Vágólapra másolva!
Miután egy fél magyar válogatottra való játékosunk szerepel a német bajnokságban, ezért fordulónként megnézzük, hogy teljesítettek a magyarok a Bundesligában. Az első fordulóban nem volt sok örömre oka a magyaroknak, de Szoboszlai Dominik életében komoly mérföldkő, hogy bemutatkozhatott a világ egyik legjobb bajnokságában.

Szoboszlai Dominik bejött, majd rögtön egy remek csellel ment el a jobb oldalon. Ám ekkor már hátrányban volt csapata, az RB Leipzig a Bundesliga 2021-22-es szezonjának nyitófordulójában. Ez pedig a hátralévő időben sem változott. Szoboszlai ugyanis a 64. percben, egygólos mainzi vezetésnél érkezett.

Tőle is várta edzője, az amerikai Jesse Marsch, hogy megfordítsa a mérkőzést, de ezúttal még hiába.

A Mainz 1-0-ra győzött. Azon a találkozón, melyen akár négy magyar is pályára léphetett volna.

Ám Szalai Ádámot nem jelölte a keretbe edzője, így nem fordulhatott elő, hogy amikor a magyar válogatott jövőjét jelentő ifjú középpályás bemutatkozik a Bundesligában, ott van a jelent és a közelmúltat képviselő rutinos csatár.

Az ígéretes szabadrúgást még nem lőhette Szoboszlai, de a szögleteket ő végezte el a becserélése után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

Ádám egyébként nem azért nem játszott, mert tudása alapján nem lenne helye a jelenlegi Mainzban. Sőt, ha valakinek bármelyik kor mainzi csapatában helye van, akkor az ő. A csapattal tavasszal csodát tevő Bo Svensson edző nem felejti el, hogy a hihetetlen életben maradáshoz bizony kellett a magyar csatár is.

Szalai a Mainz örök góllövőlistáján a hatodik helyen áll, ha még nyolcszor eredményes, az élre törhet. Sőt, ha még 22 találkozón pályára lép, akkor holtversenyben neki lesz a magyar focisták közül a legtöbb Bundesliga-mérkőzése.

22 meccsel ugyanis utoléri a jelenlegi elsőt, Dárdai Pált, 23-mal meg értelemszerűen meg is előzi. 23 találkozó egy idényben simán összejöhet neki, de a Mainznál rendeződni kell a viszonyoknak. Nem a teljesítménnyel van baj, mint tavaly ilyenkor, hanem ezzel a nyavalyás világjárvánnyal. A mainzi keretben a hét elején három pozitív esetet regisztráltak, és ez felborította az edzéstervet, valamint a számításba jöhető játékosok listáját. Annyira viszont nem, hogy ne győzzön a csapat a bajnoki cím egyik esélyese, a Leipzig ellen.

A szász alakulatban természetesen Gulácsi Péter állt a kapuban, és még talán most sem érti, hogy védője, Mukiele hogyan találhatta el úgy a labdát a meccset eldöntő gól előtt, ahogy az ovis fociban sem illik.

Gulácsi teljesen kiszolgáltatott helyzetben nézte, hogy Niakhaté a kapujába lő. A hátrány eltüntetésére voltak lehetőségei a lipcsei csapatnak, ezek egyikénél Szoboszlai szögletből varázsolta a labdát Willi Orbán fejére, de a védő a kapu mellé továbbította azt. Így németországi bemutatkozó meccsén nem adott gólpasszt a jövő nagy ígérete. Nem lett a Bundesligában legjobban bemutatkozó magyar focista, de erre amúgy is kevés esélye volt, ugyanis nagyon magasan van a léc.

Szabics Imre ugyanis két gólt szerzett anno, első Bundesliga-meccsén.

Ráadásul úgy, hogy csak a 60. percben állt be csereként. Addig a kispadon ült Philipp Lahm és Alekszandr Hleb mellett. A német válogatott Cacau helyére küldte be Felix Magath, és Kevin Kurányi társa lett a Stuttgart támadóegységében. A találkozót ő döntötte el, és nem a National11-ben is számításba vett híres társa. 0-0-nál érkezett és negyedórával a pályára lépése után megszerezte első Bundesliga-gólját. Egy perccel később pedig a másodikat is. A Stuttgart az ő góljaival nyert 2-0-ra Rostockban. 2003. augusztus 8-án volt az a találkozó, és akkor már nem csak mi magyarok gondoltuk, hogy Szabics nagyszerű karriert fut be, hanem a németek is. 22 éves volt akkor, vagyis csak egy kicsivel idősebb, mint most Dominik. Utóbbihoz hasonlóan ő is már tinédzserként Ausztriában játszott. A Sturm Grazot erősítette. Onnan került a Bundesligába, de a ragyogó bemutatkozást nem követte komoly pályafutás.

Nem szerzett (mert nem szerezhetett) gólt első Bundesliga találkozóján Szűcs Lajos és Király Gábor, hisz mindketten kapusok.

