Pénzmosással és okirathamisítással is vádolják Neymar egykori ügynökét

fbl investigation fraud Horizontal HEADSHOT
(FILES) In this file photo taken on December 2, 2019, Israeli football agent Pini Zahavi arrives to attend the Ballon d'Or France Football 2019 ceremony at the Chatelet Theatre in Paris. - Israeli football agent Pini Zahavi, known notably for his role as intermediary in the mega transfer of Neymar to Paris Saint Germain in 2017, has been charged in Belgium in an investigation into suspected fraud in the takeover of Belgian football club Mouscron. A source close to the case confirmed to AFP on October 1, 2021, the reports of several media. The charges were made several weeks prior. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A belga hatóságok csalással, pénzmosással, okirathamísítással, illetve a hamis papírokkal történt visszaélésekkel gyanusítják az egyik legbefolyásosabb európai játékosügynököt, Pini Zahavit.

Az izraeli ügynök, akinek komoly szerepe volt Neymar 222 millió eurót megmozgató, rekordösszegű átigazolásában Barcelonából a Paris Saint-Germainbe, ahogy Thomas Tuchel Chelsea-vel kötött szerződésében is a belga Mouscron csapatánál történt ügyek miatt kerülhet a bíróság elé.

Zahavi még 2015-ben vette meg a belga élvonalban szereplő klubot, egy évvel később viszont továbbadta azt egy málta bejegyzésű cégnek, amelynek a tulajdonosa, az unokatestvére, Adar Zahavi. Az új tulajdonos egy másik jól ismert játékosügynököt, Marc Rautenberget kérte fel, hogy vállaljon szerepet az igazgatótanácsban, a svájci azonban fél évvel később már le is mondott.

Pini Zahavi már korántsem olyan fontos szereplő a futball világában, mint akár csak néhány éve volt Forrás: AFP/Franck Fife

Mégpedig azt követően, hogy három klub, Oud-Heverlee Leuven, Westerlo és Sint-Truiden összeférhetetlenséget jelzett a belga szövetségnél, arra hivatkozva, hogy Rautenberg nem hagyott fel az ügynöki munkájával.

Azonban ez volt a kisebb baj. A Belga Labdarúgó Szövetség ugyanis két klub feljelentése alapján még 2018-ban vizsgálatot indított a Mouscron ellen. A nyomozás eredményei alapján pedig úgy néz ki, hogy a Mouscron 2015 és 2018 között számos okirat meghamisításával szerezte meg az élvonalbeli szerepléshez szükséges licenceket. A rendőrség több házkutatást is tartott úgy klub székhelyén, mint a tulajdonosok otthonaiban. A vizsgálatok szerint Zahavi továbbra is tulajdonosi jogokat gyakorolt a klubban, szerepét egy bonyolult nemzetközi céghálózat mögött rejtve el.

A 78 éves Zahavi minden vádat a leghatározottabban tagad, és felháborítónak tartja, hogy részletek szivároghattak ki a nyomozásról.