Idegenben nyert a Cristiano Ronaldo nélkül játszó portugál válogatott

fbl Horizontal
Portugal's players celebrate a goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 qualification football match between Azerbaijan and Portugal in Baku on September 7, 2021. (Photo by Tofik BABAYEV / AFP)
Vágólapra másolva!
A hazai pályán játszó Azerbajdzsán csapata Portugáliát fogadta vb-selejtező mérkőzésen a Bakui Olimpiai Stadionban. Az első félidőben Bernardo Silva és Andre Silva góljaival vezetést szerzett az olykor sok hibával játszó Portugália. A második félidőben a vendégek több nagy helyzetét védte ki az azeriek kapusa, Magomedaliyev, de a hazaiak csak elvétve tudtak eljutni a portugálok kapujáig. A második félidőben újabb gólt szerzett a portugál csapat, Diogo Jota fejjel talált be az azeriek kapujába. Portugália idegenben magabiztosan győzte le Azerbajdzsán csapatát.

Azerbjdzsán csapata négy meccs után az A jelű vb-selejtezőcsoport utolsó helyén állt, és a csoportmásodik Portugália ellen sem sok jóra számíthatott hazai pályán. A portugáloknál hiányzott Cristiano Ronaldo, aki eltiltás miatt hiányzott a válogatottból.

A 36 éves játékos az írek elleni világbajnoki selejtezőn a 89. és 96. percben szerzett góljaival fordított, ezzel pályafutása 110. és 111. találatát jegyezte a nemzeti csapatban, amivel az örökrangsor élére került, az iráni Ali Daeit megelőzve. A győztes gól után azonban a Manchester Unitedhez visszatérő Ronaldo levette a mezét és sárga lapot kapott. Ez már a második volt neki a sorozatban, így eltiltás miatt nem léphet pályára Azerbajdzsán ellen.

Az első tizenöt percben fölényben játszott a portugál válogatott, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani a vendégek. Az azeri csapat fegyelmezetten védekezett, és remekül zárta le az üres területeket a portugál támadók elől.

Az első félidő felénél már egyre több hibával játszottak a portugálok, de az azeriek nem tudták kihasználni a vendégek hibáit,

és a labdaszerzésekből nem tudtak gyors ellentámadásokat vezetni a jól visszazáró portugál csapat ellen.

Bernardo Silva rúgta az első gólt Forrás: AFP/Tofik Babayev

A 25. percben Bruno Fernandes az azeriek tizenhatosának sarkáról ívelt a leshatáron kilépő Bernardo Silvához.

A Manchester City támadó középpályásának kapáslövése után a kapufáról pattant be a labda a hazaiak kapujába.

A Manchester United játékosa, Bruno Fernandes az első gólpasszát adta válogatott és klubszinten az idei fociszezonban

A gól után némileg megzavarodott a portugál csapat, és az azeriek Badalov középre lőtt labdája után Salahli lövése alig kerülte el pár méterrel a portugál kaput. A 31. percben azonban újabb gólt szereztek a vendégek. A portugál csapatot kiválóan mozgató Bruno Fernandes ezúttal Diogo Jotát találta meg egy remek keresztlabdával az ötös sarkán.

A Liverpool támadója egyből a középen érkező Andre Silvához passzolt, aki az azeri védők közül kilépve az üres kapuba továbbította a labdát.

Az első félidő végén már többet próbálkozott a hazai csapat, de gólt nem sikerült szerezniük Portugália ellen.

A második félidőben Portugália sokszor beszorította a hazaiakat a saját kapujuk elé. Az azeriek kapusa, Magomedaliyev bravúrjaira volt szükség, hogy ne kapjon még több gólt a második félidő első tizenöt percében a hazai csapat. A 63. percben Diogo Jota közeli lövését tudta kivédeni az azeri kapus, az ismétlést a Liverpool csatára csúnyán a kapu fölé lőtte. A 75. percben a Liverpool csatára azonban már nem hibázta el az újabb gólszerzési lehetőséget:

Joao Cancelo beadását csúsztatta meg a portugálok támadója, az azeriak kapusa pedig nem tudott védeni.

A három gólos előny birtokában Portugália már kényelmesebben játszhatott az utolsó tizenöt percben. Azerbajdzsán továbbra sem tudott hatékony támadójátékot felmutatni, így hazai pályán sima vereséget szenvedett a Cristiano Ronaldo nélkül felálló portugál csapat ellen.

Labdarúgás, vb-selejtező, eredmény

Azerbajdzsán-Portugália 0-3 (0-2)