Vágólapra másolva!
Neymar a futballtörténelem legdrágább igazolása lett, amikor 2017 nyarán úgy döntött, el akarja hagyni a Barcát, hogy kiléphessen Lionel Messi árnyékából. Azonban hiába szerződött a nagy terveket szövögető Paris Saint-Germainhez, a brazil támadó eddig kudarcot vallott. Így felmerül a kérdés, hogy megérte-e a pénzét, hiszen az elmúlt években a sikerek helyett csak a botrányokat kergette. Most azonban éppen Messivel az oldalán jöhet össze a párizsiak hőn áhított célja, vagyis, hogy a PSG a világ legjobb csapata legyen.

Neymar csodagyerekként érkezett a Barcelonához, ahol négy remek szezont töltött. Többek között Bajnokok Ligáját, két spanyol bajnoki címet, három Spanyol Kupát, valamint spanyol Szuperkupát, európai Szuperkupát és Klubvilágbajnokságot is nyert a katalán csapattal. Minden sorozatot figyelembe véve 186 mérkőzésen összesen 105 gólt és 76 gólpassz került a neve mellé. A brazil oszlopos tagja volt a Barca pusztító támadótriójának, amelyben rajta kívül Lionel Messi és Luis Suárez szerepelt.

– nyilatkozta Neymar 2015-ben.

Elképesztően jól működött együtt a Messi-Suárez-Neymar hármas Forrás: Mexsport via AFP/MEXSPORT/Mexsport/Bpi.

A hármas együtt elképesztően jól működött, hiszen 2014 és 2017 között 364 gólt termelt. Neymar azonban egyéni szinten nem tudott olyan sikeres lenni. A brazil támadó tisztában volt vele, hogy ki kell lépnie Messi árnyékából ahhoz, hogy a világ legjobb játékosa lehessen, és egy nap Aranylabdát nyerjen.

Neymar helyzetét a spanyol csapatnál remekül mutatja a PSG elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágója és annak utózöngéi.

A Luis Enrique irányította katalán gárda 2017-ben véghezvitte a lehetetlen, ugyanis azután, hogy 4-0-ra kikapott Párizsban, 6-1-re legyőzte a Paris Saint-Germaint. A Barcelona minden idők legnagyobb fordítását produkálva az utolsó 7 percben három gólt lőtt. A 88. percben Neymar meseszép szabadrúgás gólt lőtt, majd a 90. percben a Suárez buktatásáért megítélt büntetőt szintén a brazil szélső vágta a kapuba. Az idegenben szerzett gólja miatt ekkor még a Paris Saint-Germain állt továbbjutásra, aztán a 95. percben Neymar gólpasszt adott a csereként beállt Sergi Robertónak, aki továbbjutotta a spanyol együttest.

Neymar fantasztikus formában játszott a PSG ellen, mégis a másnapi cikkek szinte csak Messiről szóltak.

Teljesen mindegy volt, hogy Neymar mit csinál, mindig az argentin klasszis volt a figyelem középpontjában.

Neymar a középpontban akart lenni, de Messi mellett nem volt esélye Forrás: DPPI via AFP/Jean Marie Hervio

Az átigazolás nagy port kavart a futballvilágban, hiszen a világ egyik legkiemelkedőbb játékosa egy újgazdag klub kedvéért hagyta el az egyik európai elitcsapatot. A Barcelona hiába akarta megtartani Neymart, tehetetlen volt, mivel a PSG hajlandó volt kifizetni a 222 millió eurós kivásárlási árát, ezzel nem csupán megdöntötte az addigi 105 millió eurós átigazolási rekordot, amit a Manchester United fizetett Paul Pogbáért az előző nyáron, hanem gyakorlatilag meg is duplázta azt. A brazil 2017. augusztus 3-án írt alá a PSG-hez, ez a transzfer pedig gyökerestől megváltoztatta a futballpiacot.

Nagy reményekkel érkezett Neymar Párizsba Forrás: AFP/Philippe Lopez

Négy év elteltével azonban felmerül a kérdés, vajon sikeres volt minden idők legdrágább átigazolása? A válasz nyilvánvalóan az, hogy nem. Legalábbis, ha azt vesszük alapul, hogy a PSG-nek azóta sem jött össze a hőn áhított Bajnokok Ligája győzelem, Neymar pedig továbbra sem tudott kilépni Lionel Messi árnyékából.

A francia klub és Neymar célja is a Bajnokok Ligája-győzelem volt. Neymar az elmúlt évtized legsikeresebb csapatát hagyta ott egy olyan együttesért, amely korábban soha nem jutott túl a BL-negyeddöntőn. A pénz nyilvánvalóan fontos szempont volt, különösen, ha azt nézzük, hogy Spanyolországban az államnak tartozó adósok listáján Neymar sokáig az első helyen állt.

