Elképesztő változások derültek ki a labdarúgó Bajnokok Ligája reformjáról

fbl Horizontal, bajnokok ligája, logo, champions league
A picture shows the UEFA Champions League logo before a press conference on the eve of Champions League football match Juventus Vs GNK Dinamo Zagreb on December 6, 2016 at the 'Juventus Stadium' in Turin. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő változások előtt áll a labdarúgó Bajnokok Ligája küzdelemsorozata. Az UEFA mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy a nagy klubok létrehozzák a Szuperligát, éppen ezért az Európai Labdarúgó Szövetség kész lemondani az eddig saját kezében tartott kereskedelmi jogairól is. A változások - mint ahogyan erre többen rámutattak - hátrányosan érintik a mezőny eddigi kiscsapatait, de ez a történet már egyáltalán nem róluk szól.

A legnagyobb európai csapatok - azok, amelyek a Szuperliga létrehozásán fáradoznak - jóval nagyobb beleszólást és szerepet kaphatnak majd 2024-től az eseményekbe és az új BL megalkotásába. A BL küzdelmeit eddig kizárólag az UEFA rendezte.

A szervezet birtokolta az összes kereskedelmi és marketingjogot is. Az UEFA évente mintegy 3,25 milliárd euró pénzdíjat és közvetítési jogokból származó díjat oszt-osztott ki az érintetteknek.

A vadonatúj irányvonal egy hatalmas változást hozhat abban a tekintetben, hogy miként uralják a szuperklubok az európai sorozatokat. A tárgyalások részben arra irányulnak, hogy elmozduljanak a JPMorgan nevű cég által támogatott 6 milliárd eurós alternatív tervről, azaz a Szuperliga létrehozásától.

A Szuperligának egyre több a támogatója, olyan klubok álltak a terv mögé, mint a Real Madrid vagy a Barcelona.

Ezekre a hírekre reagálva az Európai Klubszövetség (ECA) megvizsgálná a Bajnokok Ligája formátumának 2024-től történő átalakításának a lehetőségét, aminek köszönhetően még több mérkőzés jönne létre ezek között a nagycsapatok között. Az UEFA és az ECA közös társaságot akar létrehozni, amelynek a célja, hogy mind a BL, mind az Európa-liga média- és szponzorszerződéseit felügyelje.

Ed Woodward, a Manchester United első embere kijelentette, hogy szerinte fontos lenne, ha a topklubok vezetőit is bevonnák a versenyek irányító testületeibe, illetve a menedzsmentbe is.

Ezek a törekvések egyáltalán nem új keletűek. A pénzügyi kérdések újragondolása mellett az is a cél, hogy magát a versenysorozatot átrendezzék. A törekvések arra irányulnak, hogy a kontinens nagycsapatai több és több meccset játszanak egymással, csökkentve azoknak a találkozóknak a számát, amikor egy kiscsapat és egy nagy egymással játszik a BL-ben. Nem véletlen, hogy az UEFA már létrehozta az Európai Konferencia Ligát (a harmadik számú kupasorozatot), amely a 2021-22-es szezonban indul. A magyar bajnokcsapat ugyan elindulhat a BL selejtezőjében, de a bajnoki második, harmadik és a Magyar Kupa győztese már nem nevezhet az Európa-liga selejtezőbe, hanem az új kupa selejtezőjében kell induljon.