Kínos bukás lett Messi első BL-meccse a PSG-ben, összeomlott a Lipcse

VOETBAL FOOT FOOTBALL CLUB DE BRUGES AFP fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Argentinian forward Lionel Messi (R) fights for the ball with Club Brugge's Colombian defender Eder Alvarez Balanta during the UEFA Champions League Group A football match Club Brugge against Paris Saint-Germain (PSG) at Jan Breydel Stadium in Bruges, on September 15, 2021. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
A három magyar válogatott futballistát, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig 6-3-ra kikapott a Manchester City otthonában a Bajnokok Ligája nyitófordulójának szerdai játéknapján. A lipcsei védők óriási hibáinak köszönhetően már az első félidőben két góllal vezetett a City. A német együttes háromszor is felzárkózott egy gólra, de a City rendre góllal válaszolt és végül magabiztos győzelmet aratott. Pep Guardiola 300. alkalommal irányította az angol csapatot, amely klubcsúcsot álított be, miután egymást követő nyolcadik hazai meccsét nyerte meg a BL-ben. A végső győzelemre esélyesnek gondolt Paris Saint-Germain nagy meglepetésre csak 1-1-es döntetlent játszott a Club Brugge vendégeként, ráadásul Mbappé megsérült.

A három magyar válogatott futballistát, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig az előző idényben döntős, angol bajnok Manchester Cityhez látogatott a Bajnokok Ligája nyitófordulójának szerdai játéknapján az A csoportban.

A Manchester City a legutóbbi hét hazai mérkőzését megnyerte a BL-ben, és 2019. november 26. óta nem vesztett pontot az Etihad Stadionban.

Josep Guardiola együttese egy újabb sikerrel megdöntené a klubcsúcsot az európai kupában sorozatban elért egymást követő hazai győzelmek tekintetében.

Pep Guardiola 300. alkalommal ülhetett az angol csapat kispadján Forrás: AFP/Oli Scarff

A két csapat teljesen eltérő előjelekkel várhatta az összecsapást, hiszen amíg a Manchester City a Tottenham Hotspurtól elszenvedett első fordulós veresége óta mindhárom mérkőzését megnyerte a Premier League-ben, ráadásul ezeken a találkozókon 11-0 a gólkülönbsége, addig a Leipzig a Bundesligában négy mérkőzéséből hármat elveszítve csak a 12., szombaton hazai pályán kapott ki 4-1-re a címvédő Bayern Münchentől.

A Leipzig kezdője ezúttal is Gulácsi Péter nevével kezdődött, aki ráadásul csapatkapitányként vezethette pályára a német együttest. Mellett a szintén magyar válogatott Willi Orbán a védelem tengelyében kapott helyett, Szoboszlai Dominik viszont csereként kezdett.

Pep Guardiola nem számíthatott két alapemberére, ugyanis John Stones és Aymeric Laporte is megsérült, az Eb-ezüstérmes Raheem Sterlinget pedig csak a cserék közé jelölte a spanyol edző. Visszakerült a csapatba viszont Kevin de Bruyne és a Premier League történetének legdrágább játékosa, Jack Grealish is bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában.

A Premier League címvédője az erőviszonyoknak és a várakozásoknak megfelelően lendületesen kezdte a találkozót. A City az első tíz perc után több, mint 70 százalékban birtokolta a labdát, de ez meddő fölénynek bizonyult, ugyanis helyzetet nem tudtak kialakítani a masszívan védekező lipcsei csapat ellen. Az első kapura lövésre a 14. percig kellett várni, akkor a vendégek spanyol válogatott játékosa, Dani Olmo bombázott a lelátóra. Aztán a túloldalon két perccel később

a City az első valamirevaló próbálkozása után megszerezte a vezetést egy pontrúgást követően.

Grealish baloldali szöglete után Nathan Aké fejelt a hálóba, Gulácsi csak belekapni tudott, menteni nem. A holland hátvéd első gólját szerezte a nemzetközi porondon. Ez volt a manchesteriek idénybeli 12. gólja, amit a 11. City-játékos szerzett.

Mukiele és Orbán egymást zavarta, Aké pedig megszerezte a Citynek a vezetést Forrás: AFP/Oli Scarff

A félidő felénél aztán tovább növelte előnyét a hazai csapat.

De Bruyne ívelt veszélyesen középre, Nordi Mukiele pedig elképesztően szerencsétlenül avatkozott közbe és felszabadítás helyett Gulácsi mellett a saját csapata kapujába fejelt.

A kettőselőny birtokában az angoloknak már nem volt sietős és látványosan lassították a játékot.

A sokkból felocsúdva több ígértes lehetősége is akadt a vendég csapatnak a hajrában. André Silva gólját les miatt még érvénytelenítette a játékvezető, a 42. percben aztán már összejött a szépítés. Az öngólt szerző Mukiele valamicskét jóvá tette hibáját, ugyanis az ő passza után fejelt Nkunku a City kapujába.

Christopher Nkunku góljával szépített a Leipzig Forrás: AFP/Oli Scarff

Sokáig azonban nem örülhettek a németek, az első félidő hosszabbításában Lukas Klostermann kezezet a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig a videobíró segítségével megítélte a büntetőt.

A labda mögé Rijad Mahrez állt és könyörtelenül értékesítette a tizenegyest, ezzel a szünetre ismét kétgólosra nött a különbség.

A fordulás után aztán nagyon leült a hazai csapat, amit az RB Leipzig hamar ki is használt és az 51. percben Nkunku második fejesgóljával újra felzárkózott.

A Manchester City aztán amikor érezte, hogy baj van, rögtön váltani tudott és meglőtte a negyedik gólját. Jack Grealish húzott befele, majd mintegy 16 méterről gyönörűen tekert a bal felsőbe. Így tehát góllal mutatkozott be a Bajnokok Ligájában az Eb-ezüstérmes játékos, akiért a Manchester City 100 millió fontot fizetet a nyáron az Aston Villának.

Góllal mutatkozott be a BL-ben a PL-legdrágább játékosa, Jack Grealish Forrás: AFP/Oli Scarff

Az 57. percben Pep Guardiola és Jesse Marsch is kettőscserével igyekezett frissíteni csapatán, az lipcseiknél pályára lépett Szoboszlai Dominik.

A folytatásban is óriási fölényben játszottak a hazaiak, egy parádés akció végén kis híján megszerezték az ötödik góljukat is, de Ferrán Torres találatát les miatt nem adták meg. A túloldalon Szoboszlai hívta fel magára a figyelmet egy életerős lövéssel, ami azonban kapura nem volt veszélyes.

A hajrában a Lipcse harmadszor is felzárkózott egy gólra, ráadásul ismét a francia Nkunku révén.

Viszont alig telt el egy perc a mérkőzésből stílszerűen rögtön jött a City válasza. Joao Cancelo a 75. percben mintegy 23 méterről óriási gólt lőtt a kapu jobb oldalába, Gulácsi Péter csak ujjheggyel tudott beleérni a lövésbe. A magyar kapus a legutóbbi két mérkőzésén immáron a kilencedik bekapott gólját kapta.

Cancelo óriási góljánál Gulácsi csak ujjheggyel tudott beleérni a labdába Forrás: AFP/Oli Scarff

Az ötödik bekapott gól után már nem tudott visszajönni a meccsbe a Leipzig, amely ráadásul a hajrára emberhátrányba került, miután a korábbi Manchester City játékost, Angelinot második sárga lappal kiállította a játékvezető.

A 85. percben aztán már 6-3-t mutatott az eredményjelző az Etihad Stadionban, Gabriel Jesus értékesítette a ziccerét. A hazai csapat a hátralévő időben is beszorította a saját kapuja elé a Leipziget, Gulácsinak kétszer is nagyot kellett védenie, az eredmény azonban már nem változott, így a Manchester City magabiztos győzelmet aratott Pep Guardiola 300. mérkőzésén.

Az A csoport másik meccsén a tavaly döntős Paris Saint-Germain is megkezdte szereplését a BL-ben a Club Brugge ellen, azonban óriási megleptésre francia sztárcsapat csak 1-1-es döntetlentért el Belgiumban.

A PSG-ben először volt kezdő a Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar trió, az argentin sztár pedig végre bemutatkozhatott a párizsi együttes színeiben a BL-ben.

A PSG-ből sérülés miatt hiányzott Sergio Ramos és Marco Verratti, valamint eltiltás miatt Angel Di Maria sem léphetett pályára.

Kínos pontvesztéssel zárult Messi első BL-meccse PSG-mezben Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Ahogyan az várható volt, a PSG kezdte jobban a meccset és Ander Herrera 15. percben lőtt góljával hamar megszerezte a vezetést. Némi meglepetésre aztán a bátran játszó Brugge egyenlíteni tudott, így döntetlennel vonultak szünetre a felek. A hazaiak gólja egyébként nem volt érdemtelen, hiszen

a labdabirtoklás aránya ugyan 61-39 százalék volt a párizsiak javára, a kapura lövések terén már 16-9 volt az arány a belgák javára.

A párizsi csapat hiába állt fel a bombaerős támadótriójával, sem Neymar, sem Messi, sem pedig Mbappé nem tudott betalálni, így hatalmas meglepetésre a belga csapat pontot mentett a végsőgyőzelemre is esélyes PSG ellen. A francia világbajnok Mbappé ráadásul megsérült a második félidő elején, fájdalmas arccal hagyta el a pályát, amikor Mauricio Pochettino becserélte a helyére Mauro Icardit.

A belga védők nem kímélték Kylian Mbappét, aki megsérült a második félidőben Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A hatszoros aranylabdás Lionel Messi a 150. mérkőzésén lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel Cristiano Ronaldo (177) és Xavi(151) után ő lett a harmadik olyan mezőnyjátékos, aki elérte ezt a mérföldkövet.

A szerdai játéknap egyik slágermérkőzése a tavalyi angol bajnok Liverpool és a legutóbbi szezonban olasz második AC Milan összecsapása volt a B csoportban. A két nagy múltú együttes harmadik alkalommal találkozott egymással a legrangosabb európai kupában, amiből kétszer is a fináléban: 2005-ben a Liverpool minden idők egyik legemlékezetesebb döntőjében a második félidőben háromgólos hátrányból egyenlítve 11-esekkel nyert, míg két évvel később a Milan 2-1-es győzelemmel vágott vissza. A hazai csapat számára kedvező előjel lehetett, hogy a Milan a legutóbb 19 angliai szereplése alkalmával csak egyszer, 2005 tavaszán a Manchester United vendégeként tudott nyerni. Ráadásul az angol csapat Jürgen Klopp irányításával csak egyszer kapott ki hazai pályán a sorozat csoportkörében.

Gólgazdag meccset játszott egymással a 2005-ös finálé két döntőse, a Liverpool és a Milan Forrás: AFP/Paul Ellis

A Pool remekül kezdte a találkozón és már a 9. percben megszerezte a vezetést, miután Trent Alexander-Arnold tört be a tizenhatoson belülre, közeli lövése pedig Tomorin pattant meg, így védhetetlenül a hálóba került a labda. Alig öt perccel később megduplázhatta volna előnyét a Pool, de Mohamed Szalah tizenegyest hibázott.

A félidő végére aztán magára talált a Milan és mintegy 40 másodperccel alatt megfordította az állást a szünet előtt Rebic és Diaz góljával.

A csapatok a fordulás után sem vettek vissza a tempóból, a 46. percben egy szöglet után
Simon Kjaer lőtt gólt, de les miatt érvénytelenítették. A túloldalon viszont a Liverpool szabályos gólt szerzett és rögtön a második félidő elején kiegyenlített. Mohamed Szalah kapott remek kiugratást Origitől, majd közelről a kapu bal oldalába lőtt. A 69. percben a Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson állította be a 3-2-es végeredményt. Az AC Milan 2014 után tért vissza a legjobbak közé. Az olasz csapat színeiben bemutatkozott a BL-ben a klublegenda, Paolo Maldini fia, Daniele.

Jordan Henderson gőztes gólt szerzett az AC Milan ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

A csoport másik mérkőzésen az Atlécio Madrid hazai pályán nem bírt az FC Portóval, amely a gólnélküli döntetlennel elcsípett egy pontot a La Liga címvédőjétől.

A D csoport rangadóján a 13-szoros BL-győztes Real Madrid az olasz bajnok Internazionale otthonába látogatott. A két sztárcsapat az előző idényben is azonos csoportban szerepelt, a király gárda akkor 3-2-re nyert, Milánóban pedig 2-0-ra diadalmaskodott.

A másik milánói csapat, az Inter sem járt jobban, Rodrygo 89. percben lőtt góljával kapott ki hazai pályán a Real Madridtól.

Ez volt a két csapat 18. egymás elleni összecsapása az európai kupákban, a Real immáron 9 győzelemnél tart, az Inter 7-szer nyert két döntetlen mellett.

Rodrygo kései góljával nyert a Real Madrid az Inter ellen Forrás: AFP/Miguel Medina

Gólgyártásban a Cityvel csak az Ajax vette fel a versenyt ezen az estén: a hollandok 5-1-re verték idegenben a portugál bajnok Sportingot. Az elefántcsontparti Sebastian Haller négy gólt lőtt, amire eddig csak egyetlen BL-debütáns volt képes: bizonyos Marco Van Basten.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:
Eredmények, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
Manchester City (angol)-RB Leipzig (német) 6-3 (3-1)
gól: Aké (16.), Mukiele (28. - öngól), Mahrez (45+2. - 11-esből), Grealish (56.), Joao Cancelo (75.), Jesus (85.), illetve Nkunku (42., 51., 73.)
piros lap: Angelino (79., Leipzig)

Club Brugge (belga) - Paris Saint-Germain (francia) 1-1 (1-1)
gól: Vanaken (27.), illetve Herrera (16.)

B csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-FC Porto (portugál) 0-0
piros lap: Mbemba (95., Porto)

Liverpool FC (angol)-AC Milan (olasz) 3-2 (1-2)
gól: Alexander-Arnold (9.), Salah (49.), Henderson (69.), illetve Rebic (42.), Diaz (44.)

C csoport:
Sporting CP (portugál)-AFC Ajax (holland) 1-5 (1-3)
gól: Paulinho (33.), illetve Haller (2., 9., 51., 63.), Berghuis (39.)

Besiktas (török)-Borussia Dortmund (német) 1-2 (0-2)
gól: Montero (94.), illetve Bellingham (20.), Haaland (45+3.)

D csoport:
Internazionale (olasz)-Real Madrid (spanyol) 0-1 (0-0)
gól: Rodrygo (89.)

Sheriff Tiraspol (moldovai)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-0 (1-0)
gól: Traore (16.), Yansane (62.)