A klubváltás mellett szólhatott a katalán csapatban betöltött szerepe is. Ugyan a Lionel Messi, Luis Suárez és Neymar alkotta támadótrió jól kijött egymással, és a pályán is félelmetes volt, mégis elképzelhető, hogy utóbbiban volt egyfajta frusztráltság, amiért mindig az argentin játékos volt a középpontban. Korábban ugyan voltak arra utaló jelek, hogy a Messi-korszak után Neymar lehet a Barcelona első számú embere, de talán még akkor is a hatszoros aranylabdás csapataként beszéltek volna a Barcelonáról. Emiatt Neymar olyan klubhoz akart szerződni, ahol ő lehet az első számú szupersztár. Nos, a PSG-nél vitathatatlanul megkapta ezt a státuszt. Emellett pedig a lehetőséget is, hogy egy feltörekvő együttessel hódítsa el az európai klubfutball legrangosabb trófeáját. Ez ugyan nem valósult még meg, de ettől függetlenül

nem jelenthető ki, hogy sikertelen lenne a PSG projektje, ami soha nem volt pusztán sport jellegű, sokkal inkább nevezhető egyfajta ambiciózus küldetésnek.

A PSG tulajdonosának régi álma volt, hogy újra összehozza Neymart és Messit Forrás: AFP/Franck Fife

A Qatar Sports Investment 2011-ben vásárolta be magát a párizsi klubhoz, azóta pedig mintegy egymilliárd eurónyi adót fizetett Franciaországban. A katari befektetők célja a kezdetektől fogva az volt, hogy egy szupermárkát hozzanak létre, ez az elképzelés pedig Neymar számára kecsegtető volt.

A PSG, mint márka 2017-ben egy új szintre lépett. A párizsi klub és a Nike Jordan márkájának innovatív együttműködése csak egy évvel később indult be, azonban a gyümölcsöző üzlet valószínűleg Neymar nélkül nem jöhetett volna létre. A Jordannal való partnerség bevitte a PSG-t az észak-amerikai és ázsiai piacra. Neymarnak köszönhetően a közösségi médiában is az egekbe szökött a Paris Saint-Germain követőinek száma. A Deloitte információi szerint a francia klubot 4,1 millióan követték 2017 előtt a Twitteren, és 7,2 millióan az Instagramon, aztán 2020-ra ezek a számok megsokszorozódtak: a követők száma a Twitteren 8,5-re, míg az Instagramon 32,5 millióra nőttek. Utóbbi közösségi oldalon egyébként a PSG olyan nagy múltú klubokat előz meg, mint a Liverpool, az Arsenal vagy épp a Manchester United. Bár korábban voltak olyan hírek, miszerint a katari befektetőket aggasztja a várt szakmai fejlődés elmaradása, mégis ezek az apró sikerek pozitívan hathatnak. Ugyanakkor felhozhatnánk Johan Cruyff híressé vált bölcsességét picit újragondolva, miszerint "sosem láttam Twitter-követőt gólt szerezni". Nos, hiába tűnik úgy, hogy manapság már csak az üzletről szól a foci, valójában továbbra is a pályán elért sikerek állnak a közéépontban.

A brazil sztár egyelőre csak árban, de tettekben nem bizonyította, hogy csúcsjátékos Forrás: AFP/Christophe Simon

A PSG mindent megtett az utóbbi években, hogy Neymar köré építsen egy csapatot, de hiába igazolt el a brazil támadó a Barcától, és lett

minden idők legdrágább játékosa, egyéni szinten nem tudta azt bizonyítani, hogy ő lenne a legjobb.

Még a Paris Saint-Germainben sem, hiszen a világbajnok Kylian Mbappé ugyanabban az évben igazolt a francia csapathoz, az első szezonját leszámítva pedig minden idényben több gólt lőtt, mint Neymar, és szépen lassan a brazil mellett a csapat legnagyobb szupersztárja lett.

Neymar a pályán még nem bizonyította, hogy megéri-e az átigazolási árat és gigantikus fizetését Forrás: AFP/Franck Fife

Persze, több oka is van annak, hogy Neymar nem tudott olyan vezére lenni a PSG-nek, mint például amilyen Messi volt hosszú évekig a Barcelonának. Neymar az első két szezonjában kulcsfontosságú mérkőzéseket hagyott ki két lábközépcsonttörés miatt. Volt olyan éve Párizsban, hogy a France Football még csak nem is jelölte őt az Aranylabdára. A sérülések, eltiltások, illetve a BL-kudarcok mellett, a balhéi sem vetettek rá túl jó fényt.

Többek között, hogy sérülten a riói karneválon bulizott, de a botrányos 2019-es évét aztán csak tetőzte, hogy szexuális zaklatással vádolták meg. A közelmúltban ismét hasonló ügybe keveredett a brazil, de ezúttal nem úszta meg olyan könnyen. A Nike egyik alkalmazottja azt állította, hogy 2016-ban szexuálisan zaklatta őt Neymar, a világ egyik legnagyobb sportszergyártó cége pedig szerződést bontott a világ legdrágább játékosával, amiért nem akart együttműködni az ellene indított vizsgálatban.

