Vágólapra másolva!
Idei első, San Marinóban aratott győzelmét követően szerdán már Andorrában lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott a 2022-es világbajnokság európai selejtezősorozatában. Marco Rossi szövetségi kapitánynak nem lesz könnyű dolga, hiszen több meghatározó játékosára sem számíthat, ráadásul az ellenfél meglehetősen küzdős, agresszív csapat, amelyet már csak a korábbi kellemetlen tapasztalatok miatt sem szabad lebecsülni. Az újabb győzelem stabilizálhatja a magyar csapat helyét a csoportban, miközben az angolok és a lengyelek egymás ellen játszanak Londonban.

A magyar válogatott jól kezdte a márciusi világbajnoki selejtezőket, ugyanis két forduló alatt a megszerezhető hatból négy pontot gyűjtött. A lengyelek elleni hatgólos döntetlent hozó mérkőzés egyes szakaszaiban ráadásul kifejezetten minőségi futballt mutatott be Marco Rossi együttese, és bebizonyította, hogy papíron erősebb csapat ellen is képes a győzelemre játszani.

San Marino ellen hozta a kötelező győzelmet a magyar csapat, azonban az jól látható volt, hogy nehezebben megy a játék olyan együttes ellen, amely végig csak a védekezésre koncentrál.

Márpedig a San Marinóban aratott háromgólos győzelem után ezúttal várhatóan nehezebb dolga lesz Marco Rossi együttesének, mert egyrészt a pireneusi miniállam csapata jobb, mint a világranglista utolsó helyezettje, másrészt a pályája igencsak kis méretű és műfüves, előbbi nagyban segíti a betömörülő védekezést, utóbbi pedig a játékosok többsége számára lehet szokatlan.

Andorra biztos, hogy keményebb ellenfél lesz, mint a kék mezes San Marino volt Forrás: AFP/Andreas Solaro

Ráadásul az olasz szakvezető több meghatározó játékosára sem számíthat, Gulácsi Péter után újabb két játékosát, Sallai Rolandot és Willi Orbánt kellett visszaengednie német klubjukhoz. A védelem oszlopa elsősorban a pontrúgásoknál fog hiányozni majd, hiszen Orbán számos gólt szerzett már a nemzeti együttesben rögzített szituációkból, míg Sallai kreativitása ugyancsak jól jött volna a találkozón.

A magyarok ennek ellenére esélyesként várják az összecsapást, mivel nyolc mérkőzés óta veretlenek.

Ilyen remek sorozatot legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között produkált a csapat, akkor 12 meccsen nem talált legyőzőre, igaz, a négy siker és nyolc döntetlen között csak három tétmérkőzés volt.

Az a 12 veretlen meccs

2000. március 29. Magyarország-Lengyelország 0-0 (barátságos)
2000. április 26. Észak-Írország-Magyarország 0-1 (barátságos)
2000. május 31. Magyarország-Szaúd-Arábia 2-2 (barátságos)
2000. június 3. Magyarország-Izrael 2-1 (barátságos)
2000. augusztus 16. Magyarország-Ausztria 1-1 (barátságos)
2000. szeptember 3. Magyarország-Olaszország 2-2 (vb-selejtező)
2000. október 11. Litvánia-Magyarország 1-6 (vb-selejtező)
2000. november 15. Macedónia-Magyarország 0-1 (köd miatt félbeszakadt, barátságos)
2001. február 28. Bosznia-Magyarország 1-1 (barátságos)
2001. március 7. Jordánia-Magyarország 1-1 (barátságos)
2001. március 24. Magyarország-Litvánia 1-1 (vb-selejtező)
2001. április 25. Magyarország-Finnország 0-0 (barátságos)

Androrrával eddig négyszer játszott a magyar fociválogatott, mindannyiszor vb-selejtezőn. Három győzelem mellett egy vereség csúfítja az örökmérleget, azonban a 2017-es történelmi vereség miatt a magyar csapatot alaposan fűtheti a visszavágás vágya. A jelenlegi keretből Nagy Ádám, Kleinheisler László és Lang Ádám is játszott azon a meccsen, amelyen Andorra 1-0-ra nyerni tudott. A magyar válogatott soron következő ellenfele azt megelőzően 2004 októberében, Macedónia legyőzésével szerzett három pontot tétmérkőzésen.

A magyar válogatott 2012 szeptemberében aratta a legnagyobb gólkülönbségű győzelmet Androrra felett, akkor Juhász Roland, Gera Zoltán, Szalai Ádám, Priskin Tamás és Koman Vladimir találataival 5-0-ra nyert.

