serleget.

A soron következő, 2016/2017-es idényben végig harcban volt a bajnoki címért, de a Chelsea-t nem tudta megelőzni, így be kellett érnie a második hellyel.

Viszont ez a második hely már teljes mértékben azt mutatta, hogy a Tottenham Pochettinóval szintet lépett, és a Premier League esélyesei közé tartozik.

Magasabb szintre emelte a Tottenham játékát Forrás: AFP/Ian Kington

A Manchester United legendás hátvédje, a manapság szakértőként tevékenykedő Gary Neville ekképpen méltatta az argentin edző munkáját: "Az angol válogatottnál számos olyan különbséget fedeztem fel mind pszichológiailag, mind egyéb más területeken, melyekben a Tottenham-játékosok kimagaslottak az edzőtáborban.

Úgy érkeznek már, mint akik készek harcolni, játszani és dolgozni.

Részt akarnak venni az értekezleteken. Minden érték, amit felelősségteljes játékosoktól elvársz, már bennük van. Úgy mutatkozik, Pochettino megadta azt az önbizalmat a fiatal játékosoknak, hogy képesek legyenek kifejezni magukat a pályán, és azon kívül is".

"Pochettino szeretné megváltoztatni a klub kultúráját, és ez nagyon szükséges volt már egy ideje. A mentalitás megváltozott, és látható a különbség. Sokkal többet támadunk le, élesebbek vagyunk, többször volt olyan, hogy hátrányból is sikerült felállnunk. Ebben a szezonban az emberek többet foglalkoznak velünk" - mondta ezt a Spurs korábbi középpályása, Mousa Dembélé.

Irányítása alatt a klub végig magas minőséget képviselt, 2018-ban harmadik, 2019-ben negyedik lett az angol élvonalban. A hőn áhított bajnoki cím elhódítása ugyan nem valósult meg, de így is rengeteget adott a londoni klubnak.

Karrierje csúcspontja, és legjobb eredménye a 2019-es döntőbe jutás a Bajnokok Ligájában.

Pochettino egy lépésre volt attól, hogy Európa trónjára ültesse a Tottenhamet, de a Jürgen Klopp vezette Liverpoolt akkor nem lehetett megállítani. A 2-0-s vereséget sokáig nem is tudta feldolgozni a menedzser.

"Minden nap beszéltünk a segítőmmel, hogy rájöjjünk a vereség okaira. Mindig kell elemezni, de az apró részletekben van a lényeg.

Majdnem két hónap telt el a döntő után, de még mindig fáj, mindig nehéz.

A döntő után Barcelonába utaztam, ahol 10 napon át nem jöttem ki a házból. Megpróbáltam golfozni, a családom mellettem állt, próbált felemelni" - mondta csalódottan a BL-döntőt követően.

Pochettino számára a 2019-es BL-döntő fájó emlék Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Elképzelhető, hogy Pochettino a nagy csalódottságot nem tudta kiheverni, és ez okozta azt, hogy a Spurs a 2019/2020-as idényt bőven várakozáson alul kezdte. A londoni csapat 2019 novemberében csak a tabella 14. helyén szerénykedett, a vezetőség pedig úgy döntött, hogy 5 és fél esztendő után a gyenge eredményekre hivatkozva idő előtt elbocsájtja sikeredzőjét. A tréner így nem töltötte ki 2023-ig szóló szerződését, helyét a Chelsea-vel korábban háromszoros Premier League-győztes, portugál José Mourinho vette át.

Mit hoz a jövő?

Az biztos, hogy Mauricio Pochettino okkal lett népszerű edző, egy rendkívül jól felépített branddé vált a futball világában. Karakterének, munkamoráljának és nem utolsó sorban remek eredményeinek köszönhetően könnyen talál magának új munkát. Kérőből akad bőven, jelenleg legesélyesebbnek a nemrégiben Thomas Tuchelt menesztő Paris Saint-Germain tűnik.

és hisznek abban, hogy a munka gyümölcsöző lesz" - nyilatkozta még nyáron. "Olyan világban élünk, ahol az eredmények számítanak, az ugyanakkor nagy kérdés, ki mondja meg, mi a jó eredmény? Az, ha győzöl, vagy az, ha felülteljesíted az elvárásokat?" - utalt Pochettino arra, hogy bár a Tottenhamnél töltött öt és fél idénye alatt egyetlen trófeát sem sikerült gyűjtenie, viszont négyszer is BL-indulást érő helyre irányította a csapatot úgy, hogy két évig nem szerződtettek új játékost.

Nem lenne nagy meglepetés, ha a Real Madriddal és a Manchester Uniteddel is szóba hozott edző végül a francia fővárosban kötne ki. Pochettino játékosként 2001 januárjától két és fél évet töltött a PSG-nél, s közel száz tétmérkőzésen lépett pályára a csapat mezében.

A PSG egy olyan klub, amelyet követek, és külön is figyelem. Amikor csak lehetőségem nyílik rá, követem a csapat meccseit, főleg a Bajnokok Ligájában. A francia bajnokság egyébként nem túl vonzó, a PSG messze kiemelkedik a mezőnyből" - mondta ezeket az argentin tréner még 2016-ban.

A külföldi sajtó szerint, ha Pochettino a PSG-nél köt ki, 2021 nyarán mindent megtesz majd azért, hogy szerződtesse Barcelonából elvágyódó honfitársát, a hatszoros aranylabdás Lionel Messit. Ezzel a lépéssel a Real Madrid által csábított Kylian Mbappé is könnyebben maradásra bírható lenne, valamint Neymar is, akinek régi vágya, hogy újra egy csapatban játszhasson az argentin világsztárral.

Pochettinót ismerve, ha valamit a fejébe vesz, azt véghez is viszi. Karizmatikus személyisége, megszerzett tapasztalatai révén talán a PSG lesz az a csapat, amellyel edzői hivatása csúcsára érhet. Ha az argentin tréner elvrendszere, melynek alapjai a magas letámadás, a kiváló erőnlét és a fiatalok beépítése, a világsztárok csapatba állításával társul, akkor már tényleg csak az edzéseken kell egy kicsit szenvedni, a többi a meccseken jöhet magától.