Több szövetség is támogatja a kétévenkénti focivébé-rendezést

Football: Gold Cup final, USA v Mexico fbl Horizontal
USA's forward Nicholas Gioacchini (R) looks at USA's defender Miles Robinson (L) after Robinson scored the winning goal during the Concacaf Gold Cup football match final between Mexico and USA at the Allegiant stadium in Las Vegas, Nevada on August 1, 2021. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség (CONCACAF), illetve az ázsiai kontinens labdarúgó-szövetsége (AFC) is támogatja a nemzetközi szövetség (FIFA) tervét, miszerint az eddig négy helyett a közeljövőben már kétévente rendezzék meg a világbajnokságot.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban. A FIFA technikai bizottsága - a francia Arséne Wenger vezetésével - múlt héten Dohában egyeztetett a kérdésben, majd arra az álláspontra jutott, hogy 2026-tól már át lehetne térni a sűrűbb rendezésre.

Amíg az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetségnél elsősorban az amúgy is túl sűrű versenynaptárra és a játékosok túlterheltségére hivatkozva nagy ellenkezést váltott ki az ötlet, addig a CONCACAF és az AFC továbbra is támogatja a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését. Reményeik szerint a mostaninál kiegyensúlyozottabb struktúrát tudnak majd kialakítani a sportágban világszerte.

Több szövetség is támogatja a kétévenkénti focivébé-rendezést Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

A CONCACAF-zónában 34, az AFC-nél 45 válogatott indult a 2022-es vb-selejtezőkön, közülük három, illetve négy csapat szerezhet direkt kvótát, míg Katar rendezőként Ázsiából biztos résztvevő. Mindkét szervezet további egy-egy csapatot delegál a négycsapatos interkontinentális pótselejtezőre, amelyről még két gárda harcolhatja ki a részvételt. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban sorra kerülő 2026-os vb-n az eddigi 32 helyett már 48 csapat vesz majd részt, az AFC és a CONCACAF is megduplázott biztos indulóra számíthat: nyolcra, illetve hatra.

A CONCACAF térségből 11, Ázsiából pedig 12 válogatott vehetett eddig részt vb-n, utóbbiban szerepelnek viszont az ausztrálok is.