Viszont a saját posztjukon mindketten olyan jól teljesítettek első meccsükön, mint Szabics.

Szűcs 24 évesen a Karlsruhe ellen állt először a Kaiserslautern hálója előtt, és nem kapott gólt. A bajnoki aranyérmet hozó szezonban még védett a Leverkusen elleni 3-0-s vereség, és a Duisburg elleni 1-1 alkalmával. Neki ennyi volt a Bundesliga pályafutása, talán többet érdemelt volna. Király Gábor nem lett német bajnok, de komolyabb Bundesliga karriert mondhat magáénak, mint Szűcs. A szürke mackónadrágos kapus bemutatkozó meccsén 1997. szeptemberében nem kapott gólt a Kölntől és nyert vele a csapat. Az évezred további részében egyetlen bajnoki találkozóról sem hiányzott. Király a negyedik legtöbb Bundesliga-meccsen játszó magyar, Dárdai Pál, Szalai Ádám és Lisztes Krisztián mögött.

Közel sem futott be ilyen karriert a német élvonalban két olyan honfitársunk, aki viszont szenzációsan debütált. Tököli Attila egész életében 23 percet játszott a Bundesligában, ám ez idő alatt három ponthoz segítette a Kölnt. Ugyanis a Mainz elleni 1-0-s győzelem alkalmával a vele szemben elkövetett szabálytalanság miatt kapott csapata 11-est, amiből Björn Schlick megszerezte a győztes gólt. Dombi Tibor is hasonló módon mutatkozott be a Frankfurt csapatában. Ő a szünetben érkezett az Unterhaching elleni mérkőzésen és első labdához érése után úgy rúgták fel, hogy az 11-est ért, amit Jan Aage Fjörtoff értékesített. A debreceni villámembernek 15 mérkőzés jutott a német első osztályban, ezzel a magyarok itteni szereplési listáján 25.

Azt ma még nem tudjuk, hogy Szoboszlainak milyen jövője lesz a világ egyik legerősebb bajnokságában, azt viszont elkönyvelhetjük, hogy első mérkőzésén vereséget szenvedett csapatával.

Kikapott a Hertha is a nyitófordulóban. A berlini csapat 3-1-re veszített Kölnben, pedig a találkozó elején kimondottan stílusosan játszott, és Joveticnek köszönhetően gyorsan vezetést is szerzett. Dárdai Márton végig játszotta a találkozót, míg Dárdai Pál edzőként nagyon higgadtan értékelt a német televíziónak a lefújás után:

Hiába vezetett, vereséggel kezdett a Hertha Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

„Jól kezdtük a mérkőzést, és a vezetőgól után volt lehetőségünk növelni az előnyt. Ám az első félóra után kicsit megtorpant a csapat, nehéz eldönteni, hogy fizikailag vagy pszichikailag esett inkább vissza. És amikor hátrányba kerültünk, már nem tudtunk újítani."

Vagyis vasárnap öt magyar volt elégedetlen Németországban a nyitóforduló eredményével.

Aki örülhetett, Szalai Ádám, ő nem volt részese a sikernek. Egy nappal korábban, szombaton Sallai Roland a 70. percben érkezett a Freiburg csapatába a bielfeldi mérkőzésen, és az első játéknap egyetlen gól nélküli találkozójának lehetett a részese. A nyolcadik magyar, Novothny Soma, aki az újonc Bochum játékosa, a meccs előtti edzések egyikén (talán) könnyebben megsérült, így az ő bemutatkozása még csúszik. Csapata tisztességesen teljesített a BL-induló Wolfsburg otthonában, és úgy kapott ki 1-0-ra, hogy Robert Tesche 4. percben történt kiállítása miatt szinte az egész meccset emberhátrányban játszotta.Szoboszlai Dominik vereséggel mu

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 32 26 0 6 82-23 59 84
GY
GY
D
D
GY
I
2.
Bayern München 32 22 7 3 90-41 49 69
V
GY
GY
GY
V
I
3.
VfB Stuttgart 32 21 7 4 73-39 34 67
GY
GY
V
D
GY
I
4.
RB Leipzig 32 19 7 6 74-36 38 63
GY
GY
GY
GY
D
I
5.
Borussia Dortmund 32 17 6 9 64-40 24 60
V
GY
D
V
GY
I
6.
Eintracht Frankfurt 32 11 9 12 48-47 1 45
D
V
GY
V
V
I
7.
Freiburg 32 11 13 8 43-55 -12 41
V
GY
D
V
D
I
8.
Hoffenheim 32 11 14 7 56-64 -8 40
GY
V
GY
V
D
I
9.
Augsburg 32 10 13 9 49-57 -8 39
V
GY
V
V
V
I
10.
Werder Bremen 32 10 14 8 43-52 -9 38
D
V
GY
GY
D
I
Teljes lista