Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes, hogy a Lionel Messi nélkül focizó Barcelonának továbbra sincs kaput eltaláló lövése a Bajnokok Ligájában. A katalán csapat támadójátéka a Bayern München után a portugál Benfica ellen is csődöt mondott. A Manchester United Cristiano Ronaldo 95. percben szerzett góljával fordított a Villarreal ellen. Az ötszörös aranylabdás klasszis ráadásul történelmet írt, ugyanis egyetlen focista sem lépett pályára többször a legrangosabb európai kupasorozatban, mint ő. A Bayern München kiütéses győzelmet aratott, a címvédő Chelsea viszont 1-0-ra kikapott a Juventus otthonában. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

Óriási bajban a Barcelona

Az E csoportban az idei szezonban még veretlen Benfica szolgáltatta a forduló legnagyobb meglepetését, ugyanis hazai pályán 3-0-ra legyőzte a Lionel Messi nélküli Barcelonát. A katalánok már a 3. percben hátrányba kerültek, és a folytatásban is a portugálok akarata érvényesült. A Barcelona látványosan szenved Messi nélkül, a legutóbbi három tétmeccséből csak egyet tudott megnyerni. Azonban talán ennél is többet mond, hogy

akárcsak az első fordulóban a Bayern München ellen, most sem volt a Barcelonának kaput eltaláló lövése.

A Benfica történelmi sikert ért el, ugyanis legutóbb az 1961-es BEK-döntőben tudta legyőzni a Barcelonát, amely végül emberhátrányban fejezte be a mérkőzést. Ronald Koeman együttese ezzel két kör után szégyenszemre pont nélkül, 0-6-os gólkülönbséggel a csoport utolsó helyén áll.

A Barcelona talán soha nem látott mély gödörben van, ugyanis sorozatban öt meccs óta nyeretlen a BL-ben.

Egy döntetlen mellett négyszer kapott ki, ezeken mindössze 2 gólt rúgott és 14-et kapott. Egészen döbbenetes statisztika.

A katalán klub történetében ez csupán a második olyan eset, hogy két vereséggel indított egy nemzetközi kupasorozatot. Legutóbb ez az UEFA-kupa 1972-73-as idényében fordult elő, akkor a csoportmeccsek után búcsúzott a Barcelona.

Döbbent barcelonai játékosok, újabb kínos vereséget szenvedett a Koeman-csapat Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

"Nehéz elmagyarázni, hogy hol tartunk épp a csapatépítésben. Nagyon rosszul kezdtünk, túl korán hátrányba kerültünk, utána viszont feljavult a játékunk és helyzeteket alakítottunk ki, megvolt az esélyünk, de megint nem sikerült gólt lőnünk. Ha könnyelműek vagyunk, azt az ellenfelek kihasználják.

A statisztikák csak azt mutatják, hogy nem lőttünk gólt, de az még nem azt jelenti, hogy nem voltak nagy helyzeteink.

Amikor nyomás alatt tartottuk a Benficát, akkor lehetőségük nyílt kontratámadásokra, kétszer is így kaptunk gólt. Még csak két mérkőzésen vagyunk túl a csoportban, most a visszavágásra kell koncentrálnunk. Illetve oda-vissza le kell győznünk a Dinamo Kijevet, és közben figyeljük, hogy mit játszanak a riválisaink. Sok van még hátra, de meg kell próbálnunk pozitívnak maradni" – nyilatkozta a mérkőzés után a Barcelona csapatkapitánya, Sergio Busquets.

Az újabb kínos vereség után kisebb fajta csoda lenne, ha még a következő meccsen is Ronald Koeman ülne a Barca kispadján, a holland vezetőedző azonban nem hajlandó lemondani.

"Nehéz elfogadni ezt az eredményt.

Ez teljesen egyértelmű. A klubnál végzett munkámról csak azt tudom elmondani, hogy továbbra is érzem a vezetőség és a játékosaim támogatását."

