A Liverpool egyik legnagyobb legendája űzheti el Jürgen Kloppot Liverpoolból

Horizontal
Liverpool player Steven Gerrard (2nd L) shakes hands with coach Jurgen Klopp after being substituted during their end-of-season friendly football match against Sydney FC at the Olympic Stadium in Sydney on May 24, 2017. (Photo by WILLIAM WEST / AFP)
Vágólapra másolva!
Steven Gerrard, a Liverpool korábbi ikonja egészen elképesztő menetelést mutat be ebben a szezonban a skót bajnokságban szereplő Glasgow Rangers élén. A csapat 24 mérkőzés után veretlenül vezeti a tabellát, és az Európa-ligában is csoportelsőként jutott tovább a Benficát megelőzve, szintén vereség nélkül. Ezt a teljesítményt figyelve talán nem csoda, hogy Liverpoolban sokan már Jürgen Klopp utódját látják az egykori nagyszerű középpályásban.

Steven Gerrard 2018-ban vette át a Glasgow Rangers irányítását. Azt a csapatot, amely az elmúlt években rendre az ősi rivális Celtic árnyékában szerepelt, ráadásul 2012-ben kizárták az élvonalból, és csak négy évvel később tudott visszajutni. Európa egyik legnagyobb múltú klubja – 54-szeres skót bajnok, 33-szoros kupagyőztes – az angol legenda irányítása óta remekül szerepel, ebben az idényben egyenesen szárnyal és halad afelé, hogy 10 esztendő után először ismét skót bajnok legyen, megszakítva a Celtic 9 éve tartó sorozatát.

Mi történt a csapattal, mióta Gerrard az edző? Minek köszönhető ez a kirobbanó forma?

Mindenekelőtt magának, Steven Gerrard személyének. A Liverpool legendás játékosa 2016-ban hagyott fel az aktív labdarúgással. Az angol Premier League-ben eltöltött évek után egy idényt még futballozott az amerikai MLS-ben szereplő Los Angeles Galaxy együttesében, majd a visszavonulás mellett döntött.

Liverpoolban legenda lett Forrás: AFP/Oli Scarff

Két évvel később, nagy médiafelhajtás közepette, gyakorlatilag tapasztalat nélkül munkába állt a Glasgow Rangers vezetőedzőjeként. Talán sokan kételkedtek abban, hogy csodát tud tenni a nagy múltú csapat élén, de a 2020/2021-es szezonra ezek a kételyek elhalkultak.

A skót gigász 24 forduló után veretlenül vezeti a ligát, 21 győzelem mellett csupán 3 alkalommal játszott döntetlent, valamint egészen megdöbbentő 60-7-es gólkülönbséggel rendelkezik.

Ugyan három mérkőzéssel többet játszott, mint legfőbb riválisa, a Celtic, de 21 pontos előnnyel vezet, és az eddig látottak alapján nehezen elképzelhető, hogy innen kiadná kezéből a végső győzelmet. Mindemellett az Európa-ligában is menetel, a Benfica előtt 4 győzelemmel és 2 döntetlennel a D csoport élén végzett, és esélyesként várja a belga Royal Antwerp elleni összecsapást februárban a legjobb 16 közé jutásért.

De hogyan jutott el idáig Gerrard és a Rangers?

Az út eleinte nem volt ennyire sima és gördülékeny.

Az angol edző 2018-ban egy rossz passzban lévő, önbizalom-hiányos csapatot vett át.

Az előző szezon végén a klub csupán a harmadik lett a bajnokságban, a bajnok Celtic mellett az Aberdeen is megelőzte. A Ligakupában és a Skót Kupában is csak az elődöntőig jutott, utóbbiban az ősi riválistól megsemmisítő, 4-0-s vereséget szenvedett el. Az Európa-ligában még a csoportkörbe sem tudott bejutni, már nyáron kiesett a selejtezőben, a nem túl neves luxemburgi Progrés Niederkorn búcsúztatta.

Ezek után Gerrardra várt a feladat, hogy ráncba szedje a társaságot, újra versenyképessé tegye és esélyessé a skót bajnokság megnyerésére.

2018-ban lett a Rangers edzője Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

Elsőként azt a győztes mentalitást és küzdeni akarást próbálta átadni a futballistáknak, amely őt is jellemezte labdarúgóként.

Önéletrajzi könyvében, a My Autobiographyban arról mesélt, hogy már gyerekkorában is mindig a győzelem vezérelte, a legjobb akart lenni a focipályán, valamint az öltözőben, és még a zoknival való dekázásban is. Fiatalon a betonon is becsúszva próbált szerelni, tinédzserként egyszer liverpooli csapattársát, Paul Ince-t is rendesen felrúgta egy edzésen.

