Vágólapra másolva!
A héten eldől, hogy a labdarúgó NB I-ben bajnok Ferencváros kiemelt lesz-e a Bajnokok Ligája-selejtező második körében is. Az elmúlt hetekben jól alakultak az ezt befolyásoló eredmények, már csak az izraeli bajnokságnak kell úgy alakulnia, ahogy azt az FTC szurkolói remélik.

A legfontosabb az angol Premier League utolsó fordulójában dőlt el, ahol az volt a tét, hogy a Bajnokok Ligája győztesének járó indulási helyet fenn kell-e tartani arra az esetre, ha önerőből nem jutna be az elitsorozatba. Az idei BL-döntőt a Manchester City és a Chelsea játssza majd, a City már bajnok volt, ellenfele viszont "pengeélen" táncolt, nem volt biztos a 4. helye a PL-ben. És önerőből nem is sikerült bebiztosítania azt, hiszen a zárófordulóban 2-1-re kikapott az Aston Villától, ám a magyar csapat szerencséjére az őket üldöző Leicester City is vereséget szenvedett, a Tottenham 2-1-es hátrányból 4-2-re fordított. Így a BL-győztesnek fenntartott hely "felszabadult", ennek köszönhetően pedig átsorolások történtek. Ami a Ferencvárost érintette igencsak pozitívan, az a Slavia Prága áthelyezése, a csehek nem a második, hanem a harmadik körben kezdenek a selejtezőben. Ennek köszönhetően már csak a 2. kör "legjobb 10" közé kellene bekerülnie a magyar bajnoknak az UEFA-együttható alapján – olvasható az ulloi129.hu beszámolójában.

Ehhez három bajnokságnak kell úgy alakulnia, hogy a Fradinak jó legyen: az azerinek, a szlovénnek és az izraelinek. Ebből kettő már megvan ezekből. Azerbajdzsánban a Neftchi Baku az utolsó fordulóban legyőzte a címvédő Qarabagot, és ezzel meg is előzte őket és behúzta a bajnoki címet – koefficiensük alacsonyabb, mint a Fradié.

A Fradi megismételné a tavalyi bravúrt, és újra eljutna a főtábláig a BL-ben Forrás: AFP/Miguel Medina

Szlovéniában sokan az Olimpija Ljubljana sikerében bíztak, hogy megelőzik a Maribort, de a zöld-fehérek a bajnoki hajrát nagyon elrontották (hét meccsből egyet sem nyertek meg), úgy nézett ki, hogy lila vetélytársuk lesz a befutó. Ám ekkor jött a Mura – az együttest 9 éve alapították – és az utolsó fordulóban 3-1-re megverte a Maribort, ezzel pontegyenlőség alakult ki, az egymás elleni eredmények pedig a muraszombatiaknak kedvezek, így a fekete-fehérek ünnepelhettek – koefficiensük ugyancsak alacsonyabb, mint a Ferencvárosé.

Az izraeli bajnokság rájátszásos köre még tart, ezen a héten zárul. A Maccabi Haifa 4 ponttal vezet a bajnoki címvédő Maccabi Tel Aviv előtt, két forduló van hátra. A Haifa koefficiense alacsonyabb, mint az Ferencvárosé. A szerdai játéknapon a Haifa a "felsőház" utolsójával, a Kiryat Shmonával, vasárnap pedig az utolsóelőtti Hapoel Beer Shevával játszik, sorsolása tehát a lehető legkönnyebb. Amennyiben sikerül megnyerniük a bajnokságot, azzal nagy örömet szerezek majd a Ferencvárosnak is, amely ebben az esetben a BL-selejtező második körében is kiemelt lesz.

Az nso.hu össze is szedte a BL-selejtező 1. fordulójának a résztvevőit (34 csapat):

A már ismert csapatok

Biztosan kiemeltek lesznek (ezek a csapatok nem találkozhatnak egymással az első körben): Dinamo Zagreb (horvát, 44.5), Ludogorec Razgrad (bolgár, 28), Malmö FF (svéd, 18.5), CFR Cluj (romániai, 16.5), Legia Warszawa (lengyel, 16.5), Sheriff (moldovai, 14.5), Ferencváros (13.5), Shkendija Tetovo (északmacedón, 9), Slovan Bratislava (szlovák, 7.5), Dinamo Tbiliszi (grúz/georgiai, 6.5), Zalgiris Vilnius (litván, 6.5), Flora Tallinn (észt, 6.25), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói, 6)

További, már biztos résztvevők, az még kérdés, kik lehetnek közülük kiemeltek: Kajrat (kazah, 6), Lincoln Red Imps (gibraltári, 5.75), Riga FC (lett, 5.5)

Biztosan nem lesznek kiemeltek: HJK Helsinki (5.5), Sahcjor Szalihorszk (fehérorosz, 5.25), Neftci (azrei, 5), Shamrock Rovers (ír, 4.75), Connah's Quay Nomands FC (walesi, 4.75), Valur (izlandi, 4.25), Bodö/Glimt (norvég, 4.2), NS Mura (szlovén, 3), FK Borac Banja Luka (bosnyák, 1.6), Hamrun Spartans (máltai, 1.275)

A következő, egyelőre nem ismert bajnokok csatlakoznak még: izraeli, luxemburgi, örmény bajnok – kérdéses a kiemelésük; albán és északír bajnok + 1 előselejtezőből érkező csapat – biztosan nem lesznek kiemeltek.