Hiába a népszerűség, ha a sorozatos botrányok miatt saját magára és a klubjára is mérgezően hat.

Ennek ellenére a PSG foggal-körömmel próbálta megtartani őt. Még akkor is, amikor Neymar nyíltan beszélt arról, hogy el akarja hagyni Franciaországot. Talán a balhéi ellenére azért is tartott ki a vezetőség Neymar mellett, mert az elejétől kezdve az volt terv, hogy a katari futballprojekt ékköveként tündököljön és vezérletével a PSG legyen a világ legjobb csapata. És az elmúlt években egyre közelebb kerültek a célhoz, a hőn áhított Bajnokok Ligája-győzelemhez. A csapat 2020-ban Thomas Tuchel irányításával mindössze egy győzelemre volt ettől, és attól, hogy tökéletes idényt zárjon.

Akkor az átlag feletti idényt futó Bayern München állította meg a PSG-t. A tavalyi szezonban pedig ismét bizonyította a klub, hogy nemzetközi szinten oda tud érni a legjobbakhoz, hiszen akkor az elődöntőig menetelt. Érdemes párhuzamot vonni Neymar teljesítményével. Ugyanis mindkét BL-idényben ihletett formában játszott a brazil támadó. Elképesztő sebességével és megmozdulásaival bizonyította, hogy továbbra is képes a világ egyik legjobbja lenni.

2020-ban kis híján összejött a BL-siker Forrás: AFP/Matthew Childs

Májusban 2025-ig meghosszabbították a szerződését, így a jelek szerint karrierje legjobb éveit a PSG-nél fogja tölteni. A csapattal elért sikerek mellett ráadásul kimondva-kimondatlanul továbbra is ott van az a cél, hogy az egyéni elismeréseket is besöpörje. Az Aranylabdáért folytatott küzdelemben eddig rendre megakadályozták a sérülések, és az eltiltások, hiszen négy év alatt közel 100 mérkőzést hagyott ki.

Hogy sikeresnek mondható-e Neymar megszerzése, az bizony attól függ, milyen szempontot veszünk figyelembe. Üzleti szempontból mindenképp sikeresnek mondható, arról nem is beszélve, hogy a brazil sztár az egyik oka annak, hogy a nyáron Lionel Messi Párizsba igazolt.

– mondta a PSG-be igazolása után Messi.

Messi nem fogadta el a felajánlást, hogy átvegye Neymar 10-es mezszámát a PSG-nél Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Azonban ahhoz, hogy minden szempontból sikeresnek lehessen tekinteni Neymar megszerzését, ahhoz a 29 éves klasszisnak el kell érnie azokat a célokat, amiket kitűzött maga elé. Úgy tűnik a hozzáállásán már változtatni tudott, ugyanis nem akarja már kétségbeesetten bizonyítani, hogy egy szinten áll Messivel vagy épp Cristiano Ronaldóval.

Ez az, ami változást hozna az életemben, a pályafutásomban, hogy amikor már kicsit idősebb leszek és visszatekintek, akkor elmondhatom, hogy nyertem egy, kettő, három vagy négy BL-t. Ez az, ami igazán érdekel" – nyilatkozta tavasszal a Bajnokok Ligája elődöntője előtt.

Valószínűleg Neymar is rájött, hogy az nem elég, ha a francia bajnokságban kimagasló teljesítményt nyújt, viszont, ha a PSG-vel BL-t tud nyerni, akkor az egyéni elismerések is jönni fognak.

Nos, Neymar elhagyta a Barcelonát, hogy máshol lehessen főszereplő, de talán mára már belátta, hogy a labdarúgás csapatsport. Az utóbbi időben legalábbis elhagyta a rá jellemző műeséseket és a hisztiket, csak azzal foglalkozott, amihez a legjobban ért. Ha a reflektorfény folyamatos keresése helyett a céljaira összpontosít, akkor a párizsi klubbal végre megnyerheti a Bajnokok Ligáját. Ebben pedig pont az a játékos segíthet neki, aki elől anno elmenekült. Persze kérdés, hogy ezúttal megbarátkozik-e a másodhegedűs szereppel, vagy képes lesz-e tettekkel is bizonyítani, hogy csúcsjátékos.

Neymar hozzáállásán sok fog múlni Forrás: AFP/Bertrand Guay

Ha Neymar a közös siker érdekében félre tudja tenni az egóját, akkor már csak Mauricio Pochettinón a sor, hogy a kirakós minden egyes darabját a helyére illessze és egy működő csapatot hozzon létre. Neymar és Messi újra együtt akart játszani, a PSG-nél pedig ezt lehetővé tették. Így a két klasszisnak nincs más dolga, mint együtt megvalósítani a katariak grandiózus tervét, vagyis a csúcsra vezetni a PSG-t.