Koeman napjai alighanem meg vannak számlálva a Barcelonánál Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

"A Benfica fizikálisan és gyorsaságban is fölénk nőtt. Azt hiszem, az első, illetve a második gólnál is védelmi hiba okozta a vesztünket, ettől függetlenül megvoltak a gólhelyzeteink, de ha ezek kimaradnak, az sorsfordító tud lenni egy ilyen mérkőzésen" – nyilatkozta Ronald Koeman, a Barcelona vezetőedzője.

"Még sok meccs van hátra, és ha azokat megnyerjük, akkor van esélyünk továbbjutni a csoportból.

Az egyetlen megoldás a kemény munka és az összetartás" – mondta meglehetősen nagy optimizmussal Frenkie de Jong, aki a katalánoknál a 100. tétmeccsén lépett pályára.

Frenkie de Jong csak a fejét fogta a Barcelona újabb kínos veresége után Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

"Jó formában van a csapat, nagyon magabiztosan játszottunk most is. Sikerült kontrollálnunk azokat a pillanatokat, amikor a Barcelona többet birtokolta a labdát, de számunkra csak az volt a fontos, hogy az utolsó passzaik ne sikerüljenek. Tudtam, hogy a Barcelona legyőzéséhez egynél több gólt kell szereznünk. Azt hittem, nem fogjuk megúszni kapott gól nélkül, de a csapat remekül védekezett. Vlachodimosnak nem is volt hárítanivalója, kivéve a beadásokat" – értékelt a Benfica trénere, Jorge Jesus.

– mondta Darwin Nunez, aki már a 3. percben megszerezte a vezetést a Benficának.

Nunez már rögtön a meccs elején sokkolta góljával a katalánokat Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Ismét Ronaldo a Manchester United megmentője

Az F csoport a Manchester United története során először tudta legyőzni a Villarrealt, miután Cristiano Ronaldo a 95. percben győztes gólt szerzett az Old Traffordon.

A szerdai mérkőzést megelőzően ötször találkozott egymással tétmérkőzésen a két együttes, a négy BL-meccs egyaránt gól nélküli döntetlenre végződött, míg az előző idény Európa-liga-döntőjében 1–1-es végeredményt követően tizenegyesekkel nyert a Villarreal. A legutóbbi négy tétmeccséből hármat is elvesztő angol rekordbajnoknak javítania kellett, ugyanis az első fordulóban kínos vereséget szenvedett a svájci Young Boys csapatától. Ennek ellenére az első félidő nem a Unitedről szólt, szinte csak spanyol helyzetet lehetett feljegyezni.

A gólnélküli első játékrész után aztán teljesen megérdemelten megszerezte a vezetést Paco Alcacer révén a Villarreal. A vendégek viszont csupán hét percig tudták megőrizni a vezetést, majd az utolsó pillanatban Ronaldo talált be, és ezzel tartotta otthon a fontos három pontot az MU.

Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo ráadásul történelmet írt, ugyanis 178. alkalommal lépett pályára a BL-ben, és ezzel megelőzte az örökrangsor élén a Real Madrid legendáját, Iker Casillast.

Ronaldo megdöntötte Iker Casillas rekordját a BL-ben Forrás: AFP/Anthony Devlin

"Spanyol csapat ellen mindig nehéz játszani. A Villarreal most is jól játszott és szervezetten védekezett, de úgy gondolom, hogy mi is jó munkát végeztünk. Néha türelmesnek kell lenni. A legfontosabb az, hogy itthon tartottuk a három pontot. Végig hittem benne, hogy megnyerhetjük a mérkőzést, még azután is, hogy megszerezték a vezetést. Alex gólja után a szurkolók hihetetlen erőt adtak. De Geának be kellett mutatnia néhány egészen elképesztő védést. Aztán a végén Cristiano ismét segített nekünk" – mondta az Alex Telles kapáslövésénél gólpasszt adó Bruno Fernandes a BT Sportnak.

– jegyezte meg a rekorder Cristiano Ronaldo.

Ronaldo rekordot döntött és győztes gólt lőtt a Villarreal ellen Forrás: AFP/Anthony Devlin

"Az eredmény ellenére büszkék lehetünk magunkra. Idejöttünk a Manchester United otthonába, és kis szerencsével meg is nyerhettük volna a meccset. A végén jobban kellett volna koncentrálnunk.

