Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik kiválása sem változtatja meg alapvetően a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki esélyeit, de abban mindenki egyetért, hogy a csapat legnagyobb tehetsége nagyon fog hiányozni a válogatottból. Marco Rossi szövetségi kapitány látszólag rezzenéstelen arccal és nagyon fegyelmezetten ülte végig a keddi kerethirdetést, csak akkor esett ki a szerepéből, amikor a szurkolói elvárásokról, kommentekről esett szó.

Mivel Szoboszlai Dominik 2021-ben még egyetlen meccset sem játszott az RB Leipzig csapatában, szinte kódolva volt, hogy nem lesz alapembere a magyar válogatottnak a június 11-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon.

Az MLSZ kedden délután szerette volna bejelenteni a játékos válogatottból való kikerülését, ám a német Kicker című újság gyorsabb volt, mert már órákkal a kerethirdetés előtt megjelentette cikkét erről.

Bár a német sajtó úgy tudta, hogy Szoboszlai már el is hagyta a saalfeldeni edzőtábort, ez nem volt igaz, hiszen a kedd délutáni edzésen a fiatal magyar játékos még ott volt a többiekkel a pályán.

Marco Rossi számított arra, hogy Szoboszlai Dominik nem lehet ott az Európa-bajnokságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ne feledjük: az, hogy most egyáltalán az Eb-meccsek felvezetéséről beszélhetünk, nagy mértékben köszönhető Szoboszlai Dominiknek, aki az Izland elleni Eb-pótselejtező utolsó pillanataiban, 1-1-es állásnál szó szerint kilőtte Magyarországot a kontinensviadalra.

A fiatal tehetség akkor tényleg a csúcson volt, de aztán a Salzburgból Lipcsébe történő igazolása után kiderült: hosszan elhúzódó sérüléssel bajlódik.

Szoboszlaira a tavaszi három vb-selejtezőn sem számíthatott Marco Rossi, s ma még azt is nagyon nehéz megjósolni, mikor térhet vissza a nemzeti csapatba. Lipcsében ennél sokkal nagyobb érdeklődéssel várják, hogy mikor mutatkozhat be az RB Leipzigben, amely a következő szezonban is indul a Bajnokok Ligájában.

Nagy kérdés, hogy a válogatott legnagyobb tehetségének kiesése hogyan hat majd a csapatra. Pláne úgy, hogy a korábban Szoboszlait helyettesítő Kalmár Zsolt sem állhat Marco Rossi rendelkezésére.

Két ilyen alapembernek a kiválása minden válogatottat megviselne - nincs ezzel másképpen a magyar csapat sem.

Azonban a csoportbeosztás, a három borzalmasan erős ellenfél - Portugália, Franciaország és Németország - miatt még akkor sem támaszthatnánk komoly elvárásokat a magyarok felé, ha mindketten itt lennének a csapattal. Nem véletlen, hogy Marco Rossi is azt mondta: könnyen lehet, hogy ebből a három csapatból kettő játssza majd az Európa-bajnokság döntőjét.

Természetesen szó sincs arról, hogy a magyarok feladnák a három Eb-meccset, erre pedig a kapitány rövid monológja adott világos és egyértelmű választ.

Szoboszlai Dominik (fehér pólóban) kedden még ott volt Saalfeldenben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szokásos mederben csordogáló kerethirdetésen egy pillanat alatt lett érdekes a helyzet, amikor a magyar szövetségi kapitány egyes szurkolók kommentjeiről kezdett beszélni.

Már az is önmagában megérne egy kérdést, hogy biztosan jó dolog-e, ha a mester ezeket olvassa (illetve abban biztosak lehetünk, hogy nem olvassa, hanem lefordítják neki), de ezt a jogot ne vegyük el senkitől - még Marco Rossitól sem.

Mivel azonban olvasta, hangot is adott a véleményének. Direkt visszanéztem, hogy mi hangzott el a saalfeldeni hotelben (ez a rész a 44.58-nál kezdődik a videófelvételen), szó szerint a következő: "Noha kiemeltem az imént és kitértem most is arra, hogy milyen értéket képviselnek az Eb-mérkőzéseken az ellenfeleink, akikkel szembe kell néznünk, de azt szeretném most is hangsúlyozni, hogy nekünk mindettől függetlenül maximálisan kötelességünk a legtöbbet nyújtani és győzni, törekedni a győzelemre. Ezt azért is mondom, mert nem a Holdon élek. És olvastam olyan kommenteket, amelyeket egyes - azt kell, hogy mondjam - idióták osztottak meg: hogyha Rossi azt mondja, hogy nem győzhetünk, ha nem vagyunk esélyesek Portugália, Franciaország, vagy Németország ellen, akkor inkább mondjon le. Hát az ilyen kommentelőnek én azt tudom mondani, hogy Rossi erre azt mondja, hogy mi arra készülünk, hogy legyőzzük a francia, a portugál és a német válogatottat, legalábbis megpróbáljuk a tőlünk telhető legjobb képességeinkkel, de az már egy másik történet, hogy sikerülni fog-e?"

A magyar válogatott utolsó edzése Ausztriában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar labdarúgó-válogatott története során még soha nem játszott hazai közönség előtt egyetlen világversenyen sem, most viszont a portugálokat és a franciákat is a Puskás Arénában fogadja majd a csapat. Ez már önmagában is olyan teher, amellyel bármely csapat nehezen birkózik meg. Ne feledjük azt sem, hogy az Eb összes helyszíne közül csak Budapesten lesz teljesen telt ház, azaz 67 ezer ember előtt léphet pályára Magyarország.

Ez újabb pszichikai tehertétel.

Reálisan gondokodó ember valóban nem beszél olyanról, hogy a magyar válogatottnak le kell győznie a 2018-as világbajnok franciákat, vagy az Eb-címvédő portugálokat - a német csapatról nem is beszélve, amely ellen Münchenben lép pályára Magyarország. Ugyanakkor egy kedden megjelent felmérés szerint idehaza egészen meghökkentően optimisták a szurkolók. A Szerencsejáték Zrt. labdarúgó Európa-bajnokságra vonatkozó 1000 fős kutatásának eredményei alapján

az Eb-meccsek iránt érdeklődő magyarok 82 százaléka látja pontszerzésre esélyesnek a nemzeti tizenegyet. Az összes válaszadó közül minden harmadik a továbbjutást is biztosra veszi.

Aki ennél is jobban bele akar merülni a részletekbe, itt olvashat a tényleg elképesztően optimista várakozásokról.

Néhány szurkolói kommentet idiótának nevezett a magyar szövetségi kapitány Fotó: Csudai Sándor - Origo

Erre viszont megint Marco Rossi keddi szavait érdemes citálni: a francia, a portugál és a német válogatottban jelenleg 20 olyan focista van, aki érdekelt volt a Bajnokok Ligája 2020-21-es szezonjának elődöntőjében. Magyar játékos viszont egy sincs. Bár gyanítom, hogy ez az érv sem jut el azokhoz, akik tényleg örök optimistaként tekintenek a közeli jövőbe.