Ez a szenvedélyes mentalitás persze sok szabálytalanságot és kiállítást eredményezett Gerrardnak játékoskarrierje során, de sokat is köszönhet neki, ugyanis ilyen hozzáállás nélkül például biztosan nem nyerhette volna meg a Bajnokok Ligáját. A 2005-ös emlékezetes isztambuli döntőben a Liverpool a Milan ellen 0-3-ról egyenlített, majd nyert végül 11-esekkel.

Az angol középpályás szerezte csapata szépítő gólját, kiharcolt egy büntetőt, aztán végigrobotolta a mérkőzést, ha kellett jobbhátvédet játszott, minden labdáért csúszott-mászott, elévülhetetlen érdemei voltak a sikerben.

Gerrard pontosan az ilyen szemléletet kívánta átadni a Rangers futballistáinak, ezt akarta viszontlátni a csapattól.

- hangzott tőle az intelem.

A skót csapatnál vállalt munka előtt azért már valamennyi tapasztalatra szert tett, 2017-ben a Liverpool U18-as korosztályos együttesét irányította, és jó kapcsolatot alakított ki a felnőttcsapatot vezető Jürgen Kloppal. A német tréner hasznos tanácsokkal látta el kollégáját, amikor az igent mondott a Rangersnek.

Ezt le kell vetkőznöd. Menj vissza az alapokhoz, mintha először mennél öltözőbe. Tartsd meg a pályán mutatott önbizalmadat és használj többféle taktikát. Kísérletezz, próbálj ki különböző dolgokat, kövess el hibákat, óriási, szörnyű hibákat. Ess túl ezeken még a kamerák nélkül, és rakd össze magadban, mit is vársz önmagadtól" – osztotta meg Gerrarddal tanácsait Klopp.

Jürgen Klopptól sokat tanult Forrás: AFP/Jon Super

A fiatal edző eddig úgy tűnik, hallgatott az intelmekre, mert a kezei alatt a Rangers egyre erősebb csapattá változott.

2018-ban az önbizalom-hiányos skót csapat élére egy karizmatikus vezéregyéniség kellett, így esett a választás Steven Gerrardra. Ally McCoist 2014-es távozása után a glasgow-i klub hat különböző edzőt rúgott ki, mielőtt 2018-ban kinevezte a korábbi angol válogatott játékost.

Szükség volt tehát egy olyan vezetőedzőre, aki az állandóságot is képes megteremteni.

Gerrardnak ez már a harmadik szezonja a Rangers élén, és úgy tűnik, hogy munkája mostanra érett be. A 40 éves szakember Jürgen Klopp mellett korábbi liverpooli edzőjétől, a 2016 és 2019 között éppen az ősi rivális Celticet irányító Brendan Rodgerstől is sok hasznos dolgot megtanult.

Rodgers – akinek az edzősége idején 2014-ben a Liverpool csak karnyújtásnyira volt a bajnoki címtől, végül második lett – három évig volt az angol csapat menedzsere, majd

a Celticnél töltött ideje alatt a skót futball történetében először két egymást követő évben is triplázott, tehát a bajnoki cím mellé a Skót Kupát és a Ligakupát is begyűjtötte.

2019 óta az angol élvonalban szereplő Leicester City edzője, ahol szintén remek eredményeket ért el eddig.

Brendan Rogers munkája is inspirálta Gerrardot Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

Gerrard leggyakrabban használt hadrendjei a 4-3-3 és a 4-2-3-1, Jürgen Klopp is általában ezeket alkalmazza a Liverpoolnál. Az előbbi formáció azonban némileg eltér a német tréner által csúcsra járatott taktikától.

Gerrardnál ez inkább 4-3-2-1, úgynevezett karácsonyfa-alakzat

két támadó középpályással, akik az előre tolt csatár mögött szerepelnek. Hátrébb három domináns, erős belső középpályás kap helyet, a szélső védők pedig rendszeresen segítik a támadásokat. Ez olyannyira hatékony, hogy a skót bajnokság góllövőlistáját jelenleg a Rangers jobbhátvédje, James Tavernier vezeti 11 találattal, ami mellé még 8 gólpassz is társul.

A rendszer mindenesetre remekül működik, a ligában toronymagasan a glasgow-i kékek lőtték a legtöbb és kapták a legkevesebb gólt.

James Tavernier (balra) a Rangers csapatkapitánya és egyben legjobbja Forrás: AFP/Andy Buchanan

Gerrarddal a Rangers lépésről lépésre, idényről idényre fejlődött. Az első szezonjában a második helyen futott be a bajnok Celtic mögött, a nemzeti kupákban nem alkotott maradandót, és az Európa-liga csoportkörét sem élte túl.

A következő évadban a bajnokság a koronavírus-járvány miatt idő előtt véget ért, az eredmény az első két helyezett tekintetében változatlan volt.

A Ligakupában viszont a Rangers a döntőig menetelt, de szoros küzdelemben 1-0-ra alulmaradt a Celtickel szemben.

A Skót Kupában a negyeddöntőig jutott, az Európa-ligában azonban lényegesen jobban szerepelt, a csoportkörön túljutott, és az egyenes kieséses szakasz első párharcát is sikerrel teljesítette. A végállomást a Bayer Leverkusen jelentette a nyolcaddöntőben, a német csapat kettős győzelemmel került be a legjobb 8 közé.

A jelenlegi szezonról már többször is szó esett, a csapat egyenesen szárnyal és brillírozik, az egyetlen szépségfoltot a ligakupában elszenvedett 3-2-es vereség jelenti, Gerrard együttesét a St. Mirren búcsúztatta a negyeddöntőben.

Gerrard sikereiben és a jó eredményekben jelentős szerepet játszanak az angol edző asszisztensei,

különösen Gary McAllister és Michael Beale, akik a csapatrészek összehangolásáért és a különböző posztokon futballozó játékosok személyre szabott edzéséért is felelnek.

Természetesen nem csak az edzői kart fejlesztette, szinte az egész klubnál ráncfelvarrást tartott. Teljesen új és modern szobát kaptak az edzők, az orvosok, a fizioterapeuták, de a játékosoknak is jutott új konditerem, valamint ebédlő. Külön termet hoztak létre a videós elemzések számára, ahol a labdarúgókat és a trénereket is képzik, továbbá felújították a gyepszőnyeget és modernizálták annak kezelését.

Skóciában úgy tartják, hogy az elmúlt két év alatt Gerrard elhozta a Premier League szintjét az Ibrox Stadionba.

Steven Gerrard jelentős változtatásokat vezetett be a Rangersnél Forrás: AFP/Martin Meissner

Az új filozófia is az angol bajnokság legmarkánsabb stílusjegyeit viseli. Le kell támadni az ellenfelet, folyamatosan nyomás alatt tartani és hibára kényszeríteni. Ehhez a taktikához persze brutális fizikai állóképességre van szükség, amellyel a Rangers játékosai immár rendelkeznek. Állítólag a közös munka elején Gerrard úgy meghajtotta a játékosokat, hogy mozogni is alig bírtak az edzés végén.

A sikernek nyilván ára van, de érdemes megnézni hol tartott akkor a Rangers, mikor a korábbi kiváló futballista átvette, és hol tart jelenleg. Nem lehet nem észrevenni a párhuzamot közte és a Jürgen Klopp által felvirágoztatott Liverpool között.

Az angol csapat is jelentős hullámvölgyben volt 2015-ben, az elmúlt években viszont Bajnokok Ligáját és Premier League-címet nyert.

Gerrard nem is titkolja, hogy felnéz német kollégájára.

de amikor láttam, hogyan bánik a játékosokkal és hogyan állítja össze a taktikát, még izgatottabb lettem" – nyilatkozta korábban a Telegraphnak.

Természetesen szeretett klubja, a Liverpool remek eredményei is abszolút ösztönzőleg hatottak rá.

"A tény, hogy az elmúlt szezonban végre sikerült a Liverpoolnak 1990 óta az első bajnoki címet megszerezni, óriási öröm. Ez is motivál. A következő trófea megszerzése nagy dolog lesz nekem is. Több mérföldkövem volt már.

Minden évben jól néznek ki a statisztikáink, de a valóság az, hogy idén már serleget kellene nyernünk.

Erre építettük fel ezt a klubot, ez a mi kötelességünk. A fejlődés már nem elég, most már valamit fel kell mutatnunk" – mondta az elvárásokat.

Ha továbbra is ezzel a szenvedéllyel és következetességgel végzi a munkáját, akkor a Rangers edzőjeként hamarosan begyűjtheti első trófeáját, és őt ismerve ez csak egy sikeres korszak kezdete lesz. A későbbiekben a Liverpool szurkolói minden bizonnyal senki mást nem szeretnének jobban Jürgen Klopp utódjának a kispadra, mint a klubikont, Steven Gerrardot.

Forrás