Attól függetlenül, hogy a magyar válogatott számít a meccs esélyesének, egészen biztos, hogy az agresszív focit játszó miniállam csapata óriási lelkesedéssel fogja belevetni magát a küzdelembe. A rivális két vereséggel rajtolt a selejtezősorozatban, előbb hazai környezetben 1-0-ra kapott ki Albániától, majd Lengyelországban 3-0-ra maradt alul. Azonban a háromgólos győzelem ellenére a lengyelek meglehetősen szenvedve tudtak csak nyerni.

Marco Rossi, a nemzeti csapat szövetségi kapitánya nem szokott ürügyeket keresni, ezúttal sem tette. Az olasz szakember szerint semmi sem képezheti kifogás tárgyát, csak is a győzelem számít Andorra ellen.

– fogalmazott a szövetségi kapitány az Andorra elleni vb-selejtező előtt.

Rossi szerint ezúttal is csak a három pont fogadható el Forrás: mlsz.hu

Annak ellenére, hogy a válogatottnak több kulcsjátékosát is nélkülöznie kell, Rossi szerint az Androrrában pályára lépő labdarúgók hozzáállásával nem lesz baj.

Erre az esetre már előre elnézést kérek. De kizárólag az számít, hogy a holnapi mérkőzést megnyerjük, szinte mindegy milyen játékkal" – mondta Rossi a keddi hivatalos sajtótájékoztatón.

Dibusz hasonló mérkőzésre számít, mint San Marino ellen Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

A szövetségi kapitány szavait a válogatott kapusa, Dibusz Dénes is megerősítette, aki Gulácsi Péter távollétében a kezdőben kapott helyett San Marino ellen, és várhatóan Androrra ellen is ő állhat a kapuban. Dibusz szerint agresszívebb játékot kell majd produkálniuk, mint tették azt Serravalléban.

"Négy éve sok hiányzóval állt ki a csapat, akkor én sem játszottam és a televízióban néztem a mérkőzését. Nagyon meglepett és rosszulesett a vereség, hiszen akkor is a csapat tagjának érzem magam, amikor nem vagyok a keretben.

Az andorrai válogatott stabilan védekezik és a hazai pálya, valamint a műfű is mellettük áll, de egyiket sem kifogásként említem" – mondta a Ferencváros kapusa.

Nem ismétlődhet meg a 2017-es eredmény, amikor Andorra 1-0-ra legyőzte Magyarországot Forrás: AFP/Pascal Pavani

Az andorrai szövetségi kapitány, Koldo Alvarez szerint nagyon nehéz feladat vár csapatára. A mester a keddi sajtótájékoztatón a következpket mondta:

Nagyon fegyelmezett, összességében jó állapotban lévő csapatunk van. Két olyan csatárral, akikben abszolút meglehet a veszély. Szeretnénk újabb sikereket elérni, ahogyan az előző selejtezősorozatban is tudtunk győzni és döntetlent elérni."

A kifogások helyett valóban csak a három pont begyűjtésére szabad koncentrálnia a magyar csapatnak az Androrra elleni idegenbeli mérkőzésen. A nyári Európa-bajnokság előtti utolsó vb-selejtezőn remélhetőleg magabiztosan és jól játszó magyar válogatottat láthatunk, amely ha nehezen is, de győzelemmel örvendezteti meg a szurkolókat.

A válogatott az elmúlt időszakban többször is bizonyította már, hogy csapatként erős Forrás: mlsz.hu

Az Andorra vendégeként sorra kerülő összecsapás 20.45 órakor kezdődik szerdán.

Az I-csoport másik két mérkőzése közül a londoni Anglia-Lengyelország találkozó emelkedik ki. A lengyelek világklasszisa, a Bayern München játékosa, Robert Lewandowski sérült, nem léphet pályára a Wembley-ben. Az angolok első két meccsüket megnyerték, odahaza San Marinót 5-0-ra verték, majd Tiranából hozták el a három pontot. A nap harmadik találkozóján San Marino hazai pályán fogadja az albán válogatottat.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (FTC), Szalai Attila (Fenerbahce)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd), Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Loic Nego (MOL Fehérvár FC), Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)

Európai vb-selejtezők, I csoport, 3. forduló:
szerda:
20.45: Andorra-Magyarország
20.45: Anglia-Lengyelország
20.45. San Marino-Albánia

A tabella:
1. Anglia 2 2 - - 7-0 6 pont
2. Lengyelország 2 1 1 - 6-3 4
MAGYARORSZÁG 2 1 1 - 6-3 4
4. Albánia 2 1 - 1 1-2 3
5. Andorra 2 - - 2 0-4 0
6. San Marino 2 - - 2 0-8 0