Ettől függetlenül gratulálok a srácaimnak, büszke vagyok rájuk" - fogalmazott Unai Emery, a Villarreal vezetőedzője.

A címvédő is kikapott

A H csoportban a címvédő Chelsea hiába játszott hatalmas fölényben, idegenben kikapott 1-0-ra a halovány szezonkezdet produkáló Juventus együttesétől. Sérülés, illetve betegség miatt mindkét csapatból hiányoztak kulcsemberek. A mérkőzés pedig látványos futball helyett hatalmas taktikai harcot hozott: Massimiliano Allegri ezúttal felül múlta a londoni csapat BL-győztes hadvezérét, Thomas Tuchelt, ugyanis a Chelsea képtelen volt feltörni a Juventus védelmét. A londoniak 16 alkalommal próbálkoztak gólt szerezni az olasz együttes ellen, a BL idegenbeli mérkőzéseit figyelembe véve ennél többször egyetlen csapat sem alakított ki helyzetet anélkül, hogy gólt lőtt volna. A torinói együttes negyedik alkalommal rajtol kapott gól nélkül két győzelemmel a BL-csoportkörben, a legutóbbi két ilyen eset szintén Allegrivel sikerült a Juvénak.

A mérkőzés emberének a második félidő 10. másodpercében gólt szerző Federico Chiesát választották. Az Európa-bajnok támadó az első olyan olasz focista lett Alessandro Del Piero óta, aki négy egymást követő Bajnokok Ligája-rajtján gólt szerzett a Juventusban.

Federico Chiesa a Juventus leggyorsabb második félidei gólját szerezte a BL-ben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Isabella Bonotto

"Nehéz mérkőzés volt, mert a Chelsea nyomás alatt tartott minket. Végig nagyon jól játszottak, így kénytelenek voltunk védekezni. De ma este megmutattuk a Juventus szellemiségét. A szünetben Allegri megpróbált taktikát váltani, hogy jobban zavarba tudjuk hozni a Chelsea védelmét. Szerencsére ez bejött, és végül sikerült nyernünk" – nyilatkozta Chiesa, aki a Juventus leggyorsabb második félidőben szerzett gólját lőtte a BL-ben.

"A jó tengerészek mindig megtalálják a kiutat a viharból. Jó meccset játszottunk a címvédő ellen. Technikailag lehettünk volna jobbak is, de

– mondta elégedetten a Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri.

Allegri nyerte a taktikai csatát Tuchellel szemben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Isabella Bonotto

Nem tudom ennek az okát, de az egész csapatra vonatkozik. Úgy éreztem, kicsit lassúak és fáradtak vagyunk, fejben lassan hoztuk meg a döntéseinket" – mondta a Chelsea német trénere, Thomas Tuchel.

Megállíthatatlan a Bayern München

Az E csoportban a Bayern München 5-0-ra kiütötte a Dinamo Kijevet. A bajor klub már a 12. percben vezetést szerzett az ukrán együttes ellen Robert Lewandowski büntetőjéből, majd a lengyel sztár a 27. percben ismét betalált. Ez volt a 33 éves gólvágó 119. találata a legutóbbi 100 mérkőzést nézve, az idei naptári évben pedig már 41 találatnál jár minden sorozatot figyelembe véve, ez hattal több, mint bármelyik más játékosé az öt topligában.

Lewandowski a Bajnokok Ligája történetének első olyan játékosa lett, aki 18 egymást követő mérkőzésen rúgott gólt a győztes csapat színeiben.

Robert Lewandowski két góllal járult hozzá a Bayern újabb klubrekordjához Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Marcel Engelbrecht/firo Sportpho/Marcel Engelbrecht

A bajorok a második félidőben újabb gólokat szereztek, és ezzel két forduló után százszázalékos teljesítménnyel, illetve 8–0-s gólkülönbséggel magabiztosan vezetik kvartettjüket.

A Bayern a 24. BL-meccsén is betalált sorozatban, ezzel tovább javította klubrekordját.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Cristiano Ronaldónál egyetlen játékos sem lőtt több győztes gólt a 90. perc után a Bajnokok Ligájában. A portugál klasszis harmadszor volt eredményes az utolsó pillanatban.
  • Cristiano Ronaldo 36 évesen és 236 naposan a második legidősebb Manchester United játékos lett, aki gólt szerzett az Old Traffordon európai kupasorozatban. A rekordot Bryan Robson tartja, aki 36 évesen és 282 naposan volt eredményes a Galatasaray ellen 1993-ban.
  • Kléberson, Rafael, Anderson, Fabio, Andreas Pereira és Fred után Alex Telles lett a hetedik brazil futballista, aki gólt szerzett a Manchester Unitedben.
  • Minden sorozatot figyelembe véve Julian Nagelsmann az első 10 mérkőzéséből kilencet megnyert a Bayern München edzőjeként. Ennél jobban korábban egyetlen edző sem kezdett a Bayernben.
    Nagelsmannál eredményesebben egyetlen edző sem kezdett még a Bayern kispadján Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Marcel Engelbrecht/firo Sportpho/Marcel Engelbrecht
  • Leonardo Bonucci a Chelsea ellen játszotta 450. mérkőzését a Juventus mezében.
  • Matteo Pessina lett az első olasz játékos, aki BL-gólt szerzett az Atalanta színeiben.
  • A Red Bull Salzburg támadója, Karim Adeyemi megdöntötte Thomas Müller rekordját, ugyanis 19 évesen és 254 naposan a legfiatalabb német játékos lett, aki egy meccs alatt lőtt két gólt a Bajnokok Ligájában.
  • Paco Alcácer mindössze a nyolcadik spanyol focista, aki az Old Traffordon gólt lőtt a Manchester Unitednek a BL-ben.
  • A Sevilla immáron hét idegenbeli mérkőzése óta veretlen a sorozatban (3 győzelem, 4 döntetlen). A Bajnokok Ligájában ez a spanyol klub eddigi leghosszabb veretlenségi sorozata.

Eredmények:

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
E csoport:
Bayern München (német)-Dinamo Kijev (ukrán) 5-0 (2-0)
gól: Lewandowski (12., 27. - előbbit 11-esből), Gnabry (68.), Sane (74.), Choupo-Moting (87.)

Benfica (portugál)-FC Barcelona (spanyol) 3-0 (1-0)
gól: Nunez (3., 78. - utóbbit 11-esből), Silva (69.)
piros lap: Garcia (87., Barcelona)

Az állás: 1. Bayern München 6 pont, 2. Benfica 4, 3. Dinamo Kijev 1, 4. Barcelona 0

F csoport:
Manchester United (angol)-Villarreal (spanyol) 2-1 (0-0)
gól: Telles (60.), Ronaldo (95.), illetve Alcacer (53.)

Atalanta (olasz)-Young Boys (svájci) 1-0 (0-0)
gól: Pessina (68.)

Az állás: 1. Atalanta 4 pont, 2. Manchester United 3 (3-3), 3. Young Boys 3 (2-2), 4. Villarreal 1

G csoport:
Salzburg (osztrák)-Lille OSC (francia) 2-1 (1-0)
gól: Adeyemi (31., 53. - mindkettőt 11-esből), illetve Yilmaz (62.)

VfL Wolfsburg (német)-Sevilla (spanyol) 1-1 (0-0)
gól: Steffen (49.), illetve Rakitic (86. - 11-esből)
piros lap: Guilavogui (86., Wolfsburg)

Az állás: 1. Salzburg 4 pont, 2. Sevilla 2 (2-2), 3. Wolfsburg 2 (1-1), 4. Lille 1

H csoport:
Juventus (olasz)-Chelsea (angol) 1-0 (0-0)
gól: Chiesa (46.)

Zenit (orosz)-Malmö FF (svéd) 4-0 (1-0)
gól: Claudinho (10.), Kuzjajev (49.), Szutormin (80.), Wendel (95.)
piros lap: Ahmedhodzic (53., Malmö)

Az állás: 1. Juventus 6 pont, 2. Zenit 3 (4-1), 3. Chelsea 3 (1-1), 4